De Google Pixel 8 Pro werd eind 2023 uitgebracht en is volgens Google op veel gebieden verbeterd. Lees hier de review van de Google Pixel 8 Pro en of dit de smartphone voor jou is.

Eind vorig jaar kon je al de preview van de Google Pixel 8 Pro en zijn kleinere broer Google Pixel 8 lezen. Hierin schreven wij onder andere dat Google de camera's een flinke upgrade heeft gegeven en dat deze smartphones veel nieuwe functies hebben gekregen. Ik gebruik de Google Pixel 8 Pro nu een paar maanden en mijn bevindingen lees je in mijn review.

Design en behuizing Google Pixel 8 Pro
De Google Pixel 8 Pro heeft een fris ontwerp met afgeronde hoeken en een frame van gepolijst aluminium. Opvallend is de matglazen achterkant: het is de eerste Pixel Pro die hierover beschikt. Bijna alle smartphones zijn vrij glad en deze smartphone is hierop geen uitzondering. Wil je dat hij lekker in de hand ligt en dat hij beter beschermd is tegen vallen en tegen een stootje kan, dan neem je een hoesje (cover). Er zijn voldoende hoesjes te verkrijgen en ik koos voor dezelfde kleur als mijn testmodel, namelijk beige (ook wel porselein genoemd).
Aan de linkerzijkant zit niks, aan de bovenkant zit een microfoon, terwijl aan de rechterkant zich de aan-uitknop en de volumeknop bevinden. Onderaan zitten de twee luidsprekers en de usb-c-aansluiting.
Aan de achterkant zit de opvallende horizontale camerabalk die zo kenmerkend is voor de Google Pixel-smartphones. Wel zitten alle camera’s nu bij elkaar, daarnaast aan de rechterkant zitten de flitser en de nieuwe temperatuursensor, waarover verderop meer. Zonder hoesje weegt hij 213 gram en is hij 163 x 77 8,8 mm groot.

Scherm Google Pixel 8 Pro
Terwijl de ‘gewone’ Google Pixel 8 over een 6,2inch Actua-display beschikt, heeft de grote broer een 6,7inch Super Actua-scherm. Je merkt meteen dat dit het helderste oled-scherm van alle Google-smartphones is, want ook in felle lichtomstandigheden als direct zonlicht toomt hij mooie felle (Ultra HDR-)afbeeldingen en video’s. Prettig is ook de verversingssnelheid (refresh rate) van 120 Hz; het aantal pixels bedraagt maximaal 1377 x 2992, maar voor batterijbesparing staat hij standaard ingesteld op 1008 x 2244 pixels. Ik ben tevreden over dit heel heldere en felle scherm, prima gedaan!

Processor, geheugen en accu Google Pixel 8 Pro
De Google Pixel 8 Pro heeft de Google Tensor G3-chip aan boord die samenwerkt met de Titan M2-beveiligingschip om persoonlijke informatie te beschermen en je Pixel beter bestand te maken tegen geavanceerde aanvallen, aldus Google. Het is dus geen Snapdragon 8 (Gen 2-)chip die je in andere (top)smartphones ziet. In de praktijk merk je daar niet zoveel van, tenzij je van plan bent om bijvoorbeeld video’s te bewerken of zware games te spelen. Google geeft verder aan dat hij speciaal ontworpen is met AI van Google voor geavanceerde foto- en videofuncties en slimmere manieren om je de hele dag door te helpen. Hij werkt gewoon lekker vlotjes.
Aan werkgeheugen heeft hij mooi 12 GB aan boord, terwijl je qua opslaggeheugen de keuze hebt uit 128, 256 of 512 GB.
Met de 5050mAh-batterij oftewel accu moet je het een hele dag volhouden en dat lukt mij ook wel, hoewel ik hem wel elke avond moet opladen omdat ik hem intensief gebruik. Maar in feite moet ik elke smartphone die ik test, elke avond opladen.

