Voor simpel internetgebruik voldoet bijna altijd de gratis router van je provider, maar techliefhebbers met veel apparaten willen meer. Wij zochten de beste oplossingen voor echt goede wifi en gaan ook in op de wifi van de toekomst: 802.11ax.

Stephan Overbeeke

laptop
Praktisch elke provider in Nederland geeft je een gratis modem die tevens dienst doet als router, en voor de veel gebruikers is daar ook weinig mis mee. Mocht je slechts een beperkt aantal mobiele apparaten hebben en een beperkte datahonger, dan is de kans groot dat je je afvraagt waarom je sowieso een losse, dure router aan zou schaffen. Het antwoord op die vraag is eenvoudig: als je tevreden bent is er geen goede reden voor, al kan het geen kwaad om hier en daar in huis eens een speedtest (www.speedtest.net) te draaien om zeker te zijn. Wij richten ons hier dan ook vooral op die gebruikers die in de praktijk wel tegen problemen aanlopen. Dat kan een bereikprobleem zijn, denk aan een slechte verbinding in één of meerdere kamers, of een stabiliteitsprobleem op de drukste momenten in huis.

Beperking van een providerrouter
Zit zoonlief (online) te gamen, dochter te snapchatten, Whatsappen en op YouTube, staat Netflix aan in de woonkamer en verwacht je ook nog degelijk te kunnen werken via de VPN-verbinding? Dan loop je snel tegen de beperkingen van zo’n gratis modem aan, en echt slechte providermodems komen zo ver niet eens. Heel vreemd is dat overigens niet gezien de bodemprijzen waarvoor dergelijke apparaten geleverd dienen te worden.. Een uitzondering overigens hierop vormen XS4All-gebruikers die door hun provider van een stevige FRITZ!Box worden voorzien, zij herinneren ons er veelal (terecht) graag aan dat hun ‘gratis’ router van een heel ander kaliber is.

Voordeel 1 van losse router: hogere zendkracht
De aanschaf van een losse router heeft meerdere voordelen. Zo is de zendkracht van een degelijke middenklasser aanzienlijk hoger dan die van een providermodem en dit helpt om langere afstanden te overbruggen. In grote woningen zijn oplossingen met meerdere punten (zoals mesh) nodig, maar als je nipt tekortkomt, is een enkele krachtigere router veelal al voldoende. Goede routers hebben ook meer datastromen, waardoor hogere snelheden mogelijk zijn. Een recente MacBook Pro kan bijvoorbeeld drie datastromen aan waar een providermodem veelal tot twee beperkt is, een goede router met drie datastromen kan dan zo’n 50% sneller zijn.

Voordeel 2: sterkere processor
Een ander voordeel is de sterkere processor, waardoor een degelijke router beter in staat is om de vraag van vele verschillende draadloze apparaten aan te kunnen. Loopt je huidige router soms vast door de grote vraag en is een reset nodig om weer te kunnen internetten? Een goede router kan simpelweg meer aan. Zeker gebruikers die actief zijn met Torrents of andere applicaties die vele honderden verbindingen tegelijk kunnen maken, zullen met vastlopers bekend zijn.

Voordeel 3: vele extra opties
Een derde argument is vooral relevant voor de ‘techgebruikers’, namelijk de vele extra opties die een goede router normaliter biedt. Denk aan uitgebreide opties voor ouders om het internetgebruik van de kinderen een beetje aan banden te leggen, VPN-mogelijkheden voor veilige verbindingen naar huis toe van buitenaf, en sommige providerrouters beperken zelfs de optie om port forwarding toe te passen: onmisbaar voor PS4-gamers die online willen gamen met hun vrienden.

