Telefoons zijn onder te verdelen in diverse prijsklassen. Telefoons tot rond de € 250 vallen in de zogenoemde budgetklasse. Waarin wijkt zo’n budgettelefoon af ten opzichte van de middenklasse (tot ongeveer € 500) en de topmodellen (€ 1000 of meer)?  

Aad Munsterman
de test

Om te beginnen: iPhones vallen per definitie buiten de budgetklasse, in dit artikel hebben we het dus alleen over Android-toestellen.
Naast de lagere prijs, is een belangrijk bijkomend voordeel van een telefoon onder de aanschafprijs van € 250, is dat deze niet onder de BKR-registratie valt mocht je er éen op afbetaling kopen. Daarnaast wil natuurlijk lang niet iedereen een fors bedrag neertellen voor een telefoon.

Uitstraling
Het eerste wat opvalt bij een telefoon is de uitstraling. Bij de budgetmodellen wordt veelal plastic gebruikt en bij de duurdere modellen aluminium of glas. Bijzondere kleuren in combinatie met holografische effecten doen de uitstraling verhogen.
Een lage prijs zal ten koste gaan van de bedieningssnelheid, de functionaliteit, de kwaliteit van de camera’s en het scherm. Dit wil niet zeggen dat een gebruiker van een budgetmodel minder blij zal zijn dan iemand met een duurder toestel.
De prestaties van de telefoon worden bepaald door het type processor in combinatie met de hoeveelheid geheugen. Processorchips evolueren continu. De snelste chipsets zien we in de high-end telefoons verschijnen. Bij het beschikbaar komen van nieuwe chipsets dalen de prijzen van de daaronder liggende processoren, die vervolgens gebruikt worden in de budgetmodellen.

intro

Geheugen
Een werkgeheugen van 2GB is minimaal, 4 tot 6GB gemiddeld en 8GB en hoger is optimaal. Voor budgetmodellen is veelal 2 tot 4GB beschikbaar. Hoe meer geheugen, hoe minder snel de telefoon last krijgt van een gebrek aan geheugen voor applicaties waardoor hij trager gaat werken. Een deel van dit geheugen wordt bovendien al gebruikt voor het Android-besturingssysteem, dat met elke nieuwe versie in omvang groeit. Daarnaast leveren fabrikanten veelal een eigen gebruikersschil om de telefoon een eigen look and feel te geven. Ook dat neemt weer ruimte in. Bovendien nemen openstaande apps geheugenruimte in, hoewel je dat eenvoudig oplost door die apps te sluiten.

De interne dataopslagcapaciteit bepaalt hoeveel apps, foto’s, video’s, muziek en andere data opgeslagen kan worden. Opslagcapaciteiten lopen van 16, 32, 64, 128, 256 tot zelfs 512GB. Bij budgettelefoons is dit in het algemeen beperkt tot 128GB. Foto’s en muziek vergen de meeste opslagcapaciteit. Een opslagcapaciteit van 32GB is minimaal, meer wordt aanbevolen. Sommige telefoons bieden een slot voor het toevoegen van een SD-kaart, waarmee de opslagcapaciteit kan worden uitgebreid. Dat vergt wel extra handelingen van de gebruiker om dit type geheugen optimaal te gebruiken. Foto’s van de telefoon kunnen met clouddiensten gesynchroniseerd worden, zodat je (gedateerde) foto’s en video’s (automatisch) van de telefoon verwijderd worden en er dus opslagruimte vrij komt op de telefoon.

phonesScherm
Een goed scherm is gewenst, al was het maar omdat de bediening van de telefoon via het scherm verloopt. Er zijn diverse types zoals LCD, IPS en OLED. Voor de budgetmodellen worden veelal LCD-schermen gebruikt. Die zijn goed, maar de andere typen zijn zichtbaar beter en daardoor dus ook duurder. De grootte van het scherm en de resolutie (HD, FHD of meer) zij ook bepalend voor de prijs. De tendens is dat schermen steeds groter worden wat een betere leesbaarheid en bediening met grotere (scherm)toetsen mogelijk maakt. Een ander argument dat fabrikanten graag gebruiken is welk percentage van het scherm netto zichtbaar is voor de gebruiker. Dit wordt bepaald door de zijranden en de omvang van uitsparing voor de selfie-camera die in de voorkant van het scherm is verwerkt.
De aanwezige camera’s met sensoren bepalen voor een belangrijk deel de prijs van een telefoon. Bepalend zijn de kwaliteit van de lens met zijn lichtsterkte, de sensor met aantal pixels, het al dan niet aanwezig zijn van elektronische of de nog betere optische bewegingscorrectie en dergelijke. Vaak zijn er ook meerdere lenzen voor zoom, breedbeeld en dieptemeter voor het bokeh-effect. Verder kunnen allerlei softwareopties worden toegevoegd om het de gebruiker zo eenvoudig mogelijk te maken. De verwachtingen van de camera zijn een belangrijk selectiecriterium.
Het geluid kan bij de budgetmodellen beginnenmet een kaal geluid uit een enkele speaker oplopend tot stereo met een voller geluid. Via de hoofdtelefoon met een 3,5 jack en/of bluetooth ligt de kwaliteit hoger en wordt, afhankelijk van het prijspeil van het toestel, uitgevoerd met meerdere bluetoothprofielen, aptX codec en zelfs virtual Dolby. BlueTooth 5 is de nieuwste bluetooth-versie en ondersteunt langere afstanden dan zijn voorganger.

