Eerder dit jaar heeft WhatsApp chatvergrendeling uitgerold  om je te helpen met het beschermen van gevoelige gesprekken. WhatsApp lanceert nu een geheime code als extra manier om die chats te beschermen en ze moeilijker vindbaar te maken als iemand toegang heeft tot de smartphone of als je een telefoon met iemand anders deelt.

Regelmatig publiceren we over nieuwe functies van Whatsapp, zoals het beter beschermen van je IP-adres tegen hackers. Ook pubilceert pcactive.nl nieuws wat je echt moet weten over Whatsapp, zoals dat het maken van back-ups van Whatsapp in Google Drive  in 2024 gaan meetellen voor je opslaglimiet. Nu komt WhatsApp met een geheime code voor chatvergrendeling, eerst leggen we uit wat die chatvergrendeling inhoudt en hoe je die gebruikt. 

Chatvergrendeling
Met de functie Chatvergrendeling kun je je meest persoonlijke gesprekken beschermen met een extra beveiligingslaag. Als je een chat vergrendelt, wordt deze uit het Postvak IN gehaald en in een eigen map geplaatst die alleen toegankelijk is met de pincode van je apparaat of biometrische gegevens, zoals een vingerafdruk of FaceID (gezichtsherkenning). De inhoud van die chat wordt ook automatisch verborgen in Meldingen.

Chatvergrendeling gebruiken
Ga in Whatsapp naar de persoons- of groepsapp waarvoor je Chatvergrendeling wilt inschakelen. Tik bovenin op de balk met de naam van de persoon of groep, waarna een nieuw venster met meer gegevens van die persoon of groep verschijnen. Scrol vervolgens iets naar beneden tot je Chatvergrendeling ziet en tik hierop. In het nieuwe venster Chatvergrendeling zie je onderaan de mogelijkheid staan om met apparaat verificatie (toegangscode voor je telefoon, vingerafdruk of Face ID) de chat te vergrendelen, in onderstaand voorbeeld met een vingerafdruk:

(artikel gaat verder onder de afbeelding)

WhatsApp chatvergrendeling

Geheime code
Met een geheime code kun je nu een uniek wachtwoord instellen om je vergrendelde chats te beschermen met een extra privacylaag. Dit is een ander wachtwoord dan wat je gebruikt om je telefoon te ontgrendelen. Je hebt de optie om de map Vergrendelde chats te verbergen in je chatlijst, zodat deze chats alleen gevonden kunnen worden door je geheime code in de zoekbalk te typen. Als dat niet bij je behoeften past, kun je ze ook gewoon weergeven in je chatlijst. Wanneer er een nieuwe chat is die je wilt vergrendelen, kun je nu lang drukken om deze te vergrendelen in plaats van naar de instellingen van de chat te gaan.
De optie voor een geheime chatvergrendeling wordt vanaf vandaag uitgerold en komt in de komende maanden wereldwijd beschikbaar. Het kan dus goed zijn dat je er nu nog niet over kunt beschikken, maar binnenkort wel.