De opvouwbare Samsung Galaxy Z Flip5 beschikt over vernieuwde hardware, een veel grotere coverscherm en een verbeterde scharnier. Lees hier hoe goed de vouwbare Flip 5 smartphone scoort op deze en andere punten in onze review.

Door: Megan van der Wagt en Rob Coenraads

Samsung introduceerde op 26 juli 2023 de Galaxy Z Flip5 en de Galaxy Z Fold5, twee vouwbare Android-apparaten. In dit artikel bespreken we de verticaal dichtklapbare Galaxy Z Flip5 en vergelijken we die ook op een aantal punten met zijn voorganger, de Galaxy Z Flip4.

Design: coverscherm
Een van de grootste verschillen met de Flip4 is het grotere scherm aan de buitenkant. Bij de Flip4 was de grootte van dit scherm 1,9 inch, bij de Flip5 is dat nu 3,4 inch en dat scheelt echt veel. Voor mij is het scherm nu groot genoeg om deze niet open te klappen als er bijvoorbeeld meldingen op binnenkomen.
Op dit ook wel coverscherm genoemde display heb je direct toegang tot functies en widgets: je hoeft de smartphone niet open te klappen om dit tweede scherm te bedienen. Je kunt op het coverscherm via widgets de agenda inkijken, meldingen en oproepen ontvangen en/of beantwoorden, naar het weerbericht en naar je e-mails kijken. Ook kun je via Samsung Labs vijf apps instellen die je op het coverscherm kunt gebruiken, bijvoorbeeld berichten (van Google of Samsung), Google Maps, WhatsApp, YouTube en Netflix. Helaas zijn er dat nog niet heel veel, maar Samsung heeft aangegeven dat het op termijn meer apps zal toevoegen aan het coverscherm. Overigens kun je via een trucje wel meer apps op het coverscherm tevoorschijn toveren als je in de Galaxy Store de app Good Lock downloadt en gebruikt.

Design: scharnier
Een tweede belangrijke verbetering is het nieuwe scharnier. De voorgaande Z Flip-telefoons hadden allemaal hetzelfde probleem: de opening (gap) die het scharnier achterliet op de telefoon. In deze opening kwam voornamelijk veel zand en stof tussen, wat niet fijn is aangezien de Z Flip-telefoons op een IPX8-waarde zijn getest. De 8 geeft aan dat het toestel waterdicht is, maar de X geeft in zijn plaats aan dat het toestel niet is getest op vuilbestendigheid. Nu heeft de Samsung Galaxy Z Flip5 een nieuw scharnier: de zero gap hinge. Deze scharnier zorgt ervoor dat beide zijdes nu tegen elkaar kunnen liggen.
Daardoor ziet de Flip5 er niet alleen mooier en stijlvoller uit, maar het geeft ook een betrouwbaardere en minder kwetsbare gevoel. Sowieso gaat het open- en dichtklappen van de Galaxy Z Flip5 soepel en zijn we er al snel aan gewend. Ook ligt hij prettig in de hand.
Opgevouwen zijn de afmetingen van de Flip5 71,9 x 85,1 x 15,1 mm, terwijl hij uitgevouwen 71,9 x 165,1 x 6,9 mm groot is. Het gewicht is 187 gram.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Samsung Galaxy Z Flip5 coverscherm in hand online

Scherm
De vijfde generatie van deze Samsung-foldables is uitgerust met een 6,7inch Dynamix AMOLED 120Hz FHD+-scherm met 2640 x 1080 pixels en een beeldverhouding van 22:9. Het kleine scherm is een 3,4inch AMOLED 60Hz coverscherm met 720 x 748 pixels. Het grote scherm van het toestel beschikt over een maximale helderheid van 1200 nits, waardoor de telefoon in het felle zonlicht goed bruikbaar is. Met een 120Hz verversingssnelheid doet deze het beter dan het coverscherm die desalniettemin een verversingssnelheid van 60 Hz heeft.