Camera’s
Voor de keuze van een smartphone zijn de camera’s en de kwaliteit van foto’s en video’s van mij van groot belang, daarom extra aandacht hiervoor. Hij beschikt over vernieuwde camera’s voor betere foto’s en video’s en nieuwe bewerkingsfuncties die mogelijk zijn gemaakt door Google AI. Zowel de Pixel 8 als 8 Pro hebben dezelfde groothoekcamera die 21% meer licht opvangt dan hun voorgangers. De ultragroothoekcamera op beide telefoons vangt zelfs 105% meer licht op. Daarnaast beschikt de Pixel 8 Pro over een telefotocamera met 5x optische zoom, die 56% meer licht opvangt dan de Pixel 7 Pro en maakt 10x foto's op optische kwaliteit. Ten slotte heeft de camera aan de voorkant nu de autofocus voor de beste selfies op een Pixel-telefoon.
Met de hoofdcamera kun je echt wel mooie foto’s maken die ook natuurgetrouw zijn. Omdat de lens meer licht binnenlaat, schiet hij ook betere foto’s in het donker en dat vind ik belangrijk. Let bij het nemen van foto’s hiermee wel op dat de 8 Pro standaard met 12 MP schiet. Je kunt echter wel 50MP-foto’s maken die veel gedetailleerder zijn.
De nieuwe 48MP-groothoeklens schiet ze ook in 12 megapixel, maar ook hier kun je kiezen en wel tot 48 MP dus. De resultaten hiervan zijn ook prima.
Zoals hierboven al beschreven vangt de 48MP-telelens meer licht op. Inzoomen kan tot 5x, maar met Super Res Zoom (optische en digitale zoom samen) is hij tot 30x in staat in te zoomen. In de praktijk is de maximale zoom, net als bij andere smartphones, niet altijd top en levert dat mindere kwaliteit op.
Al met al zijn de camera’s prima en de de vernieuwde interface van de camera-app werkt prettig. Bovendien beschik je bij deze Pixel 8 Pro over Pro Controls: zodoende heb je meer controle over de camera’s met instellingen zoals ISO, sluitertijd, etc.

Temperatuursensor
Het gaat hier te ver om alle hardware en software (zoals de nieuwe functies Magische Editor, Beste opname en Magische gum voor audio) te beschrijven. Wel heb ik nog de nieuwe temperatuursensor getest die snel een object kan scannen om de temperatuur te krijgen. Zo kun je controleren of je pan heet genoeg is om te gaan koken of dat de melk in de fles van je baby op de juiste temperatuur is. Google heeft ook een aanvraag ingediend bij de FDA, om de Thermometer App van Pixel in staat te stellen je temperatuur te nemen en op te slaan in Fitbit. Daarover lees je binnenkort meer.
Die sensor werkt eenvoudig voor veel dingen, maar is niet bedoeld om lichaamstemperatuur te meten en ook niet de interne temperatuur van items, waaronder voedsel.
(artikel gaat verder onder de afbeelding)

Google Pixel 8 Pro temperatuur gemeten

Software en updatebeleid
De Google Pixel 8 Pro is voorzien van Android 14 en wat ik echt goed vind, is dat er liefst 7 jaar ondersteuning is voor Android- en beveiligingsupdates en reguliere functies. Daarin is inmiddels de Google Pixel 8 (Pro) niet meer de enige, want recentelijk kondigde Samsung dit ook aan voor hun nieuwe Galaxy S24-serie.
Laten we hopen dat meer fabrikanten dit voorbeeld volgen. Zo hoef je minder vaak een (nieuwe) smartphone te kopen en het is dus ook nog eens duurzaam.

Prijs en beschikbaarheid
De Pixel 8 Pro is verkrijgbaar in (baai)blauw, beige en zwart vanaf 1.099 euro.

Conclusie
De Google Pixel 8 Pro bevalt mij prima: het scherm is lekker helder en fel, de camera’s doen het goed en natuurlijk is de liefst 7 jaar aan ondersteuning voor Android- en beveiligingsupdates en reguliere functies een enorm pluspunt. Het is overigens maar de vraag of het toestel wel 7 jaar alles aankan, maar top zijn die 7 jaren wel. Wel vind ik de adviesprijs aan de (te) hoge kant en hoop ik dat er de volgende keer een betere processor in zit. Ben je op zoek naar een fijne smartphone voor langere tijd, dan is de Google Pixel 8 een prima keuze. 

4 sterren

+ helder fel scherm
+ camera's prima
+ 7 jaar updates

- hoge adviesprijs
- processor kan beter

Pixel 8 Pro Bay