De Antwerpse studente Charlotte Blancke is een van de drie internationale winnaars van de James Dyson Award 2022 ontwerpprijs met ivvy, een draagbare oplossing voor het simpel thuisgebruik van een infuus.

Dyson is vooral bekend van de stofzuigers, maar heeft ook bureau- en vloerlampen als de Dyson Lightcyle Morph Desk en opende onlangs de Dyson Demo Store in Amsterdam. Daarnaast is de James Dyson Award door Sir James Dyson in het leven geroepen om ingenieurs een platform te geven om de wereld te veranderen. Met ivvy wint Charlotte dit jaar de internationale runner-up prijs van de James Dyson Award 2022 uit meer dan 2.000 inzendingen uit 29 landen. Ivvy is een draagbare infuuspomp met zelfontworpen apparatuur wat de infuustherapie automatisch afstemt op de behoeften van de thuissituatie, ontworpen door Charlotte Blancke (Universiteit van Antwerpen). Ivvy bestaat uit drie producten: een draagbare oplossing om de infuuspomp in te hangen, de infuuspomp zelf en de software hierbij voor intuïtief gebruik. Het is een productoplossing die is afgestemd op de behoeften van patiënten en thuisverpleegkundigen in een thuisomgeving.

Ivvy: het probleem
Charlotte kwam op het idee doordat een collega van haar moeder ontevreden was over het oncomfortabele apparaat dat haar kind moest gebruiken voor haar medische behandeling. De collega vertelde dat ze in feite een intraveneuze paal verwisselde voor een kleerhanger om het comfort van haar dochter te verbeteren.
Gedurende Charlotte’s onderzoek ontdekte ze dat de medische behandelingen thuis toenemen, maar dat de apparatuur die wordt gebruikt voor intraveneuze therapieën thuis hetzelfde is als die in ziekenhuizen, ondanks dat de kenmerken van een thuissituatie anders zijn. Naarmate meer patiënten voor herstel of langdurige zorg thuiszorg krijgen, worden complexe medische hulpmiddelen nu vaker in huis gebruikt, vaak onder ongeschikte omstandigheden.[1]

De oplossing
Infusietherapie is wanneer vloeistoffen of medicijnen in een gecontroleerd tempo worden toegediend via een canule of naald.[2] Ivvy vervangt de huidige intraveneuze infuuspaal met een draagbaar apparaat dat patiënten optimale mobiliteit biedt, een gebruiksvriendelijke infuuspomp en ingebouwde software zodat verpleegkundigen hun patiënten op afstand kunnen monitoren.
Momenteel is er een gebrek aan feedback over intraveneuze behandelingen en hebben bestaande infuuspompen een complexe interface. Charlotte heeft een infuuspomp ontwikkeld met een vereenvoudigde interface en intuïtief gebruik. Verpleegkundigen kunnen de behandeling eenvoudig thuis instellen en patiënten kunnen hun therapie volgen via een ledstrip, display en geluidsmeldingen.

Hoe het werkt
In de huidige situatie brengt de infuusapparatuur een klinische sfeer in het huis van de patiënt. Ivvy vervangt de infuuspaal door een esthetische wearable waardoor het product minder confronterend is en beter past in het interieur. De wearable kan op het lichaam of als tas worden gedragen en zorgt voor optimale mobiliteit. Momenteel is er een gebrek aan feedback over de behandeling en hebben bestaande infuuspompen een complexe interface. Daarom is er een infuuspomp ontworpen met een minimale interface en intuïtief gebruik. De pomp werkt met een lineaire slangenpomp. Verpleegkundigen kunnen de therapie eenvoudig instellen en patiënten kunnen hun behandeling volgen via de ledstrip, het display en geluidsmeldingen. Door gebruik te maken van het Sigfox-netwerk (dit netwerk is specifiek bedoeld om Internet of Things-oplossingen mogelijk te maken) worden gegevens van de infuuspomp naar de software gestuurd, zodat de patiënten opgevolgd kunnen worden door de thuisverpleegkundige.
"Als je wordt behandeld met een ouderwets infuus op een hoge standaard, kan je huis op een ziekenhuis lijken. Ivvy is een eenvoudig concept dat de behandeling van mensen kan verbeteren en hun kwaliteit van leven kan verbeteren. Het toont de genialiteit van een eenvoudig ontwerp en ik wens Charlotte veel succes bij het ontwikkelen van haar idee richting commercialisering.” – Sir James Dyson, oprichter en hoofdingenieur bij Dyson.
"Ik vind het een enorme eer en ben erg dankbaar dat ik zo ver ben gekomen met mijn inzending. Ik had nooit verwacht dat James Dyson mij persoonlijk zou bellen om dit nieuws te delen, ik was dan ook van mijn à propos en pas daarna drong het tot het mij door wat de mogelijkheden van de Award zijn. Het doel van ivvy is om de thuissituatie van patiënten en de zorgverleners makkelijker te maken. Met deze prijs hoop ik een nog grotere impact te kunnen maken.” – Charlotte Blancke, uitvinder ivvy (Universiteit Antwerpen).

Volgende stappen
Charlotte werkt samen met professionals in de industrie om haar te ondersteunen bij het verder ontwikkelen van ivvy. De JDA runner-up prijs helpt Charlotte met de verdere ontwikkeling en geeft de prijs een platform waarmee de mogelijkheid wordt geboden bekendheid voor de oplossing te bieden.

Feiten en statistieken
• De huidige infuuspaal is kostbaar en heeft een complex ontwerp. Er is geen draadloze communicatie tussen een verpleegkundige en de infuuspaal en de machines verbruiken veel stroom.[3]
• Het meest voorkomende type infuusstandaard is de vrijstaande mobiele paal. Het belangrijkste nadeel van dit ontwerp is dat het vatbaar is voor omvallen. De grote hoogte en relatief kleine basis maken het onstabiel. [4]

Alle winnaars
• SmartHEAL: een slimme sensor voor verbanden die aangeeft hoe goed een wond geneest door de pH-waarde te meten, uitgevonden door studenten van de Technische Universiteit van Warschau, Polen
• Polyformer: een machine die plastic flessen recyclet tot betaalbaar 3D-printerfilament voor ontwikkelingslanden, uitgevonden door studenten van McMaster University, Canada
• Ivvy: een draagbare vervanging voor het bestaande intraveneuze infuuspaat, dat het comfort en de mobiliteit voor patiënten verbetert, uitgevonden door Charlotte Blancke van de Universiteit van Antwerpen, België

Voetnoten
[1] https://www.fda.gov/medical-devices/home-health-and-consumer-devices/home-use-devices
2 https://www.healthline.com/health/infusion-therapy
3 https://www.hindawi.com/journals/jhe/2020/7963497/
4 https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-01966833/document

James dyson award 2022 ivvy 1