WhatsApp heeft een nieuwe functie om je IP-adres beter te beschermen tegen hackers. Deze nieuwe functie zorgt voor extra beveiliging van je gegevens tijdens het bellen. Lees hier hoe je dit aanzet.

Bram Veldt

Bijna iedereen gebruikt Whatsapp om berichten of een leuke foto en/of video door te sturen. Dit WhatsApp-verkeer is heel goed beveiligd via de servers van Meta (moederbedrijf van WhatsApp), zodat anderen niet mee kunnen lezen met je berichten. Meta zelf kan ook niet meelezen met je berichten. Er zijn echter ook genoeg mensen die WhatsApp gebruiken om te bellen en dit belverkeer via WhatsApp is minder goed beveiligd. WhatsApp verbindt je namelijk meteen door met degene met wie je belt en er wordt dus geen gebruikgemaakt van de servers van Meta. Dit heeft als voordeel dat er betere belkwaliteit en het is nog wel redelijk beveiligd, maar niet afdoende: gesprekspartners kunnen nog steeds je IP-adres verkrijgen. WhatsApp heeft daarom een nieuwe functie om gesprekken alsnog via de servers van Meta te versturen en zo je IP-adres beter te beschermen. Eerder dit jaar bracht WhatsApp ook al de functie chatvergrendeling waarmee je je meest persoonlijke gesprekken beschermt met een extra beveiligingslaag.

Stappenplan bescherm je IP-adres
WhatsApp biedt dus nu een nieuwe bescherming van je IP-adres aan om het verkrijgen van je gegevens veel moeilijker te maken. Dat stel je zo in:
1. Zorg dat je de meest recente versie van WhatsApp hebt geïnstalleerd op je smartphone
2. Open Whatsapp en ga naar Instellingen door op de 3 verticale puntjes rechtsboven te klikken en daar op Instellingen te drukken (artikel gaat verder onder de afbeelding)

 

foto instellingen whatsapp

3. Selecteer Privacy en vervolgens Geavanceerd (artikel gaat verder onder de afbeelding):

privacy foto Whatsapp

4. Klik op Bescherm IP-adressen in gesprekken om de functie aan te zetten (artikel gaat verder onder de afbeelding):

geavanceerd foto Whatsapp

Als je nu via WhatsApp belt, wordt je gesprek via de servers van Meta gestuurd en je IP-adres is beveiligd.

Wat kunnen hackers met je IP-adres?
Je IP-adres is een unieke code voor een apparaat die je verbindt met het internet, deze code wordt non-stop gedeeld met anderen als je bijvoorbeeld een website bezoekt of op een advertentie klikt. Hackers willen wel graag je IP-adres weten om bijbvoorbeeld achter je locatie en/of inloggegevens te komen, of om je apparaat te hacken. Vaak hebben hackers het niet gemunt op de 'gewone' mensen burger, maar wanneer je gebeld wordt door een onbekend nummer, is het wel handig dat je IP-adres beschermd is.