Recent heeft Sonos de reeks gerenommeerde soundbars uitgebreid met de Sonos Ray met een aantrekkelijke prijs van net geen € 300,-. PC-Active ontving als een van de eersten een testmodel en hier lees je de review en of de Sonos Ray het geld waard is.

Aad Munsterman en Rob Coenraads

Voor veel mensen is Sonos een begrip, mede door het goede geluid, de goede app en een mooie vormgeving. Door de samenwerking met IKEA werd Sonos nog bekender en PC-Active test bijna alle Sonos-producten, zoals de Ikea Symfonisk slimme schilderij-luidspreker met Sonos. Natuurlijk leveren ze ook 100% 'eigen' producten, zoals de geweldige Sonos Move, de draagbare wifispeaker en bluetooth en voor buiten. Qua soundbars kon je bij Sonos kiezen voor de ook wat compacte Sonos Beam en de duurdere en grotere Sonos Arc die we allebei ook hebben getest, zodat je de nieuwe Sonos Ray soundbar hiermee mooi kunt vergelijken.

Sonos Ray ontwerp en optische aansluiting
Aangezien Sonos dus al twee andere soundbars heeft, werd er bij het ontwerpen van de Ray goed gekeken wie er nog meer een soundbar wil hebben en met welke tv's die zal worden gecombineerd. Ray is de meest toegankelijke soundbar tot nu toe, en Sonos verwacht dat het voor velen de eerste soundbar zal zijn die ze kopen. Anderen kopen de Ray misschien voor hun tweede tv in een slaapkamer of kantoor. Een tv of mediabox heeft vrijwel altijd een optische aansluiting, zodat aansluiten op de Ray eenvoudig is. Mede daarom is de Sonos uitgerust met een optische aansluiting en niet met een HDMI-kabel. Optische technologie blinkt namelijk uit in deze situaties, omdat het bijna overal aanwezig is op alle tv's die de afgelopen 15 jaar zijn aangeschaft, en het is redelijk plug-and-play doordat er niet veel instellingen in tv-menu's hoeven te worden gewijzigd.
Bovendien kan via de optische kabel een meerkanaals audiosignaal worden verzonden met 5.1 Dolby Digital, zodat je een surround sound-systeem kunt bouwen als je dat wilt. Voor de toegankelijke ervaring zijn er geen meerdere ingangen, extra knoppen of afstandsbedieningen om van bron te wisselen.

Sonos Ray aansluitingen en installatie
De tapvormige soundbar meet 56 bij 9,5 bij 6,25 cm (l x b x h) en wordt geleverd in de kleuren wit of zwart. De speakergrille aan de voorzijde verbergt vier naar voren en schuin gerichte luidsprekers voor hoog en midden/laag. Laag wordt versterkt met een basreflexconstructie. Bovenop is aanraakbediening aanwezig voor volume, stop/pauze en skip. De achterzijde verbergt de aansluitingen: optische Toslink, RJ45-ethernet en een aansluiting voor de voeding. We zien daar ook een sync-knop. De Power- en S/PDIF Toslink-kabel worden meegeleverd. De installatie gaat eenvoudig via de Sonos-app. Hiermee wordt ook de wifikoppeling geactiveerd. Er wordt zoals gezegd geen aparte afstandsbediening meegeleverd, die functie wordt geleverd door de Sonos-app. We kunnen de geluidsweergave vervolgens met de (alleen Apple) Trueplay-faciliteit afstemmen op de akoestiek van de ruimte waarin de soundbar is geplaatst. Daarna is desgewenst persoonlijke aanpassing van hoog en laag beschikbaar via de equaliser van de app. De knoppen voor het tv-volume van de afstandsbediening kunnen worden gesynchroniseerd met de Sonos Ray, zodat maar één afstandsbediening nodig is. De app heeft ook voorziening om spraak te accenturen en het laag te reduceren voor in de avonduren. Door het toevoegen van optionele Sonos One-systemen en subwoofer wordt het een Dolby Surround multikanaalsysteem.

Streamen
Andere streams komen binnen via de ethernetkabel of wifi middels de Sonos-app met Tunein of Sonos Radio voor netwerkradiostations en de bekende streamingdiensten zoals Spotify Connect, Tidal, etc. en alles wat Airplay2 of UPnP ondersteunt, zoals Plex en Synology’s DS Audio. De soundbar maakt geen gebruik van de pas geïntroduceerde Sonos-spraakassistent maar kan wel via, onder andere, de Google Home Assistant aan het werk gezet worden: “Hey Google, speel Spotify op Sonos Ray”.

Sonos Ray geluid
De soundbar is met zijn beperkte afmetingen vooral geschikt voor de niet al te grote woonkamers en slaap- en kinderkamers. Het voorgebrachte geluid is vrij van vervorming en helder. Het accent ligt op goede verstaanbaarheid van spraakgeluid, ook bij een laag volume, en daarmee vaak een hele verbetering in vergelijking met geluid uit tv-luidsprekers. Door de naar voren (en deels schuin) gerichte luidsprekers heeft de soundbar voor muziek een wat smal geluidsbeeld en is Dolby Atmos niet mogelijk. Voordeel daarbij is dat plaatsing van de Ray in een kast goed mogelijk is. De lage tonen zijn niet al te zwaar aangezet. Wil je meer laag, dan is dat te regelen met de equaliser en wil je ze ook voelen, dan is een subwoofer apart leverbaar.

Sonos Ray muurbeugel
Als je tv op bijvoorbeeld een dressoir staat, kun je hem vanwege zijn compacte afmetingen makkelijk kwijt. Hangt je tv aan de muur en wil je ook de Sonos Ray daaronder hangen, dan is een optionele muurbeugel () verkrijgbaar die € 49,- kost.

Prijs en beschikbaarheid
De (advies)prijs van de Sonos Ray is € 299,- en hij is hier nu te reserveren, met een te verwachten leverdatum van 7 juni.

Conclusie Sonos Ray
Al met al is de Sonos Ray een soundbar primair voor tv met kwalitatief goed geluid, maar wel met wat beperkte aansluitmogelijkheden. Dat wordt goed gemaakt door de aantrekkelijke prijs.

Sonos Ray Soundbar
4 sterren

+ compacte soundbar met goed geluid
+ goede prijs/prestatie

- beperkte aansluitmogelijkheden (geen HDMI en bluetooth)
- smal geluidsbeeld en geen Dolby Atmos

Sonos Ray white product