Google heeft de nieuwe Pixel 7a en Pixel Tablet aangekondigd en ook nieuwe functies voor Google Maps en Foto's. Lees hier de belangrijkste aankondigingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en hardware.

Tijdens Google I/O 2023 maakte Google veel nieuws bekend. Zo worden Zoeken, Maps en Android behulpzamer door AI en was er ook nieuws op het gebied van hardware met de nieuwe Pixel 7a & Pixel Tablet. Hier zetten we de belangrijkste aankondigingen voor je op een rij.

Google Pixel 7a
Pixel 7a is de nieuwste telefoon uit de A-serie met alle behulpzaamheid van Google voor een scherpe prijs. De telefoon is gebaseerd op de Google Tensor G2-chip, wat het toestel sneller, efficiënter en veiliger moet maken. Bovendien beschikt de telefoon over functionaliteiten zoals Face Unlock, een 90Hz-scherm en draadloos opladen. Je kunt kiezen uit vier kleuren die bij jouw stijl passen: houtskool, sneeuw, zeeblauw en koraal. De Pixel 7a is vanaf nu verkrijgbaar voor 509 euro. Meer informatie lees je in deze blogpost. (tekst gaat verder onder de afbeelding)

Google Pixel 7a modellen

Nieuwe Google Pixel Tablet
De Pixel Tablet is voorzien van de nieuwste Android-functies, ingebouwde Chromecast en de Google Tensor G2-chip. Door Pixel Tablet te koppelen met de bijbehorende oplaaddock wordt het een onderdeel van je huis. De tablet gaat in Hub-modus, waardoor die handsfree te gebruiken is om bijvoorbeeld muziek te beluisteren, YouTube-video’s te bekijken, als wekker of als digitale fotolijst. De Pixel Tablet komt in de kleuren grijsgroen en porselein en heeft een aluminium behuizing met een nano-keramische coating en ronde randen. De Pixel Tablet wordt geleverd met de oplaaddock en is vanaf vandaag te bestellen voor 679 euro. Meer informatie lees je in deze blogpost. (tekst gaat verder onder de afbeelding)

 Google Pixel Tablet product

Google Maps lanceert Immersive View voor routes
Het afgelopen jaar hebben we Maps verder ontwikkeld door nieuwe visuele mogelijkheden te lanceren, zoals Live View en Immersive View. Door de continue verbetering van AI introduceren we een geheel nieuwe manier om je route te ontdekken voordat je op pad gaat. Met Immersive View voor routes kun je elk onderdeel van je route vooraf visualiseren – of je nu met de auto gaat, loopt of fietst. Immersive View voor routes zal de komende maanden uitgerold worden in verschillende steden, waaronder Amsterdam.

Zoeken met generatieve AI
In de VS introduceren we een Engelstalig experiment met generatieve AI in Google Zoeken (Search Generative Experience), waarmee we belanden in een nieuw tijdperk voor het verkrijgen van informatie. Na je zoekvraag krijg je een AI-gedreven snapshot te zien met belangrijke informatie en bijbehorende relevante links. Hierdoor wordt het gemakkelijker om iets sneller te begrijpen en nieuwe inzichten te ontdekken.
Ook wordt het gemakkelijker om relevante informatie te zien tijdens het online shoppen. Wanneer er wordt gezocht op een product, krijg je een snapshot met onder andere bijbehorende producten, actuele reviews, productafbeeldingen en prijzen te zien. Het experiment staat los van de normale zoekmachine.

Magic Editor in Google Foto’s
We lanceren Magic Editor, een nieuwe tool die gebruikmaakt van generatieve AI om foto’s te bewerken en opnieuw vorm te geven. Zo is het mogelijk om de gehele compositie van de foto te verbeteren door het onderwerp in de foto te verplaatsen naar een andere plek en direct de gaten op te vullen nadat je het onderwerp hebt verplaatst. Ook is het mogelijk om de foto op te helderen of objecten in de foto gemakkelijk te verwijderen. Magic Editor komt later dit jaar naar Pixel. Google Magic Editor

Laat je persoonlijkheid zien - met een beetje hulp van AI
Google lanceert nieuwe manieren om je Android-telefoon te personaliseren met Magic Compose, Cinematic Wallpapers en generatieve AI-achtergronden wereldwijd.

PaLM 2 is Google’s nieuwe generatie large language model
PaLM 2 is de nieuwe generatie large language model. Het model is goed in rekenen, coderen, redeneren en meertalig vertalen. Het maakt gebruik van de nieuwste JAX en TPU v4 infrastructuur, waardoor het efficiënter en gemakkelijker te trainen is. De kleinere omvang en het gebruik van optimale schaling maken het efficiënter om te bedienen waardoor het beter presteert.

Nieuwe features en updates voor veiligere toekomst
Volgens Google is het veilig houden van gebruikers Google's prioriteit en dat begint bij het bouwen van producten die veilig en privacyvriendelijk zijn en de gebruikers zelf de controle geven. Tijdens I/O zijn er nieuwe functies aangekondigd zoals safe browsing. Safe browsing gebruikt kunstmatige intelligentie om de gebruikers te waarschuwen voor gevaarlijke websites en bestanden, waardoor oplichting sneller kan worden voorkomen. Daarbij bouwt Google aan een toekomst zonder wachtwoorden met passkey sign-in. Hierdoor wordt het gemakkelijker en veiliger om je aan te melden via een Google-account.