OnePlus lanceert de nieuwe OnePlus 10 Pro 5G met tal van verbeteringen, zoals een vernieuwde Hasselblad-camera, betere prestaties en een sneller oplaadsysteem.

OnePlus beschikt al over prima smartphones, zoals de door ons geteste Oneplus 9 Pro. Bij deze met 4,5 sterren bekroonde smartphone kon je al werken met een Hasselblad-camera, alleen is deze nu verbeterd in zijn opvolger, de OnePlus 10 Pro 5G. Deze nieuwe smartphone heeft de tweede generatie Hasselblad Camera for Mobile met een OnePlus Billion Color Solution, tweede generatie Hasselblad Pro Mode en een nieuwe 150 graden groothoeklens.

Ontwerp
De OnePlus 10 Pro komt met een nieuw ontworpen camerasysteem dat naadloos overgaat van een aluminium frame van de telefoon naar een glazen achterkant. Verder is de gewichtsverdeling van de OnePlus 10 Pro samengebracht naar het midden, zodat het toestel gebalanceerd aanvoelt in je hand.

OnePlus 10 Pro achterkant

Tweede generatie Hasselblad Camera for Mobile
De tweede generatie Hasselblad Camera for Mobile van de OnePlus 10 Pro ondersteunt de OnePlus Billion Color Solution waarmee natuurlijke kleurkalibratie met Hasselblad kan worden toegepast op meer dan een miljard kleuren. De OnePlus 10 Pro bevat drie camera’s aan de achterzijde: de hoofdcamera, telelens en de groothoeklens. Alle drie de camera’s kunnen opnames maken in volledige 10-bits kleuren. Hierdoor kan de smartphone foto’s maken met een dekking van het DCI-P3-kleurenprogramma dat 25 procent groter is en kan hij 64 keer meer kleur verwerken dan smartphones die in 8-bits kleur fotograferen.
Verder ondersteunt de Hasselblad Pro Mode het vastleggen in 12-bits RAW op alle drie de achtercamera’s, compleet met Hasselblad Natural Color Solution. De Hasselblad Pro-modus beschikt ook over een nieuwe, krachtige RAW-modus genaamd RAW+, waarmee gebruikers kunnen fotograferen in 12-bits RAW met behoud van de technische fotografie-elementen van de smartphone. Dit resulteert in een groter dynamisch bereik, meer bewerkingsmogelijkheden door het RAW-formaat en ruisonderdrukking via de computationele fotografie (software om gemaakte foto’s direct te verbeteren) van de OnePlus 10 Pro.

OnePlus 10 Pro Hasselblad

Bovendien is de OnePlus 10 Pro de eerste OnePlus-telefoon met een Movie Mode voor het maken van video’s, waarmee je ISO, sluitertijd en witbalans voor en tijdens de opname kunt aanpassen. Ook ondersteunt deze Movie Mode de mogelijkheid om beelden vast te leggen in LOG-formaat zonder een vooraf ingesteld beeldprofiel. Hierdoor heeft de maker bij wijze van spreken een leeg canvas om te bewerken.
Daarnaast komt de OnePlus 10 Pro met een ‘Master Style’. Dit houdt in dat de camera voor diverse vormen van fotografie uitstekend is volgens OnePlus. De zogenoemde Master Style bestaat uit drie kleurstijlen: Serenity, Radiance en Emerald. Serenity is bedoeld voor het maken van portretten, Radiance voor het maken van gestileerde opnames en Emerald voor het maken van idyllische landschapsfoto’s.
De OnePlus 10 Pro bevat ook een 150 graden groothoeklens waarmee je meer vast kunt leggen in elk beeld dan voorheen. Verder wordt de groothoeklens ondersteund door een nieuwe Fisheye-modus. Tot slot ondersteunt de groothoeklens het vastleggen van taferelen in een traditioneler gezichtsveld van 110 graden, compleet met vervormingscorrectie op basis van AI. Zowel de 150 graden groothoeklens als de Fisheye-modus zijn toegankelijk via een speciaal tabblad in de camera-app.

Prestaties
De OnePlus 10 Pro heeft de snelste en vlotste prestaties ooit op een OnePlus-telefoon. Dit komt door de Snapdragon 8 Gen 1 Mobile Platform met een 7e Gen Qualcomm AI Engine. Deze zorgt voor een prestatie die tot wel vier keer sneller is dan zijn voorganger. Ook komt de OnePlus 10 Pro met een opnieuw ontworpen Qualcomm Adreno GPU die 25 procent efficiënter is. Verder is het Snapdragon 8 Gen 1 Mobile-platform uitgerust met een vierde generatie Snapdragon X65 wat zorgt voor meer ondersteuning op het gebied van netwerken, frequenties en bandbreedtes. De vierde generatie Snapdragon X65 is bovendien 's werelds eerste 10 Gigabit 5G Modem-RF oplossing. Het supersnelle Snapdragon 8 Gen 1 Mobile Platform komt verder ook met een maximaal 12 GB LPDDR5 RAM en maximaal 256 GB UFS 3.1 two-lane opslag voor snellere en efficiëntere prestaties. 

Beeldscherm
De OnePlus 10 Pro beschikt over een 6,7inch QHD+ scherm met een verversingssnelheid van 120 Hz. De display is voorzien van tweede generatie LTPO-technologie, wat inhoudt dat gebruikers hun refresh rate tussen 1 Hz en 120 HZ sneller kunnen aanpassen dan bij de OnePlus 9-serie, afhankelijk van het type content. Hierdoor verbruikt dit nieuwe display minder stroom dan de 120 Hz en 90 Hz displays van andere smartphones. Het display van de OnePlus 10 Pro is ook het eerste in de branche met Dual Color Calibration, wat betekent dat het display zodanig is gekalibreerd om nauwkeurige, natuurlijke kleuren te tonen op twee verschillende niveaus van helderheid: hoog en laag. Dual Color Calibration zorgt er dus voor dat het display van de OnePlus 10 Pro veel consistenter is in het weergeven van nauwkeurige en natuurlijke kleuren. 

Software
De OnePlus 10 Pro is vooraf geïnstalleerd met ColorOs 12.1, gebaseerd op Android 12. Wanneer de smartphone wordt uitgebracht in India, Europa en Noord-Amerika, wordt deze geïnstalleerd met OxygenOs 12, wat ook gebaseerd is op Android 12.

Batterij
De OnePlus 10 Pro heeft de snelst ladende batterij ooit bij een OnePlus-telefoon, namelijk een 80W SuperVOOC Flash Charge. Dit zorgt ervoor dat de 5.000 mAh batterij in slechts 32 minuten volledig is opgeladen. De smartphone ondersteunt ook de 50W AirVOOC Wireless Flash Charge, waardoor het in 47 minuten volledig is opgeladen. Verder wordt er een 80W oplaaddock en bijbehorende usb-c-kabel meegeleverd bij het toestel.

Prijs en beschikbaarheid
De OnePlus 10 Pro zal vanaf 13 januari beschikbaar zijn in China en later in 2022 in de rest van de wereld. Het toestel komt in de kleuren Volcanic Black en Emerald Forest. De prijs is vooralsnog onbekend.