Naast de eerder verschenen Google Pixel 8 smartphone komt Google met de Pixel 8a. Ben je beter af met deze goedkopere versie van de populaire Pixel 8?

Google kondigt met de Pixel 8a de budgetversie van de Google Pixel 8 smartphone aan. Waarin verschillen de Android-smartphones Google Pixel 8a, Pixel 8 en Pixel 7a van elkaar? Tipje van de sluier: voor het eerst is er in de Pixel A-serie nu ook een grotere opslagoptie van 256 GB. In deze preview gaan we in op de belangrijkste specificaties waarvan je alle specificaties vervolgens onderaan het artikel vindt. Daarnaast hebben we inmiddels deze smartphone als testexemplaar binnen en kun je vanaf 13 mei de review verwachten, want eerder mogen we de review niet plaatsen van Google.

Nieuw design, frisse kleuren
De Pixel 8a ligt goed in de hand met afgeronde randen, een matte achterkant en een gepolijst aluminium frame. Het duurzame ontwerp (met IP67-classificatie) is bestand tegen vallen, morsen en stof, waardoor de Pixel 8a volgens Google de duurzaamste A-serie telefoon ooit is. Ook is er een vingerafdrukbestendige coating op de achterkant.
De afmetingen zijn in centimeters 5,21 x 7,27 x 0,89 (b x h x d) en hij weegt 188 gram. Aan de rechterzijkant zitten de knoppen voor aan/uit en de volumeregeling, onderaan zit de usb-aansluiting.
Er zijn twee nieuwe kleuren in de A-serie: Bay en Aloë (limited edition). Daarnaast zijn ook de neutrale kleuren Obsidiaan en Porselein beschikbaar.

Scherm
Het nieuwe Actua-OLED-scherm is 6,1 inch (1) groot en 40% helderder dan dat van de Pixel 7a. De beeldverhouding is 20:9 (1080 x 2400 pixels) bij 430 PPI en de Smooth Display (2) met een verversingssnelheid tot 120 Hz scrolt soepeler.
Verder beschikt hij over maximaal 1400 nits (HDR) en tot 2000 nits (piekhelderheid) (20), een contrastverhouding van meer dan 1.000.000:1, HDR-ondersteuning en volledige 24-bits diepte voor 16 miljoen kleuren. Hij wordt beschermd door Corning Gorilla Glass 3-beschermglas. Het scherm is overigens altijd actief met Snel overzicht en Now Playing.

Processor, geheugen en verbindingen
Net als de Pixel 8 en 8 Pro is deze telefoon gebouwd met de nieuwste Google Tensor G3-chip, waardoor het de snelste en veiligste Pixel A-serie telefoon tot nu toe is. De Pixel 8a heeft ook de gecertificeerde Titan M2-beveiligingschip aan boord en biedt wederom een ingebouwde VPN voor extra bescherming tegen bedreigingen.
Hij beschikt over 8 GB aan werkgeheugen en qua opslaggeheugen biedt de A-serie nu behalve 128 GB ook 256 GB UFS 3.1 (7) aan.
Opladen doe je of draadloos of via de USB-C 3.2-poort; verder beschikt hij onder andere over Wi-Fi 6E (802.11ax) met 2,4 GHz + 5 GHz + 6 GHz, HE80, MIMO, Bluetooth v5.3, Bluetooth Diversity, NFC, Google Cast en Gps.

Batterij
Een goede flinke batterij is belangrijk, want je wilt je smartphone al niet aan het einde van de middag opnieuw moeten opladen. De batterij met volgens Google gemiddeld 4492 mAh (5) en minimaal 4404 mAh moet voor meer dan 24 uur batterijduur (4) zorgen en zelfs tot 72 uur batterijduur met Extreme batterijbesparing (4). Hij kan gelukkig snel opladen (6) Geschikt voor draadloos opladen (Qi-gecertificeerd)

Software en updates
Natuurlijk is deze Google Pixel-smartphone uitgerust met Android en wel Android 14. Google bracht als eerste smartphonefabrikant liefst 7 jaar ondersteuning voor een Android-toestel en dat is bij de Pixel 8a natuurlijk niet anders. Dat betekent dat je niet alleen 7 jaar lang Androidupdates ontvangt, maar ook beveiligingsupdates en functiereleases (9). Zo profiteer je van alle nieuwe functies en verbeteringen in doorlopende Feature Drops.

