Met de Galaxy S23 Ultra focust Samsung op smartphonegebruikers die kiezen voor een premium design, een uitstekende camera en uitstekende consistente performance. Lees in deze preview wat de Galaxy S23 Ultra in huis heeft.

Samsung introduceert vandaag de nieuwe Galaxy S23-serie, bestaande uit de Galaxy S23 en S23+ en de S23 Ultra. Hetzelfde dus als de S22-serie die bestond uit de Galaxy S22 en Galaxy S22+ en de S22 Ultra. Lees hier meer over de ‘gewone’ Galaxy S23 en S23+, in onderstaand artikel lees je de preview van de Galaxy S23 Ultra. Al eerder mocht ik kort deze smartphone in mijn handen hebben en sinds vandaag beschik ik over de definitieve versie, dus de review lees je binnenkort op pcactive.nl.

Design en behuizing
Wat meteen opvalt aan de S23 Ultra, is dat er op de achterkant geen camera-eiland meer is, maar dat de camera's 'los' van elkaar zitten. En hoewel ze logischerwijs wat uitsteken, ziet het er mooi en strak uit. Overigens zullen de smartphones uit de A-serie die later dit jaar verschijnen, ook geen eiland meer hebben. (tekst gaat verder onder de afbeelding)

Samsung Galaxy S23 Ultra camera online
Samsung zet vol in op duurzaamheid en dat zien we o.a. terug in de glazen voor- en achterkant. Samsung maakt als eerste gebruik van Gorilla Glass 8 dat langer mee moet gaan en is gemaakt van gemiddeld 22% aan gerecycled materiaal. En de zijkanten van Armor Aluminium (Samsungs sterkste aluminium) zijn voorzien van een ecovriendelijke verflaag. Ook is de verpakking duurzaam: geen plastic meer, alles is van papier.
De S22 Ultra is 78,1 x 163,3 x 8,9 mm groot en weegt 234 gram. Zie de verschillen in grootte met de S23 en S23+ onderaan dit artikel. Hij verschijnt in vier kleuren: Phantom Black, Green, Cream en Lavender. Zwart wordt waarschijnlijk de meest verkochte kleur, daarna groen. (tekst gaat verder onder de afbeelding)

Samsung Galaxy S23 serie horizontaal online


Al met al heeft de S23 Ultra een heel mooie en door het verdwijnen van het camera-eiland een strakkere look & feel.

Scherm
De S23 Ultra heeft een even groot scherm als de S22 Ultra met zijn 6,8 inch, door de iets afgeronde hoeken is dit trouwens ietsje minder. Ook nu een indrukwekkend helder Dynamic AMOLED 2X QHD-scherm met een resolutie van 3088 X 1440 pixels. Er is een Super Smooth 120Hz verversingssnelheid (refresh rate), terwijl er een 240Hz Touch Sampling Rate in game-modus is. Bovendien zorgt wederom de technologie Vision Booster ervoor dat het intelligente scherm de helderheid in de loop van de dag aanpast, bijvoorbeeld in vol zonlicht. Op zo’n mooi groot scherm wil je series en films via streamingdiensten kijken, en dan beschik je net als bij de S23 en S23+ over HDR op de S23 Ultra.

Nieuwe processor, meer geheugen en langere batterijduur
Qua chipset heeft de Galaxy S23 Ultra nu de nieuwe Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform for Galaxy, oftewel een speciaal met Qualcomm ontwikkelde chipset die geoptimaliseerd is voor Samsung. En dat zie we meteen terug in bijvoorbeeld de grafische prestaties: vergeleken met de S22 Ultra zijn ze 40% sneller. Ook heeft het effect op de batterijduur, zoals je verderop kunt lezen.
Qua geheugen zijn er 4 smaken, waarbij Samsung geen 128 GB aan opslaggeheugen meer aanbiedt. Dat heeft mede te maken met de 200MP camera: een foto neemt daar 60 MB in beslag en een 8K video zo’n 600 MB per minuut. Het opslaggeheugen loopt dan al aardig snel vol als je veel foto’s en video’s maakt. Bovendien gaf Samsung aan dat (jongere) gebruikers graag meteen over beeld willen beschikken en niet eerst in de cloud willen zoeken aan werkgeheugen voor een snel en betrouwbaar werkende smartphone moet zorgen.
De 4 smaken zijn: 8GB werkgeheugen met 256GB opslag, 12GB RAM met 256GB opslag of met 512GB aan opslaggeheugen, terwijl de duurste versie over 1 TB aan opslaggeheugen en 12GB RAM beschikt en alleen te verkrijgen is via Samsungs e-store.
De krachtige batterij (accu) van 5000 mAh gaat langer mee: mede dankzij de chipset is er een tot 22% langere batterijduur. Er wordt wel een usb-c-kabel meegeleverd, maar geen oplader. Overigens kun je ook nu gebruikmaken van een handige tool die tot 85% oplaadt.

