Met de Pure Cool Me introduceert Dyson een ventilator die niet alleen jou verkoelt, maar ook de lucht reinigt. Lees de review of deze luchtreinigingsventilator wat voor jou is.

Binnenshuis zijn er niet alleen geurtjes van bijvoorbeeld het eten, ook heb je te maken met parfum, geurkaarsen, schoonmaakmiddelen en bij het koken kan er zelfs fijnstof en rook vrij komen. Kortom, hoe fijn je het thuis ook hebt, er zit wel een luchtje aan. Wil je een apparaat dat de lucht goed zuivert en ook nog eens persoonlijk verkoelt, dan is de Dyson Pure Cool Me waarschijnlijk iets voor jou.
Dyson heeft niet alleen een naam op het gebied van bijvoorbeeld stofzuigers, Dyson timmert ook flink aan de weg op het gebied van zuiverende ventilatoren. Deze waren over het algemeen best groot, zoals de Pure Cool Link.

Dyson Pure Cool Me – design
Met de Pure Cool Me slaat Dyson een nieuwe weg in: deze ventilator is namelijk persoonlijk voor jou bedoeld, bijvoorbeeld voor op je bureau of nachtkastje. Daarom is deze luchtreinigende ventilator veel compacter met zijn afmetingen van 401 x 254 x 247 mm. Sowieso ziet hij er modern en mooi uit, hoewel wellicht niet iedereen de bolvormige ‘kop’ van het apparaat zal kunnen waarderen. Daaronder zit een cilindervormige behuizing met een aan-uitknop, een display en een afstandsbediening. De display laat de snelheid van de luchtstroom zien en de resterende levensduur van het filter. De afstandsbediening kun je magnetisch op de Pure Cool Me vastklikken.

pure cool me whsil hero 378x420

Dyson Pure Cool Me – technologie
Waar voorheen de Dyson-ventilatoren gebruikmaakten van Air Multiplier-technologie, maakt de Pure Cool Me gebruik van Core Flow-technologie. Hierbij komen twee luchtstromen elkaar tegen op een gebogen oppervlak, waarbij ze convergeren en een geconcentreerde luchtstroom vormen. Via het instellen van de bol bovenop het apparaat bepaal je de hoek van de luchtstroom. Ook kun je het apparaat zo instellen om van de ene naar de andere kant te roteren en lucht onder een hoek te verspreiden.

Dyson Pure Cool Me - filter
Zoals gezegd verkoelt de Pure Cool Me niet alleen, hij zuivert ook de lucht. Achter het rooster zit een filter die je gemakkelijk kunt vervangen: je tilt de bovenkant op, haalt het oude filter eruit en laat het nieuwe erin vallen. Gebruik je de Pure Cool Me zo’n twaalf uur per dag, dan gaat hij zo’n een jaar mee, mede afhankelijk van hoe zuiver de lucht in je huis is. Helaas meet de Pure Cool Me niet de luchtzuiverheid in je woning en dat is iets wat we graag in een volgende versie wel zien verschijnen. Wel laat hij je weten wanneer je het filter moet vervangen.
Volgens Dyson haalt het HEPA-filter 99,95% van zeer fijne deeltjes zoals pollen, schimmelsporen en bacteriën uit de lucht. Actief koolstof absorbeert en sluit gassen en (huishoudelijke) luchtjes zoals VOS in. Het HEPA-filter vangt zelfs de kleinste deeltjes, tot maar liefst 0,1 micron op. Ter vergelijking: dat is 300 keer zo smal als een mensenhaar.

Dyson Pure Cool Me – bediening
Deze Dyson-ventilator kun je op meerdere manieren bedienen. Allereerst kun je de plastic schijf op en neer bewegen, zodat je de hoogte van de luchtstroom verandert. Bovendien heeft de ventilator een oscillatiemodus van 90 graden, en kun je via de afstandsbediening zelf bepalen waar de luchtstroom naartoe moet blazen.
Verder kun je via de afstandsbediening de snelheid instellen: van stand 1 t/m 10. In die hoogste stand produceert hij overigens een geluid van 59 decibel wat nog steeds acceptabel is.
Verder kun je een (slaap)timer instellen (van een half uur, een uur, twee uur, vier uur en acht uur) en de oscillatie in- en uitschakelen.

Dyson Pure Cool Me – conclusie
In de praktijk werkt deze verkoelende luchtreinigingsfilter prima. Hij blaast een fijne verkoelende luchtstroom, heerlijk met de temperaturen van nu (in de week dat er waarschijnlijk een warmterecord wordt gebroken op 25 juli). Je kamer wordt ook koeler, maar verwacht geen ijskoude airco die je kamer even snel een paar graden kouder maakt. We hebben niet goed kunnen meten of hij ook zo goed de lucht zuivert, mar we merkten wel dat geurtjes snel verdwenen.
Verder werkt de afstandsbediening goed, maar missen we wel een app waarmee je de Pure Cool Me kunt bedienen en die de luchtkwaliteit binnenshuis weergeeft, want dat meet de Pure Cool Me niet. Prettig is verder dat je hem bijna niet hoort.
Al met al: de Dyson Pure Cool Me is een fijn compact apparaat dat zijn werk zeker naar behoren doet en we raden hem dus aan: 4,5 sterren!

4 en half sterren

+ compacte, moderne vorm
+ geconcentreerde luchtstroom
+ verkoelend en maakt weinig geluid
+ reinigt de lucht

- geen app
- meet geen luchtkwaliteit

Prijs, kleuren, beschikbaarheid en garantie
De Dyson Pure Cool Me heeft een adviesprijs van € 349,- en is al enige tijd beschikbaar in de kleurcombinaties wit/zilver, zwart/nikkel en brons/koper. Op de Dyson Pure Cool Me zit 2 jaar garantie op onderdelen en arbeid.

in artikel