Met de Sonos Era 100 en 300 is er een nieuwe generatie draadloze Sonos-luidsprekers met subtiele verbeteringen. Lees hier de review van de Sonos Era 100.

Aad Munsterman

Sonos Era 100 Front White 2

Van de nieuwe draadloze Sonos Era 100 en 300 luidsprekers bekijken en beluisteren we de kleinste en compactste van de twee: het Era 100-model. Dit geheel nieuw ontworpen model vervangt de Sonos One.
De licht ovale en 18,5cm hoge toren ziet er decoratief uit, zodat het in elke woning past. De leverbare kleuren zijn lichtgrijs en zwart. De bediening is aan de bovenzijde met slimme aanraakknoppen en wordt aangevuld met Alexa-spraak-bediening en de Sonos-app. De laatsten bieden daarnaast veel mogelijkheden voor het starten van streams. Via een Google Home-apparaat is de Era 100 ook aan te sturen.

Techniek
De luidspreker werkt standalone (zelfstandig), maar ook als stereopaar of als achterluidsprekers in combinatie met bijvoorbeeld een Sonos-soundbar. Het geluid wordt gestreamd via Bluetooth 5.0 (SBC/AAC) of Wi-Fi 6 met Airplay2 en SonosNet. Nieuw is de usb-c-aansluiting aan de achterzijde voor een optionele line-in adapter (€ 25,-) voor bijvoorbeeld een draaitafel of andere bronnen die geluid via een draad versturen. Deze adapter is ook te leveren in combinatie met een RJ45 Ethernet-plug (€ 45,-).  

De Era 100 heeft twee gerichte tweeters, links en rechts, voor stereogeluid uit één apparaat. Speciale golfgeleiders zorgen voor een betere spreiding van het geluid. Daarnaast is er een woofer die 25% groter is dan bij de Sonos One. Snelle processoren sturen 3 klasse D-versterkers aan, terwijl de maximale geluidskwaliteit 24 bit / 48  kHz is. De installatie verloopt via de Sonos-app en is een fluitje van een cent. Voor een breder stereo-beeld kan een tweede Era 100 worden toegevoegd.

De Trueplay Tuning-geluidsoptimalisatietechniek was tot op heden alleen beschikbaar voor iOS, maar nu ook voor Android. Met die techniek wordt de weergave geoptimaliseerd voor de ruimte waarin de luidspreker staat opgesteld. Bovenop worden er microfoons gebruikt voor de Trueplay Tuning en de (uitschakelbare) Alexa-stembediening.

Geluid 
We vergelijken het geluid van de Era 100 met een Sonos One van de 2e generatie. De kwaliteitsverbetering is niet zodanig dan je de eerdere generatie direct moet inruilen, maar we horen een krachtiger en evenwichtiger geluid met meer transparante bas. Met name bij een lager volume klinkt het geluid wat meer volwassen.

Conclusie
De Sonos Era 100 is meer dan een bluetooth-speaker doordat het veel meer mogelijkheden heeft. Door de compactheid kan hij overal worden geplaatst, maar hij is wel afhankelijk van netstroom. Het Sonos-geluid wordt door velen gewaardeerd. Met deze unit weet Sonos toch weer wat subtiele verbeteringen te realiseren op geluidsniveau, maar ook met de handige traploze volumeregeling bovenop. Voor meer ruimtelijk gebruik, zoals Dolby Atmos, is men aangewezen op de Era 300. De garantietermijn is 2 jaar.

.


Product: Sonos Era 100

4 sterren

Adviesprijs: € 279,- 

Pluspunten:
* veel koppelingsmogelijkheden
* prima geluid

 Minpunten:
* duurder dan de Sonos One
* smal stereobeeld uit één speaker