Voor simpel internetgebruik voldoet bijna altijd de gratis router van je provider, maar techliefhebbers met veel apparaten willen meer. Wij zochten de beste oplossingen voor echt goede wifi. In dit artikel: de TP-Link Deco M5.

Stephan Overbeeke

P4 Mesh1 TP Link M5 1

De TP-Link Deco M5 (AC1300-klasse) valt op met zijn prestaties en vooral prijs-prestatieverhouding: voor circa € 200,- krijg je drie mesh-nodes die een uitstekend bereik behalen. TP-Link’s installatie en app-ervaring is uitermate gebruiksvriendelijk en ook voor beginners geen enkel probleem. Is een deel van de woning bekabeld, dan kan de Deco M5 daar ook (deels) gebruik van maken voor betere prestaties, terwijl andere delen in huis draadloos overbrugd worden.

Alle mesh-oplossingen in de prijsklasse van de Deco M5 zijn zogeheten dual-band oplossingen: die gebruiken hetzelfde netwerk waar je apparaten verbinding mee maken ook voor onderlinge communicatie, waardoor de totale capaciteit minder is dan bij de duurdere oplossingen of bij een losse router van € 200,-. Hierdoor is de Deco M5 uitermate geschikt om een goede dekking te halen voor grote woningen zonder de hoofdprijs te betalen, maar minder voor scenario’s waarin meerdere gebruikers zeer intensief van het internet gebruikmaken.

   
Product: TP-Link Deco M5

PCA beste koop 305

4 en half sterren

Prijs: € 200,- voor 3 nodes
Pluspunten:
* goede dekking
* gebruiksvriendelijk
Minpunten:
* beperkte capaciteit t.o.v. tri-band mesh