Samsung lanceerde onlangs de Galaxy SmartTag2. Dit kleine apparaatje kun je heel gemakkelijk vastmaken aan je bijvoorbeeld je rugzak, sleutelbos of hondenriem, zodat je handig en eenvoudig je waardevolle spullen kunt terugvinden.

Bram Veldt

Samsung brengt een aantal verschillende apparaten onder de vlag Galaxy uit. Zo zijn er natuurlijk de bekende Galaxy-smartphones als de Samsung Galaxy Z Flip5, maar ook tablets, laptops als de Book3 Pro en slimme horloges als de Watch6. Ook brengt Samsung de kleine en handige Galaxy Smarttags uit, kleine apparaatjes die je aan waardevolle spullen kunt bevestigen en die je met behulp van je smartphone dan snel kunt (terug)vinden. Deze week heeft Samsung de Galaxy SmartTag 2 gelanceerd, de opvolger van de SmartTag en de SmartTag + op. Ook dit nieuwe model is lekker klein met een hoogte van 52,44 en een breedte van 28,8 mm. Dit zorgt ervoor dat je hem gemakkelijk vast kan maken aan je rugzak, sleutelbos of hondenriem en natuurlijk ook dankzij het handige oogje.

Nieuwe Lost Mode
Met de nieuwe Lost Mode [1] en [2] van de Galaxy SmartTag2 kunnen contactgegevens via een bericht worden ingevoerd. Vervolgens kan iedereen die een item vindt waaraan een Galaxy SmartTag2 is bevestigd, de tag scannen met een smartphone en direct het bericht en de contactgegevens van de eigenaar zien. Zo wordt een Galaxy SmartTag2 aan de halsband van een huisdier een handige manier om ervoor te zorgen dat het huisdier altijd het telefoonnummer van de eigenaar bij zich heeft. Lost Mode werkt met elk mobiel apparaat met een NFC-lezer en een webbrowser.
Daarnaast heeft de Galaxy SmartTag2 nu een verbeterde Compass View-functie, die de richting en afstand van de Galaxy SmartTag2 ten opzichte van de gebruiker aangeeft. Deze functie is beschikbaar op elke Galaxy-smartphone die ultrabreedband (UWB) ondersteunt, zoals de Galaxy S23 Ultra[3].

SmartThings Find app
De SmartThings Find-app is ook verbeterd. Nieuw geregistreerde Galaxy Smartags-gebruikers maken een snelkoppeling in de app, waardoor SmartThings Find sneller start. Ook heeft de app nu kaartweergave op volledig scherm en een gevoelsmatige interface, voor een nog betere gebruikservaring. Bij het switchen naar een andere Galaxy-smartphone, synchroniseert SmartTag2 nu automatisch de huidige Galaxy-smartphone opnieuw met het Samsung-account van de gebruiker.

Nieuwe energiebesparende modus
Gebruikers kunnen nu nog langer gebruikmaken van de Galaxy SmartTag2 via de nieuwe energiebesparende modus [4] en de standaardmodus. Voor wie items over langere tijd wilt volgen, is de energiebesparende modus de juiste manier om de levensduur van de batterij te verlengen zonder het zicht op de items te verliezen. Met de energiebesparende modus gaat de batterij van de Galaxy SmartTag2 nu tot 700 dagen mee, twee keer zo lang als eerdere Galaxy SmartTag-modellen. In de normale modus is de levensduur van de batterij nu uitgebreid naar 500 dagen, een stijging van 50% ten opzichte van eerdere modellen. Dankzij de mogelijkheid om tussen deze twee modi te schakelen, kunnen waardevolle spullen langer worden gevolgd.

(artikel gaat verder onder de afbeelding)

header samusung galaxy smart tag 2

De Galaxy SmartTag2 behoudt veel van de functies van de Galaxy SmartTag en SmartTag+. Het apparaat heeft zowel Bluetooth Low Energy als UWB-mogelijkheden en maakt gebruik van Augmented Reality Find-technologie. Hiermee worden gebruikers visueel naar hun item geleid met behulp van de camera van hun Samsung Galaxy-smartphone. Bovendien werkt de Galaxy SmartTag2 binnen een maximaal Bluetooth-bereik van 120 meter en kan hij huishoudelijke apparaten aansturen via de SmartThings-app.

Privacy en beveiliging
Samsung beschermt de privacy van Galaxy-gebruikers en stelt de locatie van het apparaat alleen beschikbaar met toestemming van de eigenaar. Samsung Knox zorgt voor nog een extra beveiligslaag. Ook worden contactgegevens meteen verborgen zodra de lost modus wordt uitgeschakeld.
Voor Samsung Galaxy-gebruikers kan SmartThings Find ook beveiliging bieden via Unknown tag alerts. Deze functie waarschuwt voor ongeautoriseerde tracking, door een melding te sturen wanneer SmartThings Find een onbekende SmartTag detecteert die de gebruiker volgt. Dit beschermt de gebruiker en voorkomt misbruik van locatie-tracking.

(artikel gaat verder onder de afbeelding)

foto 3 smartTag 2

Prijs en beschikbaarheid
De prijs van 1 SmartTag2 is 39,99 euro en te koop in diverse (online) winkels.

[1] Voor Galaxy SmartTag2 is inloggen op een Samsung-account en registratie op SmartThings Find vereist. Galaxy SmartTag2 moet worden gekoppeld aan Galaxy-smartphones met ultrabreedband (UWB) en Android 11 of hoger om volledig te kunnen functioneren. De nauwkeurigheid kan afnemen als er een obstakel tussen de gebruiker en de tag staat, bijvoorbeeld wanneer de tag zich in een la, achter een muur of in een auto bevindt.
[2] Contactgegevens en berichten die in Lost Mode worden weergegeven, moeten vooraf worden geregistreerd in de SmartThings-app.
[3] Huidige Galaxy-producten die UWB ondersteunen, zijn onder meer de Galaxy Note20 Ultra, Galaxy S21+, Galaxy S21 Ultra, Galaxy S22+, Galaxy S22 Ultra, Galaxy S23+, Galaxy S23 Ultra, Galaxy Z Fold2, Z Fold3, Z Fold4, Z Fold5.
[4] De levensduur van de batterij is gebaseerd op resultaten van interne laboratoriumtests voor typische gebruikspatroonscenario's, uitgevoerd door Samsung. Getest met resultaten van een pre-releaseversie van het apparaat met een CR2032-batterij in de doos. De werkelijke levensduur van de batterij kan variëren, afhankelijk van verschillende gebruikspatronen, het apparaatmodel of de fabrikant van de batterij.
[5] Galaxy SmartTag2 heeft een IP67-classificatie. Gebaseerd op laboratoriumtestomstandigheden voor onderdompeling in maximaal 1 meter zoet water gedurende maximaal 30 minuten. Niet aanbevolen voor gebruik op het strand, in het zwembad of in zeepwater. De water- en stofbestendigheid van het apparaat is niet permanent en kan na verloop van tijd afnemen.