De portable Samsung-ssd T9 is de logische opvolger van de uitstekende Samsung draagbare ssd T7. Hoe goed scoort deze nieuwe externe ssd van Samsung in onze review?

Aad Munsterman en Rob Coenraads

Samsung heeft een opvolger voor de T7 draagbare ssd in huis en wel het model T9 dat een snelheidsverdubbeling biedt tot 2000 MB/sec. Om gebruik te kunnen maken van die snelheid, is er wel systeem nodig met een 20Gbps USB 3.2 Gen2x2-aansluiting.

Samsung T9 ssd
De Samsung T9 ssd is een compact aluminium model met de afmetingen van 88 x 60 x 14 mm en een gewicht van 122 gram. Hij is uitgevoerd met een luxe slipvrije rubbercoating die een val tot circa 3 meter probleemloos moet overleven.

Gebruik Samsung T9
De Samsung T9 is een ssd voor gebruik waarbij primair met grote bestanden gewerkt wordt, zoals bij de video- en filmverwerking. Deze bestanden worden steeds groter, omdat de resolutie van het beeld hoger wordt en van full-hd, 4K en 8K nu al oploopt tot 12K. Het is dan ook duidelijk dat de omvang van de bestanden daarbij ook fors oploopt. De overdracht en verwerking van dit type bestand wordt dan vertraagd als je geen snel medium hebt met hoge capaciteit en snelheid. En doordat de transfersnelheid van de T9 hoog is, kan de verwerking van de bestanden direct vanaf de ssd plaatsvinden, waarmee kopieerslagen worden voorkomen en dus effectiever gewerkt kan worden.

Techniek
De T9 is beschikbaar in 3 varianten met bruto 1, 2 of 4 TB aan dataopslag. In combinatie daarmee heeft de ssd een cachegeheugen voor optimalisatie van de gegevensoverdracht van resp. 22, 88 en 180 GB. Bij langdurige hoge transfersnelheden en omvangrijke bestanden kan het apparaatje warm worden. Ter voorkoming daarvan worden daarvoor warmtegeleidende materialen gebruikt als aluminium en siliconen en is het stroomverbruik van de T9 geoptimaliseerd, zodat al minder warmte wordt gecreëerd. De kans op het verlagen van de transfersnelheid, het zogenoemde throttelen, wordt daarmee sterk beperkt. De T9 werkt met alle usb-varianten, er worden aansluitkabels meegeleverd met usb-a- en een usb-c-connector, maar de maximale snelheid wordt alleen gehaald in combinatie met een 20Gbps- c.q. USB 3.2 Gen2x2-aansluiting.

Software-ondersteuning
De T9 kan gebruikt worden in combinatie met alle beschikbare besturingssystemen. De Samsung Magician 8.0+ beheersoftware voor monitoring van de ssd en eventuele firmware-updates, is beschikbaar voor Windows en macOS. Op de ssd is 256bit versleutingssoftware geïnstalleerd om optioneel te activeren bij Windows, macOS of Android.

Testresultaten
We hebben de T9 getest in combinatie met een high-end multimediasysteem en komen bij gebruik van het Windows 11 besturingssysteem en de testtool CrystalDiskMark op sequentiële lees- en schrijfsnelheden van rond de 2000/1815 MB/s.

Prijs en beschikbaarheid
De Samsung Portable SSD T9 is sinds 3 oktober 2023 beschikbaar voor consumenten met adviesprijzen van € 154,99 voor de 1TB-variant, € 254,99 voor de 2TB-variant en € 464,99 voor de 4TB-variant.

Conclusie
Deze T9 vormt een nieuwe generatie draagbare ssd’s waarbij sublieme transfersnelheden worden bereikt en daarmee weer nieuwe mogelijkheden opent voor effectiever werken. De garantie is verhoogd naar 5 jaar. Voor de hogere snelheid betaal je wel iets meer dan de T7.

4 en half sterren

Getest product: Samsung Portable SSD T9, 2TB
Prijs: 1 TB (€ 154,99), 2 TB (€ 254,99) en 4 TB € 464,99

Voordelen:

+ topsnelheden in combinatie met hoge capaciteit
+ degelijke uitvoering

Nadelen:
- voor optimaal resultaat USB 3.2 Gen2x2 nodig
- hogere prijs dan T7

 

 

Samsung T9 ssd