Google Maps werkt in Nederland gewoon goed, behalve als je een lange tunnel ingaat. Waarom werkt dit in Nederland dan niet en in andere landen wel, maar dan moet je daar wel een functie aanzetten…

Bram Veldt

Google Maps heeft door de jaren heen de TomTom vervangen als het meest gebruikte navigatiesysteem ter wereld. Inmiddels zijn er 1 miljard maandelijkse gebruikers en gebruikt ruim 58% van alle Nederlanders onderweg Google Maps. Regelmatig komt Google met nieuwe functies voor Google Maps, zoals nieuwe functies voor elektrische auto’s waarin Google is ingebouwd, of een update die het navigeren overzichtelijker maakt.
Maar dat navigeren werkt niet altijd even goed, want het GPS-signaal en dus Google Maps werkt niet in tunnels In Nederland.

Bluetooth-bakens in tunnels
In diverse tunnels in landen zoals Frankrijk, België, Mexico en de VS, zijn in tunnels Waze Beacons geïnstalleerd. Dit zijn kleine bluetooth-apparaatjes ongeveer ter grootte van je hand en deze kastjes zorgen ervoor dat de navigatie in de tunnel soepel verloopt, zelfs als het GPS-signaal het begeeft. In eerste instantie werkten deze apparaten alleen met de navigatie van Waze, maar na een update werken ze nu ook samen met Google Maps. In Nederland zijn deze bakens echter niet te vinden in de tunnels. Dit is bepaald door Rijkswaterstaat die over de wegbeheer gaat. Misschien dat er in de toekomst wel wordt gewerkt aan de verbetering van het signaal in de tunnels.

afbeelding bluetooth beacons functie

Zo gebruik je Bluetooth-tunnelbeacons in het buitenland
Ben je in het buitenland, dan is het dus handig dat je gebruikmaakt van die Beacons. Daarvoor moet je wel de Beacons-functie aanzetten, want hij staat niet standaard aan op je smartphone. Overigens is deze functie binnen Google Maps alleen nog beschikbaar op Android-smartphones. iPhone-gebruikers moeten nog even wachten dus…
Het aanzetten van de Beacons-functie doe je door in de app Google Maps rechtsboven op je profielfoto te klikken. Klik daarna op Instellingen en eenmaal in de instellingen scrol je naar beneden en klik je op Navigatie-instellingen. Scrol weer naar beneden en schuif onder Rijopties bij het vakje Bluetooth-tunnelbeacons het rondje naar rechts. Als je dit hebt gedaan, staat deze functie dus aan en kun je het in die landen gebruiken waar deze beacons aanwezig zijn.