Providerrouters niet per se slecht…
Hoewel we de voordelen van een goede router duidelijk maken, is het wel zo dat de gratis providerrouters tegenwoordig een stuk beter zijn geworden dan enkele jaren geleden. Als gevolg daarvan zijn de vele routers van € 30,- tot zo’n € 70,- in de winkelschappen, voorheen een prima prijsklasse voor een budgetrouter, tegenwoordig praktisch volledig overbodig geworden. Je gratis router doet daar wat betreft prestaties en stabiliteit veelal niet voor onder. De meeste routers onder de € 100,- zijn eigenlijk lastig hard aan te bevelen, tenzij je heel specifieke functionaliteiten zoekt die een providermodem niet kent. Losse routers worden in onze optiek vooral interessant vanaf de AC1900-klasse met een prijsklasse vanaf zo’n € 120,-.

Haken en ogen
Kies je voor een betere router, dan kan je nog wel tegen wat consequenties aanlopen. Afhankelijk van je provider kan een los aangeschafte router je providermodem volledig vervangen, of zal je ze naast elkaar dienen te draaien. Het is daarbij cruciaal dat slechts één van de twee de functie van router op zich neemt. Heb je een Ziggo-modem(router), dan kun je zelf deze in een zogeheten bridgemodus zetten: kijk hiervoor op https://www.ziggo.nl/klantenservice/wifi/modem/bridge-modus/. In die bridgemodus komt de totale controle over je netwerk en de internetverbinding bij de losse router te liggen.

experia box
KPN’s Experia Box kent een dergelijke modus echter niet. Met een losse router kun je dan wel de snelheid en stabiliteit verbeteren, maar sommige geavanceerde functies van de losse router (zoals port forwarding) zijn dan een stuk lastiger om op te zetten. Wil je per se gebruikmaken van geavanceerde routerfunctionaliteit(en) op een KPN-verbinding, overweeg dan bijvoorbeeld de FRITZ!Box 7530. Zoals je op de volgende pagina kunt lezen, is deze in staat de hele Experia Box te vervangen. Hoe dan ook is het altijd raadzaam contact op te nemen met jouw internetserviceprovider om na te vragen of jouw modem een bridgemodus kent, en of er specifieke zaken zijn om rekening mee te houden alvorens je iets aanschaft.

Testverantwoording

Alle routers en meshsystemen in deze review zijn in een permanente, gecontroleerde wifitestopstelling in een testlab getest. Routers worden op zowel de 2,4GHz- als 5GHz-band getest met wificlients op 5 meter en op 30 meter afstand in het zicht van de router en op 10 meter met een betonnen plafond ertussen. Tevens worden alle routers belast met honderden verbindingen tegelijk om de stabiliteit te testen. Onze adviezen in dit artikel zijn het directe resultaat van goede prestaties vergeleken met tientallen andere routers in dezelfde opstelling, ook werden zo’n 20 mesh-systemen getest.

 

P4 Mesh1 TP Link M5 1Alternatief klassieke router: meshwifi
Meshwifisystemen zijn een relatief jong fenomeen, maar hebben in de twee jaar sinds hun introductie een stevige opmars gemaakt. Begrijpelijk, want meshsystemen combineren twee elementen die voor veel gebruikers belangrijk zijn: een groot bereik en een kinderlijk eenvoudige installatie. Een meshsysteem bestaat normaliter uit twee of drie kastjes die je door het huis verdeeld om het bereik aanzienlijk te vergroten. Bekabeling in huis is daarvoor niet nodig, ze maken namelijk draadloos verbinding met elkaar.

Waar een traditionele router de koper regelmatig nog lastig wil vallen met zaken als IP- adressen of de vraag welk beveiligingstype de voorkeur heeft (alsof het apparaat dat niet beter zou weten dan de eindgebruiker), vallen meshsystemen stuk voor stuk op met een vriendelijke app-only installatie. Mesh-oplossingen zijn niet goedkoop, maar voor gebruikers met wifi-vrees kan een mesh-oplossing het verschil maken tussen zelf installeren of iemand in huis te moeten halen om het voor je te doen.

