Als je een Android-smartphone en Whatsapp hebt, komen de back-ups van Whatsapp in Google Drive. Maar die back-ups van bijvoorbeeld je chatgeschiedenis gaan in 2024 meetellen voor je opslaglimiet bij Google Drive.

Megan van der Wagt

Al vele jaren kunnen Android-gebruikers hun back-ups van WhatsApp kwijt in Google Drive, waar je hier 10 tips voor Google Drive voor vindt. Die back-ups tellen niet mee voor hun opslaglimiet. Maar daar komt waarschijnlijk in de eerste helft van 2024 verandering in. Voor sommige gebruikers betekent dit dat ze zullen moeten betalen voor extra cloudopslag bij Google.

Gratis opslag
Als je een Google-account aanmaakt, krijg je een Gmail-adres en je gratis 15 GB aan online opslag in Google Drive In Google Drive kun je bijvoorbeeld je foto’s kwijt die in Google Foto’s staan. Ook de back-ups van WhatsApp worden op de Google Drive opgeslagen, maar vallen niet onder de 15GB opslag: Android-gebruikers hebben dus de afgelopen jaren ‘gratis opslag’ gekregen. Google meldt echter dat WhatsApp-back-ups begin 2024 van je opslag af zal gaan.

Door de opslag heen
Wanneer je door de 15GB heen bent, zul je geen back-ups van WhatsApp meer kunnen maken. Daarom raadt Google aan om oude bestanden te verwijderen. Vanaf het moment dat deze verandering ingaat, krijg je een maand van tevoren een waarschuwing, zodat je genoeg tijd hebt om je account op te schonen.

Extra opslag
De reden dat Google dit doet, is vermoedelijk het verkrijgen van meer Google One-abonnees. Het goedkoopste Google One-abonnement kost nu € 1,99 per maand voor 100 GB. Ook begint Google kortingsacties, waarbij je de eerste drie maanden maar € 0,49 (i.p.v. € 1,99) betaalt voor 100 GB.

WhatsApp