Sonos komt voor het eerst met een draagbare speaker die je niet alleen via wifi op je Sonos-systeem kunt aansluiten, maar die ook werkt met bluetooth. Bovendien kun je de Move ook buiten gebruiken, zelfs op het strand.

Met de introductie van de Move lanceert Sonos een speaker waar veel Sonos-liefhebbers op hebben gewacht. Enerzijds omdat je nu zowel via wifi als bluetoooth muziek kunt streamen, anderzijds omdat je hem mee naar buiten kunt nemen.

Presentatie Sonos Move
Tijdens de presentatie op de IFA in Berlijn liet Sonos zich van zijn beste kant zien (en horen). De Sonos Move liet een goed geluid horen zoals je van Sonos gewend bent, met een mooie diepe bas. Belangrijker nieuw(s) ditmaal is het feit dat hij nu zowel via wifi als bluetooth is aan te sturen. In je huis heb je goede wifi, maar in de tuin is dat minder. Geen goede wifi daar? Stream dan je muziek via bluetooth, we hebben er lang op moeten wachten. Voortaan kun je hem dus mooi meenemen naar waar je wil, zelfs naar het strand. Het werkte goed in Berlijn en we gaan snel aan de slag als het reviewmodel binnen is hoe goed hij echt werkt.

Automatic Trueplay, muziekdiensten en spraakassistenten
Om overal een goede luisterbeleving te hebben, heeft Sonos de Trueplay-tuningtechnologie verder ontwikkeld. Sonos Move beschikt over automatische Trueplay-tuning: hiermee stelt de speaker zichzelf af om het geluid zo goed mogelijk af te stemmen op de omgeving. Zo werkt hij in een open lade gezet, waarna je goed kon horen dat het geluid werd aangepast. Hij signaleert dat via de far field microfoon.
Sonos Move ondersteunt meer dan honderd streamingservices, meerdere spraakassistenten waaronder Google Assistent en Amazon Alexa (in de toekomst beschikbaar in Nederland?) en AirPlay2.

Design, behuizing, batterijduur
Move heeft een slank, ovaal design, uitgevoerd in de kleur shadow black. Hij is dus niet helemaal zwart, deze kleur is volgens Sonos veel beter bestand tegen de zon. Persoonlijk had ik hem ook graag in wit gezien. De robuuste, duurzame behuizing is bestand tegen vallen, stoten, regen en vocht, stof en vuil, uv-stralen en extreme temperaturen en heeft een IP56-rating. Als de batterij volledig is opgeladen, kan de speaker tot wel tien uur lang achter elkaar afspelen. Thuis is de Move makkelijk op de meegeleverde oplaadbasis voor binnen te plaatsen, en is daardoor altijd klaar om naar te luisteren. In de slaapstand, die je automatisch inschakelt als de speaker niet wordt gebruikt maar die ook handmatig is in te stellen via de aan-uitknop, behoudt de batterij tot wel vijf dagen zijn lading.

Prijs en beschikbaarheid
Sonos staat niet bekend als een goedkoop merk en ook ditmaal is de prijs voor deze draagbare speaker niet mals met 399 euro. Sonos Move is vanaf vandaag te reserveren en vanaf 24 september 2019 wereldwijd verkrijgbaar.