OnePlus heeft met de de OnePlus Open zijn eerste vouwbare telefoon gelanceerd. Met een adviesprijs van 1799 euro beschikt de foldable OnePlus Open over goede camera's, lange accuduur en lees hier wat nog meer.

Megan van der Wagt

OnePlus is onder andere bekend van de smartphones, oordopjes en smartwatches. Nu heeft OnePlus met de OnePlus Open zijn eerste vouwbare telefoon geïntroduceerd; vouwbare telefoons (foldables) komen we steeds vaker tegen, denk bijvoorbeeld aan de Samsung Galaxy Z Flip 5  De OnePlus Open is volgens het bedrijf ontworpen volgens de filosofie van het merk: industrieel minimalisme in combinatie met elegantie.

Design
Wanneer deze vouwbare OnePlus Open geopend is, heeft de telefoon deze afmetingen: 153,4 mm hoog, 143,1 mm breed en 5,8 mm dik. Aangezien de 'binnenkant' twee schermen naast elkaar heeft en dus 1 groot scherm is, heb je dus een lekker groot scherm. Gesloten is de telefoon 153,4 mm hoog, 73,3 mm breed en 11,7 mm dik. De telefoon weegt 245 gram en is alleen verkrijgbaar in de kleur Emerald Dusk. Het toestel beschikt over een matglazen achterkant. Microscopische kralen moeten voor een oppervlak met overvloeiing van licht naar schaduw vanuit verschillende hoeken zorgen. Bovendien beschikt het toestel over een vacuüm dat de camerasensoren en glazen koepel aan de buitenkant scheidt.
Ook de alert slider van OnePlus Open is opnieuw ontworpen om te passen in de opvouwbare behuizing van 5,8 mm. De grootte van de slider is vergroot en in het midden van het toestel geplaatst.

Schermen
De OnePlus Open is voorzien van twee 2K fluid amoled ProXDR-schermen met elk een verversingssnelheid van 120Hz. Hiermee is het scherm aan de voorzijde niet alleen voorzien van uitstekende kwaliteit, maar beschikt de Open ook over een hoofdscherm dat zich opent tot een heus Pro-tablet. Het hoofdscherm is 7,82 inch. Het hoofdscherm heeft een screen-to-body-ratio van 89,6% en is van dezelfde hoge kwaliteit als het scherm aan de voorzijde. Het hoofdscherm wordt daarnaast versterkt door drie beschermingslagen. Zo is het scherm voorzien van ultradun glas boven op de flexi oled, een TPU-laag die bescherming biedt tegen fysieke schokken en een antireflecterende screen protector die dagelijkse slijtage tegengaat.
Het scherm aan de voorzijde heeft een grootte van 6,31 inch en een beeldverhouding van 20:09. Naast een piekhelderheid van 2800 nits is het scherm aan de voorzijde ook voorzien van een hoge helderheidsmodus tot 1400 nits. Het scherm beschikt verder over een Ceramic Guard-bescherming. Dit houdt in dat de geïoniseerde keramische kristallen ervoor zorgen dat het scherm 20 procent schokbestendiger is dan Corning Gorilla Glass Victus.

Processor, geheugen en aansluitingen
De OnePlus Open beschikt over het Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform, meer dan 16GB LPDDR5X RAM-geheugen dat wordt versneld door OnePlus' eigen RAM-Vita-software en 512 GB aan opslaggeheugen. Verder ondersteunt de Open ook Wi-Fi 7.

