Chinese smartphonefabrikanten zijn met een opmars bezig in de Benelux. Bieden zij dezelfde, goede kwaliteit voor hun laag prijskaartje in zowel het budget- en middensegment?

Sebastien Marien

coverDe laatste jaren is er een grote verandering gaande in de smartphonewereld. Merken als HTC en LG die in de vroege dagen van het Android-besturingssysteem de scepter zwaaiden, zijn helemaal in de achtergrond verdwenen, en Chinese merken die knappe specificaties aanbieden voor lage prijskaartjes, kijken vaker naar de Europese markt.

Het Chinese merk met veruit de grootste sprongen is Huawei, want onlangs stootte het Apple van de troon als tweede grootste smartphonefabrikant ter wereld. Huawei is er op gebrand om volgend jaar Samsung, het grootste merk, in te halen. Qua specificaties zien we dat Huawei vaak met hoge resolutie-schermen en een snellere processor komt dan bijvoorbeeld Samsung kan bieden voor dezelfde prijs. Dat is vooral goed merkbaar in het lage- en middensegment.

Natuurlijk is Huawei niet het enige merk, want Xiaomi, een absolute smartphone-gigant in thuismarkt China, maakt ook steeds meer aanstalten om in de Benelux een succes te worden. De laatste jaren zagen we Xiaomi-toestellen vooral via ‘grijze import’ hier komen. Dat wil zeggen dat ze via een ander land waar ze wel officieel leveren, naar hier komen. Dit jaar sloot Xiaomi een contract af met de webshops Coolbue en Belsimpel, en ze worden ook via winkelketen Kruidvat verkocht.

Huawei P SMART 2Kwaliteit voor je geld?
De opkomst van Chinese merken is één ding, maar leveren ze ook kwaliteit voor hun prijs? In diverse testen stelden we vast dat ze in de praktijk hardware maken die niet minder kwalitatief is dan pakweg een Samsung- of LG-smartphone. In de meeste gevallen slagen deze merken er ook in om voor hetzelfde bedrag krachtigere toestellen te maken.

Toch is het verhaal iets genuanceerder dan dat. Smartphones zijn namelijk niet alleen een verhaal van hardware, maar zeker ook van software. Hoewel bijna alle smartphones naast de iPhones op het Android-besturingssysteem werkten, geeft zowat elke fabrikant daar een eigen draai aan in de vorm van de gebruikersinterface en applicaties. Vaak zien we bij Chinese merken minder goede vertalingen in bijvoorbeeld de instellingen van je telefoon, of staan er apps voorgeïnstalleerd op je toestel waar je helemaal geen boodschap aan hebt. Fabrikanten laten die apps vooraf op toestellen installeren omdat ze er een extra centje mee verdienen, en dat is een van de methodes om de prijs van hun toestel te drukken. Gelukkig kun je dergelijke apps in de meeste gevallen verwijderen.

6X 蓝 手持机 bl
Updatebeleid
Een andere belangrijke factor waar je als consument rekening mee moet houden, is met het updatebeleid van de fabrikant waar je een telefoon van koopt. Er zijn twee soorten updates: zo bevatten versie-updates bevatten verbeteringen in software, nieuwe functionaliteiten en een nieuwe versie van het Android-besturingssysteem, terwijl beveiligingsupdates ervoor zorgen dat lekken in Android worden gedicht. Google meldt maandelijks nieuwe fouten die ontdekt zijn, en vervolgens is het aan de smartphone-fabrikanten om hun telefoons te patchen en de kwetsbaarheden te verhelpen. In principe zou elke fabrikant in principe elk toestel maandelijks van een beveiligingsupdate kunnen voorzien, maar in de praktijk is dat bij budget- en middensegmenttelefoons niet het geval.

De laatste jaren hebben de bekendere Chinese merken als Xiaomi, Huawei en Oppo (dat in Nederland alleen aanwezig is met zijn Find X-vlaggenschip) hun updatebeleid sterk aangescherpt. Toestellen van minder dan 250 euro kunnen doorgaans per kwartaal rekenen op een beveiligingsupdate, hetzelfde als wat bijvoorbeeld Samsung of Sony presteert in dit segment. Qua versie-updates is het bij OPPO en XIaomi soms wel langer wachten op nieuwe software.

asus zenfone max plus zb570tl 32gb dual sim black
Chinese toestellen aanschaffen
Het is geen sterk idee om naar China te reizen of een toestel uit China te laten verzenden als je besloten hebt dat je geïnteresseerd bent in een specifiek toestel. Toestellen die bedoeld zijn voor de Chinese markt werken vaak met andere banden van het 4G-netwerk, waardoor ze bij ons niet vlot via een mobiele internetverbinding zullen werken.

Gelukkig is het vandaag steeds eenvoudiger geworden om een Chinees toestel in huis te halen. Huawei’s, Wiko’s of Motorola - vandaag onder bezit van het Chinese Lenovo - zijn natuurlijk alomtegenwoordig, maar je hoeft ook niet ver te kijken om andere merken als Oppo en Xiaomi te vinden. Meestal vind je ze via webshops als Coolblue, Belsimpel of Mobiel.nl waar ze via grijze import in Nederland geleverd worden.

Als je via een betrouwbare webshop besteld, heb je natuurlijk dezelfde garantie op zo’n toestel, maar wat reparaties en ondersteuning betreft, neem je best eerst even contact op met de desbetreffende winkel.