Samsung Galaxy A10 2
Telefoon
Het telefoondeel van alle toestellen ondersteunt tot 4G-telefoon- en internetgebruik. 5G komt de komende jaren beschikbaar, allereerst alleen nog in het hogere segment. Het wifi-deel kan door de prijs wel gedrukt worden in prestaties. Minimaal is WiFi3 (bg), standaard WiFi4 (bgn), WiFi5 (bgnac) is op de meeste toestellen ook al aanwezig en WiFi6 (ac+) komt langzaam beschikbaar in de high-end klasse. Voor simpel gebruik is WiFi3, tot ~48Mbps voldoende. De n-standaard biedt transmissiesnelheden tot ~300Mbps, wat voor de meeste toepassingen ruim voldoende is. Het merendeel van het dataverkeer loopt via internet en die verbinding zal zelden de 300Mbps overschrijden. De ac-standaard werkt met de 5GHz-band, die minder last heeft van verstoringen, maar ook een minder grootte reikwijdte dan de 2,4GHz band. Deze band biedt wel meer doorvoersnelheid, tot 577Mbps. WiFi6 doet daar nog een schepje bovenop en komt tot 765 Mbps.
Ook de budget-modellen hebben een enkel of dubbel SIM-slot. Wil je privé en zakelijke bellen met één toestel dan is een model met twee SIM-slots wel erg handig.
Toegang tot het toestel wordt verkregen door gezichtsherkenning, vingerafdrukken, een patroon, pincode of wachtwoord of een combinatie ervan. Ook hierbij onderscheidt kwaliteit zich in snelheid, herkenbaarheid en beveiligingsniveau.
De capaciteit van de accu, vanaf 3000 mAh, bepaalt hoe lang je met de telefoon kunt werken voordat deze weer moet worden opgeladen. Opladen via micro-usb is traag, sneller gaat het via usb-C en het snelst gaat het via een snellader. Draadloos opladen is alleen beschikbaar op de duurdere modellen.
Besturingssystemen evolueren natuurlijk ook en krijgen regelmatig een nieuwere versie. Het hoeft geen betoog dat een recente Android-versie gewenst is om een maximum aan functionaliteit, gebruikersgemak en beveiliging te ervaren. De huidige versie is 9 met de naam Pie (augustus 2018), de vorige versie 8 (Oreo) en toekomstige versie 10 of Q is aangekondigd en zal waarschijnlijk nog dit jaar worden vrijgegeven.
Leveranciers van telefoons leveren graag een eigen gezicht c.q. schil mee, waarmee aanvullende functionaliteit beschikbaar komt. Er zijn liefhebbers van puur natuur, dit is de kale Android-versie, en liefhebbers van een schil met aanvullende functionaliteit. Een ‘dikke’ schil levert ook vaak specifieke functies op, aangevuld met bloatware, dat is software waarvan de fabrikant meent dat die toegevoegde waarde biedt voor de gebruiker. Of je dit fijn vindt, is een persoonlijke ervaring.
Een belangrijk punt is het beschikbaar komen van beveiligingsupdates en nieuwe versies. Je wilt niet dat je telefoon al snel gedateerd is en je geen nieuwe functies kunt gebruiken. Bij veel leveranciers is het updatebeleid onduidelijk met weinig concrete toezeggingen. Er zijn telefoons die voldoen aan de Android One standaard. Vaak worden goedkopere smartphones voorzien van een basisversie van Android waarmee snellere updates te realiseren zijn..

Toestellen getest
Bij dit artikel horen reviews van 7 opvallende smartphones op de markt tot € 375,-.

Samsung Galaxy A10 2 LG Q60 2 xiaomi mi a2 Motorola Moto G7 2
Samsung
Galaxy A10
LG Q60 Xiaomi
Mi A2
Motorola
Moto G7

Honor 20 Lite 2 Samsung Galaxy A50 2 Pocophone 4
Honor 20 Lite Samsung
Galaxy A50
Pocophone F1