Heel veel mensen hebben meerdere abonnementen op streamingdiensten om films en series te kijken. Deze worden alsmaar duurder, terwijl je ook gratis naar veel films en series kunt kijken.

Megan van der Wagt

Netflixen is een werkwoord en dat geeft al aan dat het heel populair is. Er zijn overigens genoeg mensen die naast deze bekende streamingdienst nog meer abonnementen hebben op streamingdiensten, denk bijvoorbeeld aan Viaplay, Disney+ en Amazon Prime. Helaas hebben deze streamingsdiensten recentelijk flinke prijsverhogingen doorgevoerd of aangekondigd en kun je je abonnement ook niet meer zo makkelijk delen met vrienden, familie, etc. En soms moet je gaan betalen voor meerdere IP-adressen of de hoeveelheid schermen waarop je de content bekijkt van dezelfde streamingdienst. Wil je minder abonnementen (of helenmaal geen) en toch films en series kijken? Als oplossing zijn er platforms met gratis films en series beschikbaar.

NPO Start
NPO Start is een platform waar je gemakkelijk films en series kunt vinden. Zo kun je hier afleveringen terugkijken van populaire NPO-series als Oogappels, Santos en internationale detectiveseries. NPO Start staat ook bekend als een platform met een mooie collectie documentaires.
De programma's zijn overigens maar voor een bepaalde tijd beschikbaar en als je ze alsnog terug wilt kijken, kost een NPO Plus-abonnement € 2,95 per maand.

Plex
Je kunt Plex misschien kennen als de app om video's binnen je eigen netwerk op een ander apparaat te kijken, of om op iemand anders’ server in te loggen om videobestanden te streamen, maar dit is niet het enige wat Plex biedt. Op het platform van Plex kun je tegenwoordig gratis films en series kijken, in combinatie met reclame.

YouTube
Een populair maar klassiek platform in deze lijst is YouTube. Op YouTube is het mogelijk om urenlang video's te kijken en met het brede assortiment raak je niet uitgekeken. Op YouTube staan veel comedyfilmpjes en vlogs, maar YouTube heeft ook een serieuzere kant. Zo vind je er bijvoorbeeld documentaires die speciaal voor het platform Youtube gemaakt zijn, zoals korte en lange documentaires, moordzaken, etc.. YouTube is dus zeker meer dan een ‘vlogplatform’.

NASA+
Een nieuwe streamingsdienst in deze lijst is NASA+, een gratis streamingdienst van NASA. Je kunt hier vele video's bekijken over de ruimte, zoals documentaires, uitlegvideo's, video's voor kinderen en meer.

Proefabonnementen
Veel streamingdiensten bieden een proefabonnement aan om bijvoorbeeld. een aantal weken gratis naar hun content te kijken of soms tegen een laag bedrag zelfs een aantal maanden. Dit kan handig zijn als je toch die ene film of serie wilt bekijken op die streamingdienst.

glenn carstens peters EOQhsfFBhRk unsplash