Smartphones tot € 250,-: geen BKR
Smartphones tot € 250,- zijn populair in Nederland, want op die manier vermijd je in combinatie met een mobiel abonnement een registratie bij het BKR. Een registratie van een telefoon die duurder is dan € 250,- zorgt er dan namelijk voor dat je minder kunt lenen bij kredietverstrekkers. Via een eenvoudige berekening (de prijs van het toestel maal 12) kun je nagaan met hoeveel het bedrag dat je kunt lenen, wordt verminderd: stel je neemt een Huawei Mate 20 Pro (€ 999,-) samen met een mobiel abonnement, dan valt je leensom € 12.000,- lager uit. Gelukkig kun je het BKR omzeilen door een los toestel aan te schaffen samen met een mobiel abonnement, of je neemt een kijkje bij deze prachtige budget-smartphones. Niet alleen vermijd je met elk van deze telefoons een BKR-registratie, ze zijn ook het beste die er op dit moment te vinden zijn.

ZF MaxM1 allview bl
Interessant middensegment
Wie van plan is om een los toestel aan te schaffen of zich geen zorgen maakt om de BKR-registratie, kan zeker eens kijken naar wat iets duurdere telefoons te bieden hebben. Wie het middensegment opzoekt, zal versteld staan van de prachtige toestellen. Tegenwoordig zijn mensen steeds vaker verontwaardigd door de vraagprijs van premium-toestellen: had je enkele jaren geleden nog absolute toptoestellen voor maximaal € 600,-, nu moet je al snel € 1000,- neerleggen.

Smartphones duurder?
Zijn smartphones dan duurder geworden? Ja en nee, je kunt beter een onderscheid maken tussen een premium toestel en een luxe vlaggenschip. Die eerste variant heeft straffe specificaties tussen circa € 350,- en € 550,-. De tweede variant zet op elk gebied nog meer de puntjes op de ‘i’ en heeft nieuwe features zoals een vingerafdrukscanner in het scherm, of een overdaad aan opslagcapaciteit en werkgeheugen. Ondanks het grote verschil in prijs is het verschil tussen het hogere middensegment en die luxetoestellen erg klein, kleiner soms dan het verschil tussen een telefoon van € 250,- en € 350,-. Dat zien we hiernaast bij de drie toestellen uit het hogere mid-range (middensegment). In de praktijk zijn het vooral de Chinese merken die er vandaag in slagen om voor absurd lage prijskaartjes met uitzonderlijke hardware te komen.

Goede mid-range kopen
pocof1 blk 1 2Een belangrijke vraag die je jezelf wil stellen bij de aanschaf van een mid-range toestel is: ‘wat verwacht je?’ Bij dit artikel vind je drie prachtige toestellen die veel kwaliteit bieden voor hun prijskaartje. Als je sterke prestaties wil zonder meer, omdat je graag multi-taskt en zware apps wil draaien of erg mooie grafische games, dan is de Pocophone F1 de onbetwistbare kampioen. Zoek je extra meerwaarde zoals een verbluffende camera of wil je handige features als snelladen of draadloos opladen? Dan biedt de OnePlus 6 net dat beetje extra. Ten slotte nog een smartphone met een laag prijskaartje, knappe specificaties en prima software: de Nokia 7 Plus.

Waarom geen iPhones?
Wellicht vraag je je af waarom er hier geen iPhones worden vermeld. Het antwoord daarop is simpelweg dat Apple geen toestellen levert die daarvoor in aanmerking komen. Er is natuurlijk technisch gezien de kleine iPhone SE die je voor zo’n € 300,- kunt vinden, maar die is ondertussen al weer 2,5 jaar oud.  Kijken we naar de huidige line-up van Apple, dan lijkt er geen opvolger te komen voor de SE of een ander budgetvriendelijker model. Je betaalt voor de iPhone XR (geïntroduceerd als voordeliger alternatief voor de iPhone XS) nog steeds minstens € 859,-. Wie thuis andere Apple-toestellen heeft en dus gebonden is aan het ecosysteem, maar wie dergelijke bedragen ook niet wil neerleggen, kan altijd kijken naar refurbished toestellen. Dat zijn tweedehands telefoons waarvan de onderdelen vernieuwd werden. Als je bij een betrouwbare shop een refurbished toestel aanschaft, krijg je er doorgaans twee jaar garantie bovenop.

Toestellen getest
Bij dit artikel horen 6 reviews van de beste smartphones op de markt tot € 250,-, waaronder een aantal Chinese toestellen.

motoG6 NA black Frontside small ZB570TL ZF Max Plus M1 Deepsea Black 1 small Nokia 5.1 2 small Xiaomi 6X 蓝 丰碑 01 2 Huawei P SMART small Galaxy J6 Zwart 1 small2
Motorola
Moto G6
Asus Zenfone
Max Plus
Nokia 5.1 Xiaomi
Mi A2
Huawei
P Smart
Samsung
Galaxy J6


Verder vind je informatie en de reviews van 3 duurdere toestellen uit het middensegment (€ 375,- tot € 520,-)

pocof1 blk 1 2 coque unie oneplus 6 2 Nokia 7 Plus 6 0 Inch 4GB 64GB Smartphone Black 572101 2
Pocophone F1 OnePlus 6 Nokia 7 Plus