De Sonos Ace is een over-the-ear bluetooth hoofdtelefoon die o.a. ANC, een Aware-modus, ruimtelijke audio en vervangbare oorkussens biedt. Lees hier de review van de Sonos Ace of hij 499 euro waard is en kan voldoen aan de hoge verwachtingen die audioliefhebbers ongetwijfeld hebben.

Sonos is een begrip dankzij streaming speakers als de Move 2Sonos Era 100 en soundbars als de compacte Sonos Ray. Met de Sonos Ace brengt Sonos eindelijk zijn eerste hoofdtelefoon uit. Lees hier wat de Sonos Ace allemaal te bieden heeft, ook als je al een Sonos-systeem thuis hebt en of hij de 499 euro waard is.

Design
Sonos heeft de Ace volledig in eigen huis ontwikkeld en dat merk je aan een aantal zaken. Zo is er een (unieke) metalen scharnier die grotendeels onzichtbaar is en de hoofdband verbindt met de driverbehuizing. Deze zorgt voor een mooie chique afwerking en minstens zo belangrijk: dankzij de (overigens grote) hoofdband zit hij ook prettig. Ik heb overigens de hoofdtelefoon nog niet zo lang in gebruik of er geen stof of ander vuil in het (verborgen) mechanisme komt. De Sonos Ace weegt 312 gram en is daarmee iets zwaarder dan andere topmodellen als bijvoorbeeld de Sony WH-1000XM5. Opvallend: de 40mm drivers zijn schuin gemonteerd en ook (on)opvallend: op de behuizing zie je bijna niet dat het om een Sonos-hoofdtelefoon gaat: alleen op de rechteroorkussen staat onopvallend Sonos. Van sommige mensen hoorde ik dat deze hoofdtelefoon niet zo groot is: ik zou zeggen oordeel zef:

(artikel gaat verder onder de afbeelding)

Sonos Ace en Rob en Samsung S24 Ultra

Kleuren
De Sonos Ace is behalve in zwart ook verkrijgbaar in ‘wit’ (Sonos noemt het soft white). Deze laatste kreeg ik opgestuurd en waar veel Sonos-producten een mooie witte kleur hebben, is dit bijna beige. Een Sonos-medewerker gaf als verklaring aan dat wit bij veel mensen wel erg afsteekt en daarom voor deze ‘subtielere’ kleur is gekozen (op een zilverkleurige knop en accenten na). Persoonlijk vind ik dit jammer en Sonos had wel meer een statement mogen maken qua branding. Alleen de binnenkant van de rechteroorschelp heeft een groene kleur die overeenkomt met de binnenkant van de mooie Sonos-case die wordt meegeleverd. Dat moet er ook voor zorgen dat je de Ace op de juiste manier op je hoofd zet, anders moet je goed zoeken naar de L en de R die een beetje verborgen in de oorkussens zit.

Comfort
Deze hoofdtelefoon is gemaakt van lichtgewicht premium materialen. Zo zijn de zijdezachte memory foam oorkussens verpakt in vegan leer en ze voelen ook zacht aan. Ook als je de ace langer draagt, voel je weinig druk. Ik heb ze nog niet gedragen in warme omstandigheden, zodat ik kan testen of ze wat zweterig gaan aanvoelen. Maar Sonos geeft ook aan dat ze (voornamelijk) voor binnen zijn bedoeld, waarover later meer.
Overigens: Sonos noemt het een over-the-ear koptelefoon en dat klopt bij mij, maar kan me voorstellen dat bij sommigen de oorschelpen deels op de oren zitten.

Magnetische oorkussens
Nog een opvallend feitje: de oorkussens zijn magnetisch bevestigd en makkelijk vervangbaar. Sonos gaf tijdens een event in Amsterdam aan dat een gemiddelde NC-hoofdtelefoon zo’n twee jaar meegaat, hoewel ik zelf al jaren een jaar of 4 dezelfde Sony-hoofdtelefoon gebruik. Enfin, wil je deze Ace-oorkussens vervangen, dan kost dat 49 euro.

(artikel gaat verder onder de afbeelding)

Sonos Ace oorkussens eraf online

Toetsen bediening
Bij sommige hoofdtelefoons (zoals de eerder genoemde Sony WH-1000XM5) kun je de hoofdtelefoon bedienen door te vegen op de buitenkant van de oorkussen. Sonos heeft echter gekozen voor fysieke knoppen en dat werkt eerlijk gezegd fijner. De schuifknop voor volume is makkelijk te bedienen als je eenmaal gewend bent deze te vinden. Je kunt de schuifknop overigens ook indrukken, waarmee hij op de pauzestand komt. Druk je hem twee keer achter elkaar in, dan ga je naar het volgende nummer.
Onder deze schuifknop zit een knop voor of noise cancelling of de aware-modus. Bij deze laatste krijg je wel de omgevingsgeluiden mee, wel zo makkelijk als je bijvoorbeeld ergens loopt.
Ten slotte zit er op de linkeroorkussen de aan-uitknop.

