Na de Samsung SSD T7 en T7 Touch is er nu de Samsung Portable SSD T7 Shield. Lees in onze review hoe snel, stevig en betrouwbaar deze draagbare ssd is en of hij interessant voor jou is.

Aad Munsterman en Rob Coenraads

De Samsung T7 Portable SSD line-up bestond uit de Samsung T7 en de T7 Touch, ssd's met een betrouwbare performance. Een nieuwe telg aan de productlijn van Samsung’s ssd-producten is de Samsung Portable SSD (PSSD) T7 Shield waar we al eerder over berichtten. Deze is primair ontwikkeld voor (semi-)professioneel gebruik in het veld, denk hierbij aan bijvoorbeeld filmers en content creators. Ook consumenten kunnen natuurlijk overwegen deze ssd aan te schaffen.

Samsung Portable SSD T7 Shield specificaties
De behuizing is van geprofileerd aluminium voor goede warmtegeleiding met een rubberlaag, waardoor deze niet uit de hand glipt. Deze rubberlaag verhoogt ook de schokabsorberende werking waardoor valpartijen tot drie meter geen schade veroorzaken. Die rubberlaag draagt ook bij in de waterdichtheid, waardoor in combinatie met een waterdichte usb-connector tot een IP65-certificering wordt gekomen. Er is AES 256-bit hardware-versleuteling beschikbaar zodat anderen, zonder wachtwoord, geen toegang tot de opgeslagen gegevens kunnen krijgen. De leverbare kleuren zijn: crème, blauw en zwart. De afmetingen zijn compact met de afmetingen van een bankpas: 88 x 59 x 13 mm. Het gewicht is 98 gram en de beschikbare opslagcapaciteit is 1 of 2 TB.

Prestaties
Intern levert een NVME-ssd maximale prestaties in combinatie met een USB 3.2 Gen2 (10Gbps) usb-c-aansluiting. Via een usb-a-connector kan met USB 3.2 Gen2 de snelheid lager liggen, doordat deze usb-a-aansluiting een lager elektrisch vermogen kan leveren dan voor de T7 Shield nodig is. Daarop wordt de schrijfsnelheid automatisch aangepast. Via CrystalDiskMark meten we maximale sequentiële snelheden van 1064 MB/s voor lezen en 1012 MB/s voor schrijven. De door ons geteste ssd van 1 TB is in staat om een continue datastroom van 900 MB/s weg te schrijven zonder prestatiedips en de 2TB-ssd een continue datastroom van 1000 MB/s. Ideaal dus voor high-end video en dergelijke. Meegeleverd worden een aparte usb-c naar usb-c-kabel en een usb-c naar usb-a-kabel, zodat geen gebruikgemaakt hoeft te worden van een vaak fragiele usb-c naar usb-a-adapter.

Software
Voor het beheer van de ssd is de Engelstalige Samsung Magician-software als download beschikbaar. Dit is een multifunctionele Windows-applicatie voor het weergeven van de status van de ssd, inclusief de details van de drive waaronder het aantal TBW (totaal aantal geschreven terabytes), prestatie-instellingen, het meten van de prestaties, diagnostische scan, veilig wissen van de schijf, het installeren van eventuele update van firmware, het activeren van de versleuteling in combinatie met een zelfgekozen wachtwoord en als laatste help-pagina’s en toegang tot een chatbot. Deze rijke software geeft heldere informatie en werkt prima.
Voor de Windows-computer, macOS en Android is op de ssd een gestripte beheerapplicatie beschikbaar met de naam Portable SSD Software 1.0. De functionaliteit is beperkt tot firmware-updates en het activeren van de versleuteling.

Conclusie, prijs en beschikbaarheid
De Samsung Portable SSD (PSSD) T7 Shield is een heel snelle ssd voor high-end gebruik in een stevige jas met drie jaar garantie. De adviesprijs is € 169,99 voor een ssd met 1 TB en € 319,99 voor de 2TB-versie en inmiddels verkrijgbaar.

4 sterren
Samsung Portable SSD T7 Shield, 1 TB

+ geoptimaliseerde behuizing
+ continu-transfer rond 1000 MB/s
- uitgebreid beheer alleen voor Windows
- kans op lagere prestaties bij gebruik usb-a-connector

T7Shield All