Slaapstand en sluimerstand in Windows helpen om energie te besparen. Hoe stel je deze standen in, wat zijn de verschillen en wat zijn de voordelen en de nadelen.

Gustaaf van Dijk


In het Engelstalige Windows heten de spaarstanden sleep (slapen) en hibernate (in winterslaap zijn). Dit is in het Nederlands onhandig vertaald met respectievelijk slaapstand en sluimerstand (sluimer is lichte slaap, ook halfslaap genoemd). Enigszins verwarrend is de sluimerstand dus de diepste slaapstand met de meeste energiebesparing en traagste ontwaken (winterslaap)

In de slaapstand worden zoveel mogelijk energieverbruikers uitgeschakeld, maar blijft de inhoud van het werkgeheugen behouden. Dit kost uiteraard energie. Bij ontwaken worden de overige delen van de computer weer ingeschakeld en kun je meteen verder werken waar je was gebleven.

In de sluimerstand wordt de geheugeninhoud opgeslagen in het verborgen bestand C:\hiberfil.sys. Er is er geen energiegebruik voor het geheugen meer. Ontwaken gaat via de opstartlader. De opgeslagen geheugeninhoud wordt in het geheugen geladen en je kunt weer verder waar je was gebleven. Wel gebruikt hiberfil.sys Gigabytes op de systeemschijf en duurt het ontwaken langer. Extra voordeel van de sluimerstand is dat er geen corruptie optreedt bij stroomuitval (computer zonder accu).

Nu kan het verschil in ontwaaktijd bij een snelle computer met SSD klein zijn (bijvoorbeeld geklokt: 4 seconden). Typen van een sterk wachtwoord bij ontwaken kan zeker zoveel vertragen. Ten gunste van het energieverbruik (gebruiksduur accu) kun je overwegen liever de sluimerstand te gebruiken.
Links onderaan in het startmenu kun je in plaats van Afsluiten ook een spaarstand activeren.

SlaapSluimerStand 1Het gedrag van deksel en knoppen bepalen

Wat er gebeurt bij het dichtklappen van een laptopdeksel en het indrukken van de aan-/uitknop, stel je in via: ConfiguratieschermHardware en geluidenEnergiebeheerHet gedrag van …. bepalen.

SlaapSluimerStand 2
Hybride slaapstand toestaan

 

Je kunt de slaapstand veranderen in een hybride slaapstand (nuttig zonder accu). Hierbij wordt de inhoud van het geheugen behouden en tevens opgeslagen in hiberfil.sys. Je hebt zowel snel ontwaken als beveiliging tegen corruptie bij stroomuitval. De hybride slaapstand schakel je in via: ConfiguratieschermHardware en geluidenEnergiebeheerDe schema-instellingen wijzigen Geavanceerde energie-instellingen wijzigenSlaapstand Hybride slaapstand toestaan. In het venster Energiebeheer kun je onder meer ook de automatische spaarstand timers en waarschuwingsniveaus acculading (Batterijlaag, reserve, kritiek) instellen.