Robotstofzuigers zijn natuurlijk ‘slimme’ stofzuigers, maar in hoeverre zijn ‘gewone’ stofzuigers nu ook al slim? Lees hier de review hoe goed de Dyson V11 Absolute is.

Al jaren maak ik met veel plezier en succes gebruik van een robotstofzuiger en ik heb er door de jaren heen ook een stuk of vijf getest. Ik heb ook een gewone stofzuiger voor plekken waar de Homey (ja, je geeft zo’n apparaat zelfs een naam) niet bij kan, zoals achter een kast of op de trap. Die stofzuiger heeft nog een (ouderwetse) snoer met al zijn nadelen. Tegenwoordig worden er meer draadloze steelstofzuigers verkocht dan gewone; op stofzuigergebied is Dyson natuurlijk een begrip, dus wij gingen aan de slag met hun nieuwste paradepaardje, de Absolute V11, waarvan je hier de review vindt. Hierbij kijken we niet alleen hoe deze stofzuiger zich verhoudt tot alle andere steelstofzuigers, maar ook hoe slim hij is.

Dyson V11 Absolute design en eigenschappen
De V11 is de opvolger van de eveneens draadloze V10 en qua uiterlijk lijken ze ook best wel op elkaar. Hij ziet er wat futuristisch uit, wellicht ook door de opvallende kleuren. Naast het doorzichtige stofreservoir van 0,76 liter valt verder natuurlijk het display op: iets wat je niet snel op een stofzuiger verwacht, maar in de praktijk heel handig is waarover later meer.
De elektromotor (185 air watts) is 20% krachtiger waardoor de zuigkracht is toegenomen. Hiermee kan hij moeiteloos mee met stofzuigers die voorzien zijn van een snoer. Een krachtigere motor zou een kortere batterijduur betekenen, maar daar merk je eigenlijk niks van. Je kunt een uur lang stofzuigen op de Eco-stand, en dat is ruim genoeg voor de meeste woningen.
Ten slotte het gewicht: met zijn 3 kilo is hij zo’n 10% zwaarder dan de V10. Dat is geen probleem voor de vloer, maar als je langere tijd de V11 moet tillen om hoger gelegen delen van je woning schoon te maken, kan hij ‘zwaar’ worden. Tevens mis ik zeker dat je de trigger (indrukknop) niet vast kunt zetten, zodat je continu deze moet indrukken als je wilt stofzuigen. Hopelijk zal de V12 wel hiermee zijn uitgerust.

Absolute Front HD in artikel

Dyson V11 Absolute accessoires en (nieuwe) functies
De Dyson V11 is uitgerust met voldoende accessoires en gemakken om je woning goed schoon te maken. Allereerst heb je de wandbevestiging (bekend van de V10), zodat je de V11 makkelijk kunt opladen en opbergen. In de wandbevestiging kun je ook naast de V11 twee accessoires opbergen, wel zo handig.
Tijdens het opladen, dat in totaal zo’n 4 uur duurt, knipperen de blauwe ledlampjes aan weerszijden van de accu. Eenmaal opgeladen branden de ledlampjes 5 seconden en gaan daarna uit. Natuurlijk geeft de display ook aan als de accu 100% is opgeladen.

IMG 20190505 114214

Op de nieuwe hoge Torque-vloerzuigmond zitten stevige nylon borstelharen om diep in het tapijt door te dringen, zodat ze hardnekkig vuil kunnen verwijderen en antistatische koolstofvezelharen die stof van harde vloeren en kieren opvangen.

IMG 20190505 123503

Deze Torque-vloerzuigmond heeft drie standen: de lage stand heeft meer zuiging op de vloer, terwijl de hoge stand grotere vuilstukken kan opzuigen en de middenstand er tussenin zit.
De vloerzuigmond met zachte roller is bedoeld voor harde vloeren.

IMG 20190505 123354

Ten slotte heb je ook nog een handige kleinere stofzuigmond bedoeld voor trappen en om snel iets op te zuigen.


IMG 20190505 124741

De dynamische laadsensor (DLS) is een nieuwe functie van de V11 Absolute. Aan de hand van de weerstand van de schoonmaakborstels weet de V11 of de ondergrond een tapijt is of glad zoals een houten vloer of tegels. Hierbij past de slimme V11 de zuigkracht aan, waardoor er beter en vaak langer gezogen kan worden. Ook hier heeft kunstmatige intelligentie dus zijn intrede gedaan.

