Met de Portable SSD T7 Touch kondigde Samsung onlangs een nieuwe externe ssd aan die beschikt over innovatieve vingerafdrukbeveiliging in een compacte, stijlvolle en stevige behuizing. Hoe zijn de prestaties?

Rob Coenraads

Samsung introZoals wij al eerder vertelden, heeft Samsung een geweldige naam op het gebied van ssd's: niet alleen hun interne, maar ook de externe ssd's behoren tot het beste wat je aan ssd kunt kopen. Elke keer als er een nieuwe ssd uitkomt, krijgt PC-Active vooraf van Samsung een testexemplaar waarmee we aan de slag gaan. Vaak moeten we even wachten met het publiceren van de testresultaten, omdat er een embargo geldt. Daarom lees je hier nu (pas) de review, voor overige informatie verwijzen we naar het artikel op pc-active,nl, zie https://bit.ly/2v9UIv8

Maximale transfersnelheid in combinatie met USB3.2 Gen2
Ssd’s evolueren in snel tempo en komen beschikbaar voor nieuwe interfaces. De onlangs op de CES in Las Vegas aangekondigde T7 Touch presteert optimaal in combinatie met een USB3.2 Gen2 (10Gbps)-aansluiting. Dit type aansluiting vinden we, onder andere, op nieuwe laptops veelal in combinatie met een usb-c-connector.
Volgens het specificatieblad haalt deze ssd een transfersnelheid van circa 1000MB/s voor alle varianten van deze schijf (500GB, 1 en 2TB). Dat is ruim twee keer zo snel als een ssd via USB3 Gen 1 en ruim 25 keer sneller dan via een usb-2-poort!
Met de Samsung Portable SSD Software, die op de ssd is meegeleverd, kan toegangsbeveiliging worden geactiveerd zoals openen bij herkenning van een vingerafdruk of vingerafdruk en wachtwoord gebaseerd op AES 256-bit encryptie.
De fysieke uitvoering van de disk is een 8 mm dik zwart of zilver aluminium kastje ter grootte van een visitekaartje en met een usb-c-aansluiting. De drive beschikt ook over een ‘Motion LED’, waarmee de gebruiker de status van het apparaat in één oogopslag kan zien. Ondanks de aanzienlijke snelheidsboost, hardware-toevoegingen en een metalen (aluminium) behuizing weegt de nieuwe ssd nog steeds slechts 58 gram. Een usb-c-naar usb-c en usb-c naar usb-a-kabel worden meegeleverd.

Portable SSD T7 Touch PR 2Prestaties en conclusie
We meten de transfersnelheid in combinatie met een ASUS Zenbook 15 die voorzien is van de vereiste USB3.2 Gen2-poort en Crystal Disk Manager 7.0 als testtool. We kunnen bevestigen dat de gespecificeerde snelheden gehaald worden met de volgende maximale resultaten:
Via een USB 3 Gen 1: Lezen 1042 MB/s, Schrijven 970 MB/s. Bij gebruik van USB 3 Gen 1 (4,8Gbps) aansluiting: Lezen 465 MB/s, Schrijven 454 MB/s. Over een USB2-poort(408Mbps) wordt gelezen met 36 MB/s en geschreven met 35 MB/s.

Al met al een mooi stukje schokbestendige, snelle en veilige techniek voor mobiele dataopslag met 3 jaar garantie.


PCA sterren 5 311Samsung Portable SSD T7 Touch, 1TB

5 sterren 

Adviesprijs: € 169,99 voor 500 GB, € 249,99 voor 1 TB, € 459,99 voor 2 TB
Website: samsung.com
Pluspunten:
* maximale snelheid icm USB 3.2 Gen2
* compact en veilig
Minpunten: -