Van de Ikea Symfonisk-lijn kennen we al de populaire lamp- en boekenplank-luidsprekers. Deze productlijn is sinds kort uitgebreid met een schilderij-luidspreker met Sonos luidsprekertechnologie. De tijd van zichtbare luidsprekers is verleden tijd!

Aad Munsterman

Ikea gaat zeker met zijn tijd mee, getuige de vele slimme apparaten tegenwoordig en de populaire lamp- en boekenplank-luidsprekers. De Symfonisk Picture Frame, zoals de formele naam is, bestaat uit een basisunit van 48 bij 32 bij 5,5 cm (LxBxD). Daarover valt een kunststof frame van 57 bij 41,5 cm met daarin opgenomen een luidsprekerdoek met daarop afgedrukt een kunstwerk. De units zijn leverbaar in wit of zwart en kunnen zowel horizontaal als verticaal worden opgehangen of op een kast worden geplaatst. Alle hulpmiddelen, inclusief de bekende Ikea-installatiegids, zitten in de doos. Er wordt standaard een neutraal kunstwerk meegeleverd op basis van een gekoppeld lijnenspel van Jennifer Idrizi. Aanvullend zijn 12 andere kunstwerken te bestellen.

Sonos
In de basisunit bevindt zich de slimme luidsprekertechnologie van Sonos van de 2e generatie. Het is dus geen luidspreker die je aansluit op een versterker, maar op basis van wifi-streaming geluid voortbrengt. Aansturing kan plaatsvinden vanuit de Sonos-app met onder andere Sonos Radio, TuneIn radio, Plex, Spotify, Deezer, Apple Music en vele andere te selecteren services. Daarnaast directe aansturing vanuit een Apple-tablet of -telefoon met AirPlay2. BlueTooth- en Chromecast-koppeling ontbreekt. Aansturing vanuit Google Assistant en Alexa is wel mogelijk. Als paar kunnen ze voor stereo worden geconfigureerd. Daarnaast zijn ze te combineren in andere Sonos-configuraties, bijvoorbeeld als achterluidsprekers in combinatie met een Sonos-soundbar. Het 'schilderij' heeft wel een netspanningsaansluiting nodig. Een 3,5 meter lange netsnoer wordt meegeleverd, de overlengte kan achter in het schilderij worden opgeborgen.

Installatie
De installatie verloopt via de Sonos-app en is een kwestie van toevoegen en koppelen via NFC of pin. Met de TruePlay-tuningfunctie, alleen voor iPhone/iPad, kan het geluid aan de kamer worden aangepast. De bediening, inclusief aanpassing volume en toonregeling, verloopt via de app. Aan de achterzijde van het voorpaneel zijn aanvullend een drietal knoppen aanwezig voor volume +/- en een knop voor stand-by/operationeel.

Test
Over naar de luistertest. Het eerste wat opvalt, is dat het geluid breed verspreid wordt en daarmee op vele plekken in de kamer goed te beluisteren is. De kwaliteit van het geluid is prima en voldoet aan de bekende Sonos-norm. Het is een evenwichtig geluid van hoog tot laag zonder overdrijving van bepaalde toonsoorten. Het volume is beperkt maar voldoende om een kamer goed te vullen.
Het aantal kunstframes is beperkt tot 12 en daartussen moet dan het kunstobject zitten dat je aanspreekt. Mogelijk volgen oplossingen om je eigen kunstobject te laten afdrukken.

Al met al een leuke oplossing om luidsprekers minder prominent aanwezig te laten zijn en dat voor een hele mooie prijs.

4 sterren

Product: Ikea Symfonisk Picture Frame
Prijs: € 179,-
Prijzen kunstframes: van € 20, tot € 29,90

Pluspunten:
+ leuk model slimme luidspreker
+ prima geluidskwaliteit

Minpunten:
- geen hoog volume, geen Chromecast
- beperkt aantal frames beschikbaar

4fa40db818