Processor, geheugen en aansluitingen
De Flip5 beschikt over de krachtige Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 chip, waardoor Samsung met dezelfde onderdelen toch een beter resultaat kan behalen in onder andere foto's en video's. Beelden zijn dan ook lekker vloeiend en we zijn geen problemen tegengekomen. Qua werkgeheugen beschikt hij net als bij de Flip4 over 8 GB aan werkgeheugen (RAM) en 256 of 512 GB aan opslaggeheugen. Vergeleken met de Flip4 is er geen versie met 128GB opslaggeheugen meer; net als bij het vorige model kun je het geheugen niet uitbreiden omdat een micro-sd-slot ontbreekt.
De simkaart kun je kwijt aan de linkerkant van het toestel, aan de rechterkant zitten de toetsen voor het volume en de aan-uitknop. Deze laatste knop fungeert tevens als vingerafdrukscanner die prima werkt

Camera’s
Boven het coverscherm zitten twee cameralenzen, maar in tegenstelling tot de verticaal geplaatste lenzen zijn deze, vanwege het grotere coverscherm, nu horizontaal geplaatst. Allebei zijn het 12megapixel lenzen en eentje is de hoofdcamera en de andere is voor het maken van groothoekfoto’s. Een mooi voordeel van de Flip5 is dat je hem kunt neerzetten en de bovenste helft 90 graden kunt draaien. Met Flexcam kun je dan gewoon foto’s en video’s maken en ook gemakkelijk lange(re) sluitertijden hanteren. De frontcamera is een 10MP selfiecamera.
Bij veel Samsung-smartphones (zoals de Galaxy S23-serie) worden we verwend met mooie scherpe foto’s met goede kleuren. Die laat de Flip5 ook zien, maar soms wordt er wel ingeboet op contrast.

Software en updates
Deze Galaxy Z Flip5 is uitgerust met Android 13 en de Samsung-schil One UI 5.1.1. Samsung garandeert gelukkig liefst 4 jaar Android-updates en 5 jaar maandelijkse veiligheidsupdates, die laatste krijg je daarna eens in de 3 maanden.

Batterijen, communicatie en meer
De batterijduur van de Flip5 is ongeveer met een uur vooruitgegaan vergeleken met de Flip4, ondanks dat ze allebei over een accu van 3700 mAh beschikken. Dat komt vooral door de zuinigere processor. Het bekabeld opladen met een (niet-meegeleverde 25W power-adapter) tot 50% kost ongeveer een halfuurtje. Ook kun je deze Flip5 snel draadloos opladen dankzij Wireless Powershare en WPC Qi.
Zoals te verwachten, kun je goed bellen met de Flip5: de gesprekskwaliteit is goed. En zoals hierboven genoemd, aan de linkerkant kun je één (nano)simkaart kwijt, een tweede zal dus een e-simkaart moeten zijn.
Verder beschikt deze Flip5 over 5G, Wi-Fi 6E, bluetooth, allerlei sensoren als een accelerometer en barometer, Samsung Knox met Samsung Knox Vault en NFC.

Conclusie
We zijn positief over deze Samsung Galaxy Z Flip 5. Het grotere coverscherm is echt een verbetering: doordat je meldingen kunt ontvangen op dit coverscherm, hoef je niet constant de telefoon open te klappen om ze te bekijken. En aangezien je de achtergrond en lettertypes zelf mag bepalen, geeft het een hele persoonlijke draai. Het coverscherm heeft ook een handige gezichtsherkenning en je kunt gebruikmaken van de vingerscan om het scherm te gebruiken. Bovendien is het natuurlijk een heel praktisch formaat. Wanneer je de telefoon uitklapt, is deze redelijk lang, wat fijn is voor het kijken naar films of series. En dit opklapbare model past deze makkelijk in je broekzak of in een tasje.
Prettig is ook dat het vernieuwde scharnier en de verbeterde interne hardware. Al met al een geweldige smartphone met veel verbeteringen maar die wel aan de prijzige kant is.

4 sterren

Samsung Galaxy Z Flip5

Adviesprijs: € 1319,00

+ groot coverscherm
+ nieuw scharnier

- prijzig
- batterijduur

Samsung Galaxy Z Flip5 dicht online