Samsung introduceert met regelmaat nieuwe ssd’s en dit keer is dat de 990 EVO met 1 of 2 TB. Lees hier de review van de Samsung 990 EVO NVMe SSD met 2 TB en waarom dit voor jou een goede ssd kan zijn. 

Aad Munsterman en Rob Coenraads

Samsung en ssd's, dat is bijna hetzelfde als Samsung en smartphones: in beide productgroepen is Samsung niet weg te denken. Daarom vind je op pcactive.nl ook veelvuldig reviews van deze ssd's, zoals de Samsung T9 ssd 2 TB en de Samsung PCIe 4.0 NVMe SSD 990 PRO 4TB. Nu komt Samsung met de 990 EVO NVMe SSD met 2 TB.

Samsung 990 EVO NVMe SSD 2 TB
Deze 990 EVO-ssd is een type M.2 (2280), dus een smalle reep van 80 x 22 mm. De EVO-lijn is specifiek voor algemeen gebruik, versus de PRO die ontwikkeld wordt voor professioneel gebruik. De snelheid van de PCIe-bus, waaraan deze ssd wordt gekoppeld, gaat met elke generatie omhoog. De 990 EVO SSD is ontwikkeld voor PCIe4 met 4 paden (Gen4x4) en comptabiliteit met PCIe5 met twee paden (Gen5x2). Daarmee is deze ssd geschikt voor algemeen gebruik in laptops, pc’s en werk- en spelcomputers met een PCIe3- tot en met de PCIe5-bus. Doordat alle componenten aan één kant zijn geplaatst, is deze ssd goed te installeren in kleinbehuisde systemen, zoals laptops.

Techniek
Er wordt gebruikgemaakt van Samsungs zesde versie V-NAND-technologie in combinatie met de Picollo-controller waarmee sequentiële lees- en schrijfsnelheden tot 5000/4200 MB/s mogelijk zijn. Belangrijker bij dit model zijn echter de random lees- en schrijfacties van 700K/800K IOPS. Daarmee plaatst deze ssd zich in de top en is daarmee uitermate geschikt voor algemeen gebruik in pc’s, laptops en dergelijke. Ten opzichte van het vorige EVO-model, de 970 EVO Plus SSD (PCIe3), liggen de prestaties ruim veertig procent hoger. Een ander belangrijk punt is dat de powerefficiency sterk is verbeterd, zodat de accu van een laptop minder snel leeg raakt. De ssd is voorzien van een warmtespreider en Samsungs Dynamic Thermal Guard zorgt ervoor dat de temperatuur binnen de optimale range blijft.

(tekst gaat verder onder de afbeelding

CDW 990EVO2TB

Compatibiliteit met PCIe5
Deze ssd is volledig compatibel met PCIe5 en gebruikt daarbij automatisch maar 2 paden zonder verlies van prestaties, vergeleken met een PCIe4-bus. Verwacht wordt dat deze techniek de standaard gaat worden in laptops om het energieverbruik binnen de perken te houden en daarmee ook de warmteontwikkeling. Deze ssd is ook, als paar, te gebruiken in RAID-configuraties voor fouttolerantie of extra hoge prestaties.

Migratie en beheer
Als onderdeel van een Samsung-ssd kan de Samsung Magician Software gedownload worden waarmee uitgebreide prestatietest-, monitoring- en beheersoftware beschikbaar komt. Eventuele firmware-updates kunnen daarmee ook uitgevoerd worden. Het migreren van een harddisk naar een ssd of van ssd naar een andere ssd kan ook vanuit deze software worden gestart. De afgegeven Mean Time Between Failure (MTBF) is 1,5 miljoen uur. De garantie is 5 jaar of 600 TB respectievelijk 1200 TB voor het 1 en 2TB-model.

Conclusie
Deze ssd is een toekomstgericht universeel model voor algemeen gebruik in diverse systemen. De sequentiële snelheden liggen iets lager dan verwacht (R5058/W4042), maar de random access ligt hoger (R3137/W3163). De introductieprijs is wel wat aan de hoge kant.

Samsung 990 EVO NVMe SSD M.2 2 TB

4 sterren

Adviesprijs: € 199,99 (2 TB) en € 119,99 (1 TB)

Pluspunten
+ universeel model met hoge random-prestaties
+ PCIe5 met 2 paden mogelijk

Minpunten
- sequentiële tijden redelijk
- hoge adviesprijs

Afbeelding Samsung SSD 990 EVO e1706027097465