P5 RT AX88U 1

Wifi van de toekomst: 802.11ax
De naamgeving van wifitechnologieën laat al jaren te wensen over, met ogenschijnlijk willekeurige achtervoegsels als b, g, n of recentelijk ac. Daarom heeft de WiFi Alliance, internationaal verantwoordelijk voor het beheren van de draadloze standaarden, gekozen om dat wat te vereenvoudigen. Zo wordt de aankomende 802.11ax-techniek simpelweg ‘WiFi 6’ genoemd, oftewel het is de zesde generatie aan WiFi die voor de deur staat.

Grote veranderingen
Deze nieuwe 802.11ax-technologie is erg interessant, omdat het grote veranderingen met zich meebrengt in de manier waarop onze draadloze netwerken met het enorm toegenomen aantal draadloze devices om gaat. Ontwikkelingen in de laatste jaren draaiden vooral om nog hogere snelheden te halen, maar met WiFi 6 wordt er vooral gekeken om die enorme snelheden van huidige standaarden die in de praktijk zelden haalbaar bleken werkelijkheid te maken, en goed om te gaan met meerdere gelijktijdige gebruikers met een stevige datahonger.

De meest eenvoudige manier om uit te leggen hoe deze wireless ax-techniek werkt, is om de vergelijking met 4G/LTE-antennes voor onze mobiele telefoons te maken. Die torens zijn tenslotte ook in staat om veel gelijktijdige gebruikers te laten Netflixen, YouTuben of andere media te consumeren. 802.11ax introduceert geen nieuwe frequentie, maar deelt de bestaande juist op in meerdere kleine stukjes voor elk verbonden apparaat en veelbelovend is het zeker.

P5 RT AX88UWachten?
Hoe ver zijn we verwijderd van deze grote stap, en is het de moeite om te wachten? Wachten hoeft niet eens, want de eerste 802.11ax-routers zijn er al. Zo hebben wij de ASUS RT-AX88U en ASUS ROG Rapture GT-AX11000 inmiddels al getest. Er zijn echter twee grote uitdagingen. Allereerst zijn de prijzen fors, zelfs de goedkopere RT-AX88U kost zo’n € 350,- en de Tri-band Rapture kost nog eens € 100,- meer. Daarvoor krijg je overigens wel wat fijne features, zoals maar liefst acht netwerkaansluitingen op de AX88U of zelfs een 2,5Gbit/s-aansluiting op de Rapture.

Het grootste probleem is dat je 802.11ax-ondersteuning nodig hebt in je aangesloten apparaten om van de nieuwe techniek gebruik te maken, en die bestaan nog nauwelijks. Samsung’s nieuwe Galaxy S10 is het eerste apparaat dat WiFi 6 ondersteunt, maar helaas kregen we de S10 niet op tijd binnen. 

Testen
Testen we de Asus RTX-AX88U uitvoerig, dan is het in alle opzichten een interessante en luxe router, die ook met de huidige wifi-technieken op elk vlak uitstekend presteert, meerwaarde biedt met zijn extra netwerkpoorten en één van de meest uitgebreide router-featuresets kent die we hebben getest. Met de 802.11ax-standaard echter nog in de kinderschoenen en de nodige onduidelijkheid over eventuele kinderziektes vragen we ons af of we nu al stevig willen investeren in een 802.11ax-router. Voor de gewone consument zal  even wachten de logische stap zijn, maar voor de early adopter die niet kan wachten om het maximale uit de nieuwe Galaxy S10 te halen en zijn laptop naar de eerste wireless-ax client te upgraden? Als je echt per se het nieuwste wil, hoef je niet langer te wachten.

Koopadvies

Routers tot 200,- Meshsystemen
  P3 Router1 TP Link C2300   P3 Router2 AVM FRITZBox 7530   P3 Router3 TP Link C3200 2   P4 Mesh1 TP Link M5 1   P4 Mesh2 Netgear RBK50

TP-Link
Archer C2300

AVM
FRITZ!Box 7530

TP-Link
C3200

TP-Link
Deco M5

Netgear
Orbi RBK50