De online opslagdienst STRATO HiDrive gaat een flinke stap verder dan gebruikers van bekende namen als OneDrive, Google Drive en Dropbox gewend zijn. Het internetbedrijf biedt zijn klanten veel meer functionaliteit en een betere veiligheid. Profiteer van een scherpe lezersaanbieding en stap vandaag nog over!

Maikel Dijkhuizen

Voor de prijs hoef je het niet te laten: lezers van PC-Active sluiten via www.strato.nl/hcc namelijk een spotgoedkoop cloudabonnement af. Voor het luttele bedrag van één euro kun je maar liefst één heel jaar lang 1 TB data online onderbrengen. Na het eerste jaar betalen lezers 7 euro per maand. Kortom, sla back-ups veilig op en maak belangrijke bestanden op ieder (mobiel) apparaat toegankelijk. Lees in deze workshop hoe je soepel naar STRATO HiDrive overstapt, waarbij je slimme functies als eind-tot-eind-encryptie en NAS-back-ups activeert.

Privacy en veiligheid
Microsoft en Google staan erom bekend dat ze zoveel mogelijk gebruikersdata verzamelen voor  commerciële doeleinden. STRATO heeft die ambitie niet en bewaart alle data van klanten in twee zwaarbeveiligde datacentra in Duitsland. STRATO is een zero-knowledge-aanbieder: dankzij het gebruik van eind-tot-eind-encryptie weet je zeker dat niemand behalve jijzelf de bestanden kan inzien. Andere clouddiensten bieden deze technologie niet, waardoor ze op het gebied van veiligheid en privacy lager scoren.

1 Overstappen STRATO HiDrive 2

Gebruik de verhuisservice om bijvoorbeeld data vanaf Google Drive naar STRATO HiDrive te kopiëren

Soepel overstappen
Zie je ertegenop om gegevens van je huidige cloudaanbieder naar HiDrive te verplaatsen? Dat is nergens voor nodig, want met behulp van de nieuwe verhuisservice van STRATO is een overstap vlot geregeld. Wie zich aanmeldt voor de lezersaanbieding heeft via de webpagina https://my.hidrive.com toegang tot HiDrive. Bestanden die gebruikers naar de STRATO-server uploaden, zijn in deze webomgeving te zien. Daarnaast hebben gebruikers ook toegang tot de klantenlogin van STRATO. Via www.strato.nl/login bekijk je een overzicht van facturen en bestelde producten. Bovendien tref je hier ook de verhuisservice, waarmee je in één klap alle mappen en bestanden vanaf Microsoft OneDrive, Google Drive of Dropbox overzet naar HiDrive. Kortom, een ideaal startpunt om je dierbare data een betrouwbaar onderkomen te bieden. Klik op de link van de verhuisservice om de functie in een vers browsertabblad openen. Heb je jezelf via www.strato.nl/hcc ingeschreven voor de lezersaanbieding, dan is er één verhuizing inbegrepen.

Verhuisservice uitvoeren
Accepteer allereerst de voorwaarden van de verhuisservice en bevestig met Doorgaan. In de volgende stap selecteer je de huidige cloudaanbieder waarvan je wilt overstappen. Vul verder ook een geldig e-mailadres in. Je ontvangt namelijk een bevestiging zodra de verhuizing succesvol is afgerond. Via Doorgaan geef je de inloggegevens van zowel de huidige cloudaanbieder als HiDrive op. Wees gerust, want deze handeling verloopt via een veilig autorisatieproces. Klik op Bevestigen. Het is mogelijk om de verhuizing direct of op een later moment uit te voeren. Maak een keuze en klik achtereenvolgens op Doorgaan / Start verhuizing om de taak definitief uit te voeren.

3 Overstappen STRATO HiDrive 2

Controleer na afloop of alle bestanden succesvol zijn overgezet

Eind-tot-eind-encryptie instellen
Fijn is dat de functie eind-tot-eind-encryptie bij de lezersaanbieding is inbegrepen. Je gebruikt het Windows-programma van HiDrive om de gegevens te versleutelen. Hiermee genereer je een unieke privésleutel die niemand anders in bezit heeft. Vervolgens stuurt de software de gecodeerde data vanaf jouw computer naar de datacentra van STRATO. Pluk je de gegevens vroeg of laat weer van de online server, dan gebruik je wederom het Windows-programma om de data te ontsleutelen. Overigens kan dat ook vanuit de HiDrive-app op een iOS- of Android-toestel middels het scannen van een QR-code.

Wil je graag eind-tot-eind-encryptie instellen? Log in via https://my.hidrive.com en klik onderaan op Download / Windows software. Na afloop van de installatie typ je in het programma de aanmeldgegevens van het HiDrive-account. Bepaal vervolgens welke lokale map(pen) je met de online server wilt synchroniseren. Het HiDrive-programma nestelt zich rechtsonder in het Systeemvak van Windows. Klik erop met de rechtermuisknop en kies Instellingen / Versleuteling. Via Nieuwe sleutel aanmaken typ je tweemaal een wachtwoord en zet je een vinkje voor de waarschuwing dat je bij verlies van de sleutel geen toegang meer hebt tot de gegevens. Bevestig met Sleutel aanmaken / OK. Maak tot slot met Nieuw versleutelde map een gecodeerde opslagmap aan. Bestanden die je hierin bewaart, zijn voortaan versleuteld.

NAS back-uppen
Naast meer aandacht voor veiligheid en privacy onderscheidt HiDrive zich ook op het gebied van toegangsprotocollen. Klanten hebben daardoor dankzij ondersteuning voor webdav, smb, rsync, ftp, git en scp talloze mogelijkheden om efficiënt gegevens met apparaten uit te wisselen. Bewaar bijvoorbeeld via het rsync-protocol een back-up van een NAS in de cloud. Op netwerkapparaten van marktleider Synology is dat een fluitje van een cent. Vanuit het Package Center installeer je zo nodig eerst de applicatie Hyper Backup, waarna je in het openingsscherm kiest voor Rsync. Via Volgende vul je alle servergegevens van HiDrive in, waarbij je bovenaan kiest voor rsync-compatible server. Overigens kun je de gevraagde protocolgegevens in de webomgeving van HiDrive terugvinden. Klik hiervoor achtereenvolgens op Instellingen / Servernamen en URL’s. Als servernaam vul je rsync.hidrive.strato.com in. Geef verder aan of je overdrachtscodering wilt activeren. Na opgave van de juiste aanmeldgegevens, directory en doelmap bepaal je in de resterende stappen van welke NAS-gegevens je een kopie wilt opslaan en hoe vaak je een back-up wilt uitvoeren.

5 Overstappen STRATO HiDrive 2

Gebruik het rsync-protocol om een back-up van je NAS op HiDrive te bewaren

 

    

Lezersaanbieding

              
   

Nieuwsgierig naar Strato HiDrive? Als PC-Active-lezer bewaar je nu voor slechts één euro maar liefst 1 TB data in de cloud. Ga naar de HCC-lezersaanbiedingen en bestel direct het voordelige HiDrive 1 TB-pakket. De minimale contractduur is 12 maanden.
Enkele optionele functies (end-to-end encryptie, toegangsprotocollen en HiDrive verhuisservice) zijn voor PC-Active lezers gratis bij deze actie inbegrepen.