Camera’s en AI-tools
De Pixel 8a heeft een krachtige dubbele camera aan de achterzijde met een 64MP hoofd- en 13MP ultragroothoeklens. Aan de andere kant is er een 13-megapixel frontcamera (selfie|) met groothoeklens zodat er nog meer in je foto’s past.
Dankzij Google Tensor G3 zit de Pixel 8a boordevol AI-tools om het beste uit je foto's en video's te halen:

* Beste Opname laat je de perfecte groepsfoto maken. Kies de beste uitdrukking voor iedereen in een reeks foto's.
* Magische Editor laat je onderwerpen verplaatsen, het formaat wijzigen of presets gebruiken om de achtergrond te laten knallen – met slechts een paar tikken.
* Magische Gum voor Audio verwijdert eenvoudig storende geluiden in je video's, zoals wind, drukte en andere ruis voor een helder geluid.

Verder beschikt de Pixel 8a ook over Super Res Zoom tot 8x en functies zoals Magische Gum, Nachtzicht en Foto’s Scherp Maken. Zoals elke Pixel heeft ook Pixel 8a Real Tone, om elke huidskleur nauwkeurig weer te geven in foto's én video's.

Nog meer AI
De Pixel 8a is ontworpen om je te helpen meer taken van je to-do lijst af te vinken. Met tijdbesparende functies houd je meer tijd over voor de dingen die er echt toe doen:

* Met Circle to Search hoef je niet meer te wisselen tussen apps om de informatie te vinden die je zoekt. Gebruik je vinger om een cirkel te tekenen om een afbeelding, tekst of video om snel te zoeken wat je ziet.
* Pixel 8a introduceert ook Audio Emoji, waarmee je tijdens het bellen op een emoji kunt drukken voor een hoorbare reactie met visueel effect. Gebruik bijvoorbeeld de applaus-emoji als je iemand feliciteert of de lachende emoji nadat je je allerbeste grap hebt verteld.
* Wil je een reis plannen? Kaarten helpen je verborgen pareltjes te ontdekken en de juiste route samen te stellen. En met Immersive View verken je virtueel je bestemming voordat je zelfs maar ergens een voet zet! En zodra je aankomt, is Lens jouw venster op de wereld. Maak een foto van een historisch monument om de geheimen ervan te onthullen, of vertaal een restaurantmenu in een handomdraai.
* De At a Glance-widget van Google Pixel houdt je op het goede spoor en zet essentiële informatie rechtstreeks op je vergrendelingsscherm. Bekijk aankomende evenementen, het weer, reisupdates en tijdige herinneringen zonder zelfs maar je telefoon te ontgrendelen.

Prijs en beschikbaarheid
Google meldt dat het de beschikbaarheid van de Google Pixel-familie uitbreidt in Nederland: de nieuwe smartphone is nu ook beschikbaar bij Vodafone, KPN en MediaMarkt. Niet alleen de nieuwe Pixel 8a, maar ook Pixel 8 Pro, Pixel 8 en bijbehorende accessoires zijn daar te bestellen. MediaMarkt voegt bovendien de Pixel Watch aan het assortiment toe. De uitbreiding komt bovenop de bestaande samenwerkingen met Odido en Belsimpel, die Pixel eerder al in Nederland aanboden. Pixel is nu verkrijgbaar bij alle drie de nationale providers en bij twee van de belangrijkste verkooppunten voor telefoons en consumentenelektronica.
De Pixel 8a is verkrijgbaar vanaf € 549,- voor de 128GB versie en de pre-orders beginnen vandaag. Deelnemende winkels bieden bovendien tot 3 juni korting op Pixel 8a bij het inruilen van een in aanmerking komende telefoon (onder voorbehoud van beschikbaarheid). Pixel 8a is vanaf 14 mei verkrijgbaar bij Odido, Vodafone, KPN, Belsimpel, MediaMarkt en de Google Store.

(1) Het scherm heeft afgeronde hoeken. Als rechthoek heeft het scherm een beelddiagonaal van 6,1 inch. Het beschikbare beeldvlak is kleiner. De afmetingen kunnen per configuratie en productieproces verschillen.

(2) Niet voor alle apps of content beschikbaar.

(3) De afmetingen en het gewicht variëren op basis van de configuratie en het productieproces.

(4) Voor 'meer dan 24 uur' geldt dat de geschatte batterijduur gebaseerd is op tests met het batterijgebruiksprofiel van een gemiddelde Pixel-gebruiker en een combinatie van gesprekken, data, stand-by en gebruik van andere functies. De gemiddelde batterijduur tijdens de tests was minimaal 31 uur. Voor 'tot 72 uur' geldt dat de geschatte batterijduur gebaseerd is op tests met het batterijgebruiksprofiel van een gemiddelde Pixel-gebruiker bij een combinatie van gesprekken, data, stand-by en gebruik van andere functies die standaard aanstaan bij Extreme batterijbesparing (waarbij verschillende functies worden uitgezet, zoals 5G-connectiviteit). Voor beide claims geldt dat de batterijen eind 2023 in Californië zijn getest op pre-productiehardware en -software met standaardinstellingen. Alleen voor de claim 'tot 72 uur' stond Extreme batterijbesparing aan. De tests begonnen met volledig opgeladen telefoons. De batterijduur is afhankelijk van allerlei factoren en vermindert door het gebruik van bepaalde functies. De werkelijke batterijduur kan korter zijn.

