Met de V15 Detect lanceert Dyson de eerste snoerloze stofzuiger met laserdetectietechnologie om onzichtbaar stof in huis te onthullen. Volgens Dyson kan hij namelijk met een groene laser microscopisch klein stof detecteren, verwijderen, dimensioneren en tellen voor een grondige reiniging.

Het merk Dyson kennen we vooral van de stofzuigers zoals de door ons geteste Dyson V11 Absolute die met 5 sterren werd bekroond. Dyson heeft echter een breder portfolio, zoals de Dyson-luchtreinigingsventilator Pure Cool Me  en de innovatieve Dyson-lamp Lightcycle Morph Desk die allebei met 4,5 sterren werden beoordeeld. Ook hun nieuwste product is vernieuwend, want de De Dyson V15 Detect is uitgerust met Dyson's eerste lasertechnologie om verborgen stof te onthullen. Een groene laser, geïntegreerd in een Fluffy-stofzuigerhoofd, toont namelijk stofdeeltjes die normaal onzichtbaar zijn voor het oog. Verder beschikt hij over akoestische stofdetectie: een lcd-scherm geeft de grootte en het aantal deeltjes van het stof weer en past real-time de zuigkracht aan op de verschillende vloertypes en stofhoeveelheden. Ook heeft hij een nieuwe schroefvormige klitvrije borstel om het haar snel te verwijderen. De kegelvormige borstel die niet in de knoop raakt, wikkelt het haar weg en in het stofreservoir.

Dyson V15 Detect
De snoerloze Dyson V15 Detect is dus ontworpen om onzichtbaar stof van slechts 10 micron (=0.01 mm) zichtbaar te maken, met een akoestische piëzo-sensor die trillingen omzet in elektrische signalen en precies de grootte en het aantal opgezogen deeltjes weergeeft op het lcd-scherm. Deze nieuwe stofzuiger, ontwikkeld door een team van 370 ingenieurs wereldwijd, maakt gebruik van een Dyson Hyperdymium-motor die tot 230 watt aan zuigkracht genereert[1], waarbij de V15 Detect Absolute zelfs 240 watt aan zuigkracht produceert. Daarnaast vangt het 99,99% van de stofdeeltjes op tot 0,3[2] micron voor de krachtigste grondige reiniging. Deze machines maken deel uit van een geheel nieuwe reeks Dyson - voor een schoner huis - in een tijd waarin 60% van de mensen meer dan ooit aan het schoonmaken is[3].
De ingenieurs van Dyson integreerden een groene laserdiode - gekozen vanwege zijn vermogen om het beste contrast te bieden - in het Slim Fluffy-stofzuigerhoofd, door deze precies in een hoek van 1.5 graden, 7.3 mm boven de grond te positioneren. Dit betekent dat verborgen stof op het vloeroppervlak dat anders onzichtbaar is voor het blote oog, kan worden gezien en verwijderd.

DysonV15Detect groen laser met sof

Piezo-sensor
De ingenieurs van Dyson zijn begonnen met het ontwikkelen van een technologie waarmee de gebruiker het stof dat het detecteert kan meten en het vervolgens op een lcd-scherm kan weergeven voor real-time wetenschappelijk bewijs van een grondige reiniging[4].

DysonV15lcd scherm

Dit werkt als volgt: in de stofzuiger is een akoestische piëzo-sensor geïntegreerd. Koolstofvezeldraden in het stofzuigerhoofd nemen microscopisch kleine deeltjes op die tot 15.000 keer per seconde worden gemeten en geteld. Het stof komt het vacuüm binnen en raakt de akoestische piëzo-sensor in het stofreservoir, waarbij de kleine trillingen worden omgezet in elektrische signalen. De stofgrootte en -hoeveelheid worden weergegeven op het ingebouwde lcd-scherm, zodat de gebruiker kan zien hoeveel stof de stofzuiger heeft verwijderd, evenals de verschillende deeltjesgroottes en wetenschappelijk bewijs kan leveren van een grondige reiniging.
De stofzuiger is zo ontworpen dat het automatisch de zuigkracht verhoogt wanneer het een grote hoeveelheid stof tegenkomt. Dit gebeurt in de automatische modus, wanneer de piëzo-sensor hoge concentraties stof detecteert en de reactieve zuigkracht wordt geactiveerd om het vermogen automatisch te verhogen. Wanneer de stofniveaus normaliseren, wordt de zuigkracht teruggebracht tot het vorige niveau.

Klitvrije borstel
Dyson zocht ook naar een oplossing voor het verwijderen van haar op de borstelstang, een uitdaging voor veel stofzuigers. Dyson komt nu met een nieuwe conische klitvrije borstelstang die het haar eraf laat glijden als een spiraal en in het stofreservoir zuigt. Dit voorkomt dat het haar zich wikkelt om de borstelstang. De ingenieurs hebben de precieze hoek van de borstelharen op de tool subtiel aangepast om ervoor te zorgen dat de loslaatkracht het haar niet in de war brengt. De tool is ontworpen voor mensen- en dierenhaar en getest op meerdere haartypes.

Klitvrije High Torque vloerzuigmond
Ook komt Dyson met de nieuwe V15 Detect High Torque-vloerzuigmond die klitten voorkomt. Het stofzuigerhoofd heeft nu 56 tanden van polycarbonaat die eruitzien als een kam. Deze kleine tanden voorkomen dat de borstelharen in de knoop raken tijdens het schoonmaken en verwijderen automatisch het haar van de borstelstang, zodat je dat niet zelf hoeft te doen.

Filtratie
Ten slotte is de Dyson V15 Detect voorzien van Dysons vijftraps filtratietechnologieën, die 99,97% van de deeltjes zo klein als 0,1 micron[5] opvangen om schonere lucht te verdrijven. Onze Dyson-cycloontechnologie is efficiënt in het scheiden van stof en vuil van vloeren en oppervlaktes en doordat de hele machine is afgedicht komt het stof en vuil niet terug in je huis.

Prijs en beschikbaarheid
De Dyson V15 Detect Absolute is beschikbaar voor € 699,- vanaf 26 mei 2021 via www.dyson.nl

Voetnoten
1 Zuigkracht getest volgens IEC 62885-4 CL5.8 en Cl5.9, geladen tot vol stofzuigerreservoir, in Boost-modus.
2 Filtratie getest volgens ASTM F3150, getest in Boost-modus door onafhankelijke derde partij, SGS-IBR Laboratories US in 2020.
3 Volgens Dysons Global Dust Study 2021.10.754 respondenten in 10 landen: VS, Australië, Japan, China, Zuid-Korea, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje en Italië. Veldwerk uitgevoerd tussen 23 oktober en 11 november 2020. De gegevens zijn gewogen op ‘Wereldwijd’ niveau om representatief te zijn voor verschillende populatiegroottes.
4 Hoeveelheid en grootte van het stof dat op het scherm wordt weergegeven, is afhankelijk van het gebruik. Getoonde voorbeelden kunnen voorkomen binnen een of meer van de reeks
5 Filtratie getest volgens ASTM F3150, getest in Boost-modus door onafhankelijke derde partij, SGS-IBR Laboratories US in 2020