Microfoons, batterij, bluetooth en aansluitingen
Deze Sonos Ace beschikt over liefst acht microfoons waardoor je een betere noise cancelling moet krijgen (en dat werkt ook echt uitstekend). Schakel je deze in, dan gaat hij zo’n 30 uur mee dankzij de goede batterijduur. Verbinden doe je wel via bluetooth en niet via wifi. Je kunt de Ace ook aansluiten via de meegeleverde AUX-kabel (usb-c naar jack-plug) mocht je nog een aux-aansluiting op je smartphone hebben. Of je gebruikt deze jack-plug bijvoorbeeld in het vliegtuig.

Sonos-app
Recentelijk heeft Sonos zijn app vernieuwd en waarmee je de Ace kunt instellen en bedienen. Vervolgens ga je naar de app van je muziekstreamingdienst (in mijn geval Spotify) en kun je luisteren naar je favoriete muziek. Je kunt dus niet in de Sonos-app zelf een muziekdienst kiezen. Je kunt echter wel het een en ander in de Sonos-app instellen, zoals Head Tracking. Als je je hoofd bijvoorbeeld naar links beweegt, dan past de richting van de ruimtelijke audio zich hieraan aan. Hierdoor ontstaat het effect dat je home cinema-geluid uit een bepaalde richting in de kamer komt. Dat werkt heel goed zoals ik zelf heb gemerkt tijdens het Sonos-event, maar ook thuis werkte de dynamische hoofdtracking prima.
Bovendien wil Sonos later (dit jaar?) TrueCinema aanbieden waarmee je het geluid hoort dat normaliter je (Sonos-)soundbar produceert, maar dat je dan nu via de Sonos Ace hoort.

(artikel gaat verder onder de afbeelding)

Screenshot 20240604 154512 Sonos

Binnenshuis dus
Bij dit laatste punt blijkt al duidelijk waar Sonos de Sonos Ace positioneert, (voor)namelijk voor gebruik binnenshuis. De bedoeling is dat je deze koptelefoon thuis opzet als jij een mooie film en serie wilt kijken, optimale geluidskwaliteit wilt hebben en geen ‘last’ van andere aanwezigen in dezelfde ruimte wilt hebben. Bovendien kan deze Sonos Ace ook niet goed tegen water, oftewel zet hem vooral niet buiten op als het regent.

Geluidskwaliteit
Goed, alle hierboven genoemde zaken als draagcomfort en bediening zijn belangrijk, maar bij een hoofdtelefoon valt of staat het toch met de geluidskwaliteit.
Wat als eerste opvalt vergeleken met concurrenten, is dat de bas minder aanwezig is. Nu hoeft er van mij ook niet altijd een vette bas te horen zijn (ligt natuurlijk ook aan de muziek), maar iets meer had van mij wel gemogen. Overigens kun je dit wel aanpassen in de app bij EQ:

(artikel gaat verder onder de afbeelding)

Sonos meer bas

De keuze voor minder bas valt ook wel te verklaren doordat Sonos meldde dat ze de Ace eigenlijk het geluid van hun luidsprekers wilde meegeven: niet (te)veel bas, ook niet heel gedetailleerd.
Ik ben wel onder de indruk van de noise cancelling, Sonos heeft hier echt goed werk geleverd mede dankzij de 8 microfoons. Als je de ANC inschakelt, kom je helemaal in je eigen (muziek)bubbel: je hebt echt geen last van achtergrondgeluiden. Tussen de nummers door hoor je wel een zacht geruis, maar dat neem je graag op de koop toe. Ook de aware-modus werkt goed: tijdens een wandeling naar de supermarkt kon ik de omgevingsgeluiden goed horen, wat een veilig(er) gevoel geeft.
Last but not least de goede head tracking oftewel de dynamische hoofdtracking die toch wel iets extra’s aan de Ace toevoegt.

Prijs en beschikbaarheid
De Sonos Ace is nu beschikbaar voor een adviesprijs van € 499,-.

Conclusie
De Sonos Ace heeft een mooi innovatief design, goed draagcomfort, goede noise cancelling, de aware-modus werkt zeker naar behoren en er is een goede batterijduur van zo’n 30 uur. Ook over de geluidskwaliteit ben ik te spreken, maar over die adviesprijs van € 499,- ben ik niet enthousiast. Ook jammer dat hij niet tegen (een spatje) water kan. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat als je een Sonos-liefhebber bent, je deze moeilijk niet wilt hebben...

4 sterren
Sonos Ace
Adviesprijs: € 499,-

+ mooi innovatief design
+ goed draagcomfort
+ goede noise cancelling
+ aware-modus werkt prima
+ goede batterijduur
+ en … goede geluidskwaliteit

- prijs
- niet waterbestendig
- premium functie alleen met bepaalde Sonos-soundbars

Sonos Ace uit elkaar