Dyson V11 Absolute display en gebruiksduur
De handige display is echt een meerwaarde. Zo geeft hij de gebruiksduur aan van de verschillende standen: met Eco kun je een uur stofzuigen en met Medium zo’n 40 minuten. Met de Boost-modus beschik je over een maximaal vermogen van 600 Watt waarmee je circa 10 minuten aan de slag kunt als je de kleine zuigmond hebt geïnstalleerd. De teller van de gebruiksduur geeft op de seconde aan hoelang je de V11 nog kunt gebruiken. Je schakelt gemakkelijk tussen deze verschillende standen met een druk op de knop.
De display geeft aan ook wanneer je de filters moet reinigen voor het beste resultaat Daarnaast meldt hij verstoppingen en hoe je deze kunt verhelpen. Dankzij ingebouwde magneetsensors in het filter meldt hij ten slotte als iets niet goed is aangesloten.
Zoals gezegd duurt het zeker 4 uur om de 91Wh-accu van de V11 helemaal op te laden.

Dyson V11 Absolute gebruik
Alles staat en valt natuurlijk met het gebruik van de V11 en daarover ben ik heel enthousiast. De V11 ligt heel prettig in de hand, hij is heel gebalanceerd. Het scheelt natuurlijk ook dat je geen stofzuiger achter je aan hoeft te slepen, waarbij je ook altijd rekening moet houden met (de lengte van) de snoer. Verder is hij heel wendbaar en dankzij de verschillende mondstukken kun je in je hele woning stofzuigen. Het gemak van de display scoort ook extra punten en ook de dynamische laadsensor maakt de V11 een aanrader: zet je de hoge Torque-zuigmond erop, dan wordt de Medium-modus omgezet in de Auto-modus, zodat je niet zelf hoeft te bepalen welke modus je eigenlijk moet gebruiken.
Ik gebruik de V11 ook vaak als kruimeldief: heb je ergens wat geknoeid of wil je even snel iets opgezogen hebben, dan is dat een fluitje van een cent. En dat is niet alleen met de kleine zuigmond met borstel, maar ook de grote mondstukken heb je er zo op en in een mum van tijd heb je de ‘rotzooi’ opgeruimd.
In de verschillende tests met de 3 standen scoort de V11 uitstekend: hij zuigt alles goed op en hij schakelt over naar een andere stand als dat nodig is met de Torque-zuigmond, gemak dient de mens! Dyson heeft een verbeterd flitersysteem waarmee nu 99,97% van de kleinste deeltjes word opgevangen. Dat is moeilijk te meten, maar het zou goed kunnen.
Het onderhoud is ook gemakkelijk: in de gebruiksaanwijzing staat hoe je gemakkelijk de borstels kunt schoonmaken, hoe je het filter reinigt en hoe je het doorzichtige stofreservoir leegt.
De V11 is niet heel stil, maar je kunt nog redelijk een gesprek voeren met andere mensen, zeker in de rustigere standen.

Prijs en beschikbaarheid
De Dyson V11 Absolute is verkrijgbaar op de Nederlandse en Belgische markt voor een adviesprijs van 649 euro.

Conclusie: Dyson V11 Absolute aanrader
De Dyson V11 Absolute zuigt zeker zo goed als een normale stofzuiger, is snoerloos, heel wendbaar, heeft goede zuigmonden, een efficiënte display en hij is ook nog eens slim dankzij de hoge Torque-zuigmond. Enige minpunten zijn de hoge prijs en het ontbreken van het kunnen vastzetten van de indrukknop. In mijn beleving is er geen betere (steel)stofzuiger verkrijgbaar. Zoek je een stofzuiger en je hebt het geld (er voor over), dan is de keuze voor de Dyson V11 Absolute snel gemaakt. De V11 is een wereld van verschil vergeleken met de 'ouderwetse' stofzuigers met snoer; eenmaal in bezit merk je pas hoe goed en gemakkelijk deze V11 is en ook dat je even gaat stofzuigen, het wordt bijna fun om dat te doen... Hij krjgt dan ook terecht de maximale score van 5 sterren.

PCA sterren 5 305