(5) Schatting van de gebruikelijke capaciteit op basis van tests en verwacht toestelgebruik.

(6) Tot 18 watt (opladen op netvoeding). Gebaseerd op het gebruik van de 30W USB-C-oplader van Google die is aangesloten op een stopcontact. Het daadwerkelijke resultaat kan langzamer zijn. Adapters zijn los verkrijgbaar.

(7) De opslagspecificaties verwijzen naar de capaciteit vóór het formatteren. De werkelijke, geformatteerde capaciteit is lager.

(8) Er gelden beperkingen. Sommige gegevens worden niet verstuurd via VPN. Niet in alle landen beschikbaar. Alle andere Google One-lidmaatschapsvoordelen zijn los verkrijgbaar. Deze VPN-aanbieding heeft geen invloed op de prijs of de voordelen van Google One-abonnementen. Voor het gebruik van VPN worden mogelijk datakosten in rekening gebracht. Ga voor meer informatie naar g.co/pixel/vpn.

(9) 7 jaar updates vanaf de datum waarop het apparaat beschikbaar is gekomen in de Google Store in de Verenigde Staten. Ga naar g.co/pixel/updates voor meer informatie.

(10) De maximale resolutie en het maximale gezichtsveld zijn niet beschikbaar voor alle camera-apps of -standen.

(11) Niet voor alle camera-apps of -standen beschikbaar.

(12) Google Foto's-app vereist. De fotofunctie werkt mogelijk niet op alle afbeeldingselementen.

(13) Gezichten scherp maken werkt mogelijk niet op alle foto's of video's met gezichten.

(14) Niet voor alle camera-apps of -standen beschikbaar.

(15) Deze functie is afhankelijk van de provider. Niet beschikbaar bij alle providers of in alle landen. Neem contact op met je provider voor meer informatie.

(16) De Pixel 8a werkt op de meeste grote netwerken. Neem contact op met je provider voor meer informatie. Mobiele service en frequentiebandondersteuning zijn afhankelijk van de provider en niet overal beschikbaar. Sommige frequentiebanden die door de apparaathardware worden ondersteund, zijn mogelijk niet geactiveerd. Zie g.co/pixel/networkinfo voor meer informatie.

(17) Vereist een 5G-data-abonnement (los verkrijgbaar). 5G wordt niet door alle providers ondersteund en is niet overal beschikbaar. Neem contact op met je provider voor meer informatie. Service, snelheid en prestaties van 5G zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de capaciteit en de signaalsterkte van het providernetwerk. De daadwerkelijke resultaten kunnen variëren. Sommige functies zijn niet overal beschikbaar. Er kunnen datakosten in rekening worden gebracht. Zie g.co/pixel/networkinfo voor meer informatie.

(18) Het apparaat voldoet bij het verlaten van de fabriek aan de IP67-classificatie voor water- en stofbestendigheid volgens IEC-norm 60529, maar is niet water- of stofdicht. De accessoires zijn niet water- of stofbestendig. De water- en stofbestendigheid zijn niet permanent en nemen af of verdwijnen na verloop van tijd als gevolg van normale slijtage, reparatie, demontage of beschadiging. Als je het apparaat laat vallen, kan de stof- of waterbestendigheid afnemen. Na vloeistofschade is de garantie ongeldig. Zie g.co/pixel/water voor meer informatie.

(19) Op basis van het gewicht bestaat het product voor minimaal 18% uit gerecycled aluminium.

(20) HDR-helderheid gemeten bij een OPR (On-Pixel Ratio) van 100%. Piekhelderheid gemeten bij een OPR (On-Pixel Ratio) van 5%.

(21) Gebaseerd op het productgewicht vormt het gerecyclede plastic in de achterklep minstens 3% van het product.

(22) Gebaseerd op de verkoopverpakking (exclusief kleefstoffen en verplichte plastic stickers) zoals Google die verzendt. Op sommige versies van de verpakkingen zijn op verzoek van sommige verkooppartners stickers en/of beveiligingslabels aangebracht die plastic kunnen bevatten.

(23) Google Foto's-app vereist. Werkt mogelijk niet voor alle audio-elementen.

Pixel 8a Part Breakdown online