Samsung komt met de nieuwe Portable SSD T5 EVO met liefst 8 TB aan capaciteit. De T5 EVO 8TB levert tot 3,8 maal de overdrachtssnelheid van een externe harde schijf en biedt dankzij zijn compact, stevig ontwerp een valbescherming tot twee meter hoogte.

Op het gebied van ssd's is Samsung wellicht de grootste naam en mede daarom test PC-Active met grote regelmaat ssd's van Samsung. Zo zijn de afgelopen maanden de externe ssd Samsung T9 2 TB Portable SSD getest en ook interne ssd Samsung 990 Pro 4TB. Nu komt Samsung met de T5 EVO, een lichtgewicht, draagbare solid state drive (ssd) met tot 8 terabytes (TB) aan opslagruimte. Dit is de grootste capaciteit van alle draagbare ssd's die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn.

Design: verbeterde draagbaarheid en ergonomisch ontwerp
De T5 EVO is ‘compact en licht ergonomisch’ ontworpen. De grootte wijkt voor het eerst af van die van een visitekaartje, terwijl de ssd toch compact en licht blijft. Hij is 95 mm breed, 40 mm lang en 17 mm dik en biedt 8 TB aan draagbare opslag in een formaat dat in één hand past. Vergeleken met een externe harde schijf (hdd) biedt de T5 EVO hogere snelheden, een vergelijkbare capaciteit en een kleinere, lichtere behuizing. De ssd weegt 102 gram en voelt stevig en betrouwbaar aan.
De T5 EVO heeft een zwarte behuizing en een titaangrijze ring voor een luxe en strakke uitstraling. Dankzij de metalen ring kan de T5 EVO eenvoudig aan tassen of bagage worden bevestigd. Bovendien bieden de metalen behuizing en het rubberen oppervlak extra bescherming tegen schokken en vallen tot twee meter hoogte.
“De T5 EVO is een innovatieve externe opslagmogelijkheid voor consumenten die op zoek zijn naar een alternatief voor de traditionele harddisk (HDD). Hij biedt capaciteit, snelheid en duurzaamheid in een compact ontwerp dat in de palm van je hand past,” zegt Roderick Niehorster, Marketing Manager Memory Business bij Samsung Benelux. “De T5 EVO is geschikt voor uiteenlopende levensstijlen. De nieuwe eigenschappen maken hem uitermate geschikt voor gebruikers die overal en altijd toegang tot hun gegevens willen.”

Capaciteit en snelheid
Het handige ontwerp van de T5 EVO doet geen concessies aan de capaciteit en is geschikt voor grote bestanden, video's met hoge resolutie, foto's en games. Een T5 EVO van 8 TB kan meer dan 2 miljoen foto's van 3,5 megabyte (MB), 1,8 miljoen muziekbestanden van 4 MB of 3.500 video's van 2 gigabyte (GB) opslaan.
Dankzij de USB 3.2 Gen 1-interface draagt de T5 EVO gegevens tot 3,8 keer sneller over dan externe hdd's, met sequentiële lees- en schrijfsnelheden tot 460 megabytes per seconde (MB/s).

Thermische bescherming en compatibiliteit
De nieuwe Portable SSD T5 EVO is uitgerust met thermische beveiligingstechnologie en hardwarematige gegevensversleuteling. Samsungs Dynamic Thermal Guard-technologie beschermt tegen oververhitting en handhaaft optimale gebruikstemperaturen, in overeenstemming met de internationale veiligheidsnorm IEC 62368-1. De Advanced Encryption Standard (AES) 256-bit hardwarematige gegevensversleuteling, geeft gebruikers zekerheid en vertrouwen bij het opslaan van hun gegevens.
De T5 EVO is compatibel met uiteenlopende besturingssystemen en apparaten, zoals macOS, Windows, smartphones/tablets en gameconsoles. Samsungs Magician-software biedt uitgebreide functionaliteit voor schijfbeheer, waaronder realtime controle van de schijfgezondheid, authenticatiecontrole, prestatie-benchmarks en firmware-updates.

Specificaties

 

1) 1GB=1.000.000.000 bytes, 1TB=1.000.000.000.000 bytes. De computer kan een lagere capaciteit tonen door het gebruik van een andere meetstandaard.
2) Het werkelijke gewicht en de werkelijke afmetingen van het product kunnen variëren, afhankelijk van de capaciteit en de meetmethode.
3) De maximale snelheid van gegevensoverdracht wordt gemeten op basis van de interne testnormen van Samsung met de meegeleverde kabel. De prestaties kunnen variëren afhankelijk van de host-configuratie, de kabel en systeemomgeving van de gebruiker.
4) Gebaseerd op een interne vrije val-schoktest uitgevoerd onder gecontroleerde omstandigheden. De valbestendigheid kan variëren afhankelijk van de werkelijke omgevingsomstandigheden. Schade veroorzaakt door een val valt niet onder de garantie.
*Testomstandigheden: het apparaat viel in vrije val op een metalen plaat vanaf een hoogte van twee meter.
** Er wordt geen garantie gegeven voor fysieke schade aan het product, inclusief buigen of vervormen van de ring.
5) Samsung Magician-software is beschikbaar in Windows, macOS en Android. Het vereist Windows 7 en hoger, macOS High Sierra (10.13.6) en hoger, of Android 5.1 (Lollipop) en hoger. Oudere versies van de Windows-, macOS- en Android-besturingssystemen worden mogelijk niet ondersteund.

6) De compatibiliteit met host-apparaten kan variëren. Voor sommige besturingssystemen is mogelijk een herformattering van de T5 EVO vereist. T5 EVO is achterwaarts compatibel met USB 3.1, USB 3.0 en USB 2.0.

7) De case-temperatuur (Tc) wordt gemeten op het heetste punt van de behuizing. Voor een goede werking bij zwaardere werkbelasting binnen de bedrijfstemperatuur van het apparaat wordt voldoende luchtstroom aanbevolen.

8) Ga voor meer informatie over de garantie naar https://semiconductor.samsung.com/consumer-storage/support/warranty


Prijs en beschikbaarheid
De T5 EVO is verkrijgbaar in uitvoeringen van 2 TB, 4 TB en 8 TB en wordt geleverd met een usb-c-naar-c-kabel en een beperkte garantie van drie jaar. De T5 EVO is begin december wereldwijd verkrijgbaar. De Benelux-prijzen zjn nog niet bekend.

T5 SSD Portable SSD overzicht