Met de Move presenteert Sonos voor het eerst een draagbare speaker die je niet alleen via wifi op je Sonos-systeem kunt aansluiten, maar die ook werkt met bluetooth. Lees hier de review.

Met de introductie van de Move lanceert Sonos een speaker waar veel Sonos-liefhebbers op hebben gewacht. Zo kun je zowel muziek via wifi als bluetooth streamen en je kunt hem ook mee naar buiten kunt nemen, zelfs naar het strand.

Design
De Move heeft een slank, ovaal design, uitgevoerd in de kleur shadow black. Hij is dus niet helemaal zwart, deze kleur is volgens Sonos veel beter bestand tegen de zon. Persoonlijk had ik hem ook graag in wit gezien. De robuuste, duurzame behuizing (met zwarte grille dus) is bestand tegen vallen, stoten, regen en vocht, stof en vuil, uv-stralen en extreme temperaturen en heeft een IP56-rating. Hij kan inderdaad ook tegen een stootje, want hij is best stevig en best zwaar met zijn 3 kilogram. De afmetingen zijn 240 x 160 x 126 mm (H x B x D), een prima formaat.

Geluid en gebruiksgemak
Sonos heeft natuurlijk een reputatie hoog te houden op het gebied van geluidskwaliteit en gebruiksgemak. De Sonos Move beschikt over twee D-klasse-versterkers die goed zijn afgestemd op de drivers en de akoestiek van je speakers; bovendien zorgt de naar beneden gerichte tweeter voor een heldere, duidelijke weergave van hoge frequenties. De in de behuizing ingebouwde mid-woofer zorgt voor de mooie weergave van stemmen op middenfrequenties, plus een diepe bas.
Het installeren van de Sonos Move is zoals je gewend bent van Sonos: de set-up is eenvoudig en je wordt gemakkelijk door de installatie heen geleid.

Automatic Trueplay
Om overal een goede luisterbeleving te hebben, heeft Sonos de Trueplay-tuningtechnologie verder ontwikkeld. Sonos Move beschikt over automatische Trueplay-tuning: hiermee stelt de speaker zichzelf af om het geluid zo goed mogelijk af te stemmen op de omgeving. Zo werkt hij in een open lade gezet, waarna je goed kon horen dat het geluid werd aangepast. Hij signaleert dat via de far field microfoon.
Bij het installeren vraagt Sonos of je dit wel of niet wilt aanzetten. Vooralsnog niet bij het installeren via Android bij ons testmodel, maar Sonos gaf aan dat dit is verholpen als de Sonos Move voor iedereen verkrijgbaar is.

Wifi en bluetooth
Belangrijker nieuw(s) ditmaal is het feit dat hij nu zowel via wifi als bluetooth is aan te sturen. In je huis heb je goede wifi, maar in de tuin is dat minder. Geen goede wifi daar? Stream dan je muziek via bluetooth, we hebben er lang op moeten wachten. Voortaan kun je hem dus mooi meenemen naar waar je wil, zelfs naar het strand. Het werkte goed thuis, in de tuin hebben de buren ook kunnen genieten van de muziekkwaliteit van de Move.

Muziekdiensten en spraakassistenten
Sonos Move ondersteunt meer dan honderd streamingservices, meerdere spraakassistenten waaronder Google Assistent en Amazon Alexa (in de toekomst beschikbaar in Nederland?) en AirPlay2.

Batterijduur
Als de batterij volledig is opgeladen, kan de speaker tot wel tien uur lang achter elkaar afspelen. Thuis is de Move makkelijk op de meegeleverde oplaadbasis voor binnen te plaatsen, en is daardoor altijd klaar om naar te luisteren. In de slaapstand, die je automatisch inschakelt als de speaker niet wordt gebruikt maar die ook handmatig is in te stellen via de aan-uitknop, behoudt de batterij tot wel vijf dagen zijn lading.

Conclusie
De Sonos Move is een van de beste apparaten die momenteel verkrijgbaar is. Het geluid is geweldig en je kunt hem makkelijk meenemen hoewel een betere, draagbare hoes fijner zou zijn. En eindelijk dus zowel een Sonos-apparaat via wifi en bluetooth! Niets dan lof dus eigenlijk, maar ja die prijs zorgt wel voor een halve ster aftrek, oftewel hij krijgt 4,5 sterren.

4 en half sterren

Prijs en beschikbaarheid
Sonos staat niet bekend als een goedkoop merk en ook ditmaal is de prijs voor deze draagbare speaker niet mals met 399 euro. Sonos Move is al te reserveren en vanaf 24 september 2019 wereldwijd verkrijgbaar.

Sonos hand