De Sonos Move 2 is de opvolger van de eerste draagbare en uitstekende Sonos-speaker met wifi en bluetooth. Lees hier de review van de Sonos Move 2 en wat de verbeteringen zijn en wat er beter kan.

In 2019 kwam Sonos met de Move, een draagbare speaker waar veel Sonos-liefhebbers jarenlang op hadden gewacht. Met de Move kun je namelijk muziek zowel via wifi als bluetooth streamen en dankzij de accu kun je hem overal mee naartoe nemen, zelfs naar het strand. Nu 4 jaar later komt Sonos met de opvolger, jawel de Sonos Move 2. Lees in onze review wat de verbeteringen zijn ten opzichte van de eerste Sonos Move en of de Sonos Move 2 net zo'n goede score (4,5 sterren) krijgt als zijn voorganger.

Design
De Move 2 heeft hetzelfde slanke en ovale design als de originele Move en de afmetingen zijn nagenoeg gelijk. Ook nu is hij 240 mm hoog, 160 mm breed en met 127 mm maar 1 mm dieper. Het gewicht is met zijn 3 kilogram hetzelfde en dankzij de handgreep kun je er handzamer mee lopen. Je gaat er echter niet even een wandeling mee maken en hij is niet zo gemakkelijk te vervoeren als de Sonos Roam.
Nieuw, opvallend en handig is het geultje aan de bovenkant om het geluid harder en zachter te zetten, dat werkt prima. Er zijn verder nog capacitieve toetsen om een muzieknummer te starten en te pauzeren, naar het volgende of vorige nummer te gaan en om de microfoon aan of uit te zetten.
Qua kleur is de Move 2 nu wel uitgevoerd in echt zwart (en geen shadowblack), wit en een mooie hippe olijfgroene kleur. De robuuste, duurzame behuizing is bestand tegen vallen, stoten, regen en vocht, stof en vuil, uv-stralen en extreme temperaturen en heeft net als de Move 1 een IP56-rating. Hij voelt ook lekker stevig en kan inderdaad tegen een stootje.

Sonos Move 2 en Move naast elkaar lifestyle online

Links de Move 2, rechts de 'oude' Move 

(Stereo) geluid
Sonos heeft natuurlijk een reputatie hoog te houden op het gebied van geluidskwaliteit en gebruiksgemak. Kijk maar naar onze reviews van de Sonos Arc, Sonos Ray en de Sonos Era 100. De Sonos Move 2 beschikt nu met 3 D-klasse-versterkers over een extra D-klasse-versterker. Deze zijn wederom goed afgestemd op de drivers en de akoestiek van je speakers; de hoge en middenfrequenties worden mooi, helder en duidelijk weergegeven en er is een lekkere, diepe bas.
Opvallend maar niet te zien is het feit dat de 2 tweeters allebei een andere kant op wijzen, terwijl de mid-range woofer recht naar voren wijst. De achterliggende gedachte van Sonos bij de twee zodanig geplaatste tweeters is het benaderen van een stereo-effect, iets wat op korte afstand wel te horen is.

Bediening en gebruiksgemak
Het installeren van de Sonos Move 2 is zoals je gewend bent van Sonos: de set-up is eenvoudig en je wordt gemakkelijk door de installatie heen geleid dankzij de gebruiksvriendelijke app. Eenmaal geïnstalleerd kun je je muziek van de Move 2 ook op andere Sonos-speakers afspelen.

 Sonos Move 2 speakers combi online

Automatic Trueplay, wifi en bluetooth
Net als bij de eerste Move beschikt deze Move 2 ook over Trueplay-tuningtechnologie. Met de automatische Trueplay-tuning stelt de speaker zichzelf af om het geluid zo goed mogelijk af te stemmen op de omgeving. Via de ingebouwde microfoon (aan en uit te zetten aan de achterkant van de Move 2) en het aanzetten in de app van Airplay (te vinden onder Systeem) kun je goed horen dat het geluid wordt aangepast als je hem verplaatst.
Vanzelfsprekend is de Move 2 zowel via wifi als bluetooth aan te sturen. In principe gebruik je in huis de wifiverbinding, zodat je als (met je smartphone) de ruimte verlaat, gewoon muziek blijft horen. In de tuin of ergens anders buiten zul je al snel minder goede wifi hebben, dan kun je je muziek via bluetooth streamen. Dankzij de AAC-codec is het geluid prima en kun je ervan genieten waar je wilt, zelfs op het strand.

Muziekdiensten en spraakassistenten
De Sonos Move 2 ondersteunt meer dan honderd streamingdiensten waaronder Spotify en Apple Music, meerdere spraakassistenten waaronder Google Assistent en Amazon Alexa (in de toekomst beschikbaar in Nederland?) en AirPlay2.

Batterij
Nog een flinke verbetering: hield de batterij van de eerste Move het zo'n 10 uur vol, nu gaat de nieuwe 44Wh accu tot liefst 24 uur mee. Net als bij de Move 1 kun je hem makkelijk opladen via de meegeleverde oplaadbasis of via usb-c. Die usb-aansluiting werkt trouwens ook omgekeerd: je kunt er je smartphone mee opladen, wel zo handig mocht je telefoon bijna leeg zijn. En waar iedereen het in deze tijd over duurzaamheid heeft, mogen we Sonos wel een pluimpje geven: ook voor dit Sonos-model is er een reserve-accu te koop voor 89 euro (Link).

Prijs en beschikbaarheid
Zeg je Sonos, dan zeg je behalve kwaliteit ook prijs, want Sonos staat niet bekend als een goedkoop merk. De adviesprijs is voor deze draagbare speaker met 100 euro omhoog gegaan naar 499 euro.

Conclusie
Waren we met de eerste Sonos Move al blij verrast, Sonos doet nog een goede schep hier bovenop met de Move 2. Ze hebben goed geluisterd en aangedragen en eigen verbeterpunten aangepakt: zo is het geluid (nog) beter mede dankzij de tweeteropstelling die stereogeluid benadert en prettig is ook de ruim verdubbelde accuduur. Tja, die prijs zorgt wel (weer) voor een halve ster aftrek, oftewel hij krijgt 4,5 sterren. Qua prijs kan het dus beter...

4 en half sterren
Sonos Move 2
Adviesprijs 499 euro

+ goede geluidskwaliteit
+ accuduur en vervangbare accu
+ gebruiksvriendelijke installatie en app

- prijs

Sonos Move 2 speaker rechtop lifestyle