Camera's
De OnePlus Open beschikt over een set van drie hoofdcamera’s. De primaire camera is voorzien van de Sony LYTIA-T808-sensor en beschikt over pixel stacked- en Optical Image Stabilisation-technologie. Met de LYT-T808-sensor is de OnePlus Open de eerste opvouwbare telefoon die voorzien is van een sensor uit Sony's nieuwe lijn met innovatieve beeldsensoren. De sensor heeft een grootte van 1/1,43 inch en een pixelgrootte van 1,12μm. De 'Pixel Stacked'-technologie staat ook wel bekend als 'Dual-Layer Transistor Pixel'. Deze technologie heeft een opnieuw ontworpen pixelarchitectuur die de lichtinname en opslag moet verbeteren. In plaats van pixels op hetzelfde vlak (naast elkaar) te plaatsen, scheidt en stapelt de 'Dual-Layer Transistor Pixel'-architectuur twee lagen onder de fotodiodes. Dit zorgt voor heldere, duidelijke beelden met minder overbelichting.
Daarnaast bestaat de set ook uit een telefotocamera van 64MP met 6x in-sensor lossless zoom inclusief OIS. Deze camera beschikt naast 3X optische en 6X in-sensor lossless zoom ook over 120X Ultra Res Zoom. Dankzij de periscopische zoomconstructie en de zogeheten ‘D-cut’ aan de buitenkant van de lens past de sensor precies in een apparaat dat zo dun is als de Open. Hierdoor valt er 23 procent meer licht op de sensor. Met 1/2 inch is dit de grootste sensor van een telelens in een opvouwbare telefoon. Hierdoor zijn gebruikers zelfs bij weinig licht verzekerd van hoogwaardige beeldprestaties. Tevens beschikt de OnePlus Open over een ultragroothoekcamera van 48MP voorzien van AutoFocus.
Naast de camera's op de achterkant heeft de telefoon ook twee selfiecamera's: een 20MP-sensor op het hoofdscherm en een 32MP-camera op het scherm aan de voorzijde.
Tot slot werkt OnePlus samen met Hasselblad en biedt gebruikers van de Open een verbeterde portretmodus. De camera’s van de Open werken bijzonder goed bij weinig licht. De camera’s werken samen om depth tracking-, bokeh- en flare-effecten op DSLR-niveau te leveren die de Hasselblad-camera's met XCD 3,5/30, 2,8/65 en 2,5/90V-lenzen vastleggen.

Open Canvas
Open Canvas is in het nieuwe OxygenOS 13.2-besturingssysteem dagelijkse productiviteit en efficiëntie op een groot scherm te verbeteren. Ongeveer 95 procent van de mainstream apps zijn compatibel met grotere schermen zonder rare visuele aanpassingen of formaatwijzigingen.
Open Canvas introduceert een bureaubladachtige taakbalk onderaan het vergrote hoofdscherm. Dit maakt recente en vooraf ingestelde toepassingen eenvoudig te gebruiken. De taakbalk van de OnePlus Open beschikt over een gloednieuwe map genaamd ‘Recent’, welke vrijwel direct toegang geeft tot recente foto's, opgeslagen afbeeldingen, bewerkte documenten en meer. Gebruikers zijn zelfs in staat om deze in de map te verplaatsen door ze simpel ergens anders heen te slepen, bijvoorbeeld naar compatibele toepassingen zoals Gmail, OneNote, Google Message, Microsoft Teams en WhatsApp om ze direct te delen.
Met Open Canvas is het gebruik van meerdere vensters of een 'split screen' niet langer beperkt tot de fysieke grootte van het scherm. Het geeft gebruikers de mogelijkheid om actieve vensters naar wens uit te rekken en van grootte te veranderen. Secundaire vensters kunnen op verzoek in en uit het fysieke scherm worden geschoven, wat schakelen tussen bepaalde apps gemakkelijk maakt. Het is mogelijk om maximaal vier app-vensters tegelijk op het scherm weer te geven. Daarnaast kunnen tot negen multi-app presets worden opgeslagen voor directe toegang.

Batterij
De OnePlus Open is voorzien van een grote 4805mAh-batterij en 67W SUPERVOOC-oplader die de batterij van de OnePlus Open oplaadt (van 1-100%) in ongeveer 42 minuten.

Prijs en beschikbaarheid
De OnePlus Open is vanaf 26 oktober officieel verkrijgbaar in Nederland en België tegen een adviesprijs van € 1.799, -. Bestellen kan al vanaf 19 oktober. Voor verzekeringen en andere after-sales-opties gelden voorwaarden die specifiek zijn voor bepaalde regio’s.

Gedurende een bepaalde periode gelden er de volgende aanbiedingen:
Vroegtijdig bestellen (van 19 oktober t/m 25 oktober):
• Gratis OnePlus Buds Pro 2 (ter waarde van € 179,-)
• 10% korting voor studenten
• In drie termijnen betalen (alleen beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Frankrijk, Italië en Ierland)
Open verkoop (van 26 oktober t/m 30 november):
• Gratis OnePlus Buds Pro 2R (ter waarde van € 149,-)
• 10% korting voor studenten
• In drie termijnen betalen (alleen beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Frankrijk, Italië en Ierland)
Bij aanschaf van een OnePlus Open gelden de volgende kortingen voor andere OnePlus-apparaten (beschikbaar t/m 30 november):
1. 10% korting op OnePlus Pad
2. 30% korting op OnePlus Buds Pro 2
3. 30% korting op OnePlus Nord Buds 2
4. 30% op extra OnePlus Buds 2R

OnePlus Open drie schermen product