De Samsung PCIe 4.0 NVMe SSD 990 PRO 4TB is de allernieuwste ssd van Samsung met een hoge opslagcapaciteit in combinatie met topprestaties in onze review.

De Samsung PCIe 4.0 NVMe SSD 990 PRO was al beschikbaar in varianten met 1 en 2 TB en halen bijzonder goede benchmark­resultaten in onze review. We hebben nu de 4TB­versie ontvangen die ook gebruikmaakt van het NVMe­protocol (non-volatile memory express) en haalt maximale resultaten met systemen die zijn voorzien van een PCIe 4.0 x4­bus.

Uitvoeringen
Er zijn twee uitvoeringen: een model zonder koel-plaat (heatsink) voor plaatsing in een computer en een model met koelplaat en led-­RGB-­verlichting specifiek voor game­consoles. De ssd heeft de M.2 form­factor: een smalle strook van 22 x 80 mm. Door gebruik te maken van V­NAND TLC­geheugen kan alles op één kant gemonteerd worden en is deze ssd ook geschikt voor een dunne lichtgewicht laptop.

990 PRO kenmerken
Deze ssd is ontwikkeld voor de premium markt, waaronder data­intensief computergebruik en voor high-end gamers. De combinatie van Samsungs zelfontwikkelde V­NAND TLC geheugen en Pascal­controller moet de best mogelijke prestaties met een efficiënte werking opleveren. Aanvullend is voorzien in Samsung Intelligent TurboWrite 2.0 en 4GB LPDDR4 cachegeheugen voor optimalisatie van de datadoorvoer. De prestaties kunnen nog verder worden opgevoerd bij gebruik van de DirectStorage API bij bepaalde games.

Test
We hebben de 4TB ssd in een krachtig werk-station geplaatst met een PCI 4.0 x4­slot en voorzien van Windows 11 met een set standaard-applicaties. Met CrystalDiskMark 8.0 komen we tot de volgende sequentiële R/W­tijden: 7114/6763 MB/sec. De random R/W­snelheden zijn zelfs 14 procent beter dan gemeten bij de 2TB­ variant. Met PCMark 10 testen we de ssd met een emulatie van stevig applicatiegebruik op een computer. De testresultaten daarvan plaatsen deze ssd aan de top!
Samsung’s Thermal Guard technology zorgt ervoor dat de temperatuur van de ssd binnen de optimale range blijft. Dat kan er wel voor zorgen dat transmissiesnelheid naar beneden gaat bij temperatuuroverschrijding als gevolg van lang-durig zwaar gebruik. De ssd met koelplaat kan de warmte beter kwijt en heeft daar dus minder snel last van.

Beheersoftware
Voor beheer van de Samsung­ssd’s is de Samsung Magician­software beschikbaar. Voor deze ssd­variant is versie 8.0 vereist die tijdens de review nog niet beschikbaar was, maar komt in september. Daarnaast is Samsung Data Migration­software te downloaden om data c.q. besturings¬systeem van een hd of ssd over te zetten naar een Samsung­ssd.

Conclusie
De Samsung 990 PRO 4TB is een ssd met topresultaten. De garantie is 5 jaar bij een TBW (TeraBytes Written) van maximaal 2400 TB. Het is een ssd voor toepassingen waarbij hoge trans-missiesnelheden belangrijk zijn en dus uitstekend geschikt is voor intensief computergebruik en in combinatie met gaming­stations.

MZ V9P4T0BW 004 L Perspective Black