Camera's: veel betere selfiecamera
Naast de hierboven genoemde specificaties en focuspunten van Samsung die moeten zorgen voor een consistente performance en een premium design, zet Samsung vooral in op de camera's. Opmerkelijk is in ieder geval dat op elke S23 dezelfde selfiecamera zit die nu over 12 megapixels (F2.2 en Field of View oftewel FOV 80) beschikt (was 10 MP). Field of View betekent gezichtsveld en wordt uitgedrukt in graden; het menselijke gezichtsveld is ongeveer 140 graden horizontaal en 80 graden verticaal. De S23-serie beschikt over een nieuwe snelle autofocus en is Samsungs eerste Super HDR-selfiecamera met 60 fps (frames per seconde) in plaats van 30 fps voor zichtbaar betere foto's en video's.
Daarnaast moet ook de aanwezige objectgebaseerde kunstmatige intelligentie resulteren in mooiere en betere nachtselfies op foto’s en video’s, mede dankzij de dual pixel (voor nachtportretten) en de ruisonderdrukking voor onder andere achtergrond, lucht, huid, lippen en haar. Onder donkere omstandigheden kan visuele ruis namelijk voor mindere foto's zorgen, maar een nieuw AI-gestuurd algoritme voor beeldsignaalverwerking (ISP) moet details en kleurtinten verbeteren.

Camera's op de achterkant: 200 MP
Op de achterkant zit een 200MP Adaptive Pixel-sensor (F1.7, FOV 85 graden) die gebruikmaakt van pixel binning voor meerdere niveaus van beeldverwerking in hoge resolutie tegelijkertijd: 200MP, 100MP en 50MP outputmogelijkheden. Ook zit er een 12MP (F1.7, FOV 120 graden) groothoekcamera voor panoramafoto’s en twee 10MP-telelenzen waarvan één met 3x optische zoom (F2.4, FOV 36 graden) en de andere met 10x optische zoom  (F4.9, FOV 11 graden). Alle camera's zijn voorzien van een ringetje om ze te beschermen.
Een bekend probleem bij veel nachtfoto’s en -video’s is dat het vaak enige seconden duurt voordat je resultaat hebt, oftewel een (te) lange sluitertijd. Vooral bij de Ultra is de optische beeldstabilisator (OIS) volgens Samsung veel beter dan bij vorige modellen: video's moeten stabiel zijn dankzij verdubbelde optische beeldstabilisatorhoeken in alle richtingen. Verder moeten video's een bijna filmisch effect opleveren dankzij verbeterde 8K-video met 30 frames per seconde en een bredere hoek.
Met een serie ingebouwde bewerkingstools lijkt het bijna of je een spiegelreflexcamera in je handen hebt. Zo kun je foto’s in RAW-formaat tot 16-bit opslaan en heb je meer controle over je bewerkingen met meer gegevens van je afbeeldingen. Met de Expert RAW-app, die alleen beschikbaar is op Samsung Galaxy, kunnen foto's in RAW en JPEG worden gemaakt en bewerkt op DSLR-wijze. Je kunt experimenteren met Multi-Exposure-fotografie of een heldere foto van het sterrenstelsel maken met de Astrophoto-functionaliteit in de Samsung Camera App of de Expert RAW-app. Net als op een DSLR-camera maak je je foto’s lichter of donkerder met ISO-instellingen en sluitertijd. Ook pas je de witbalans aan om je foto warmer of koeler te maken.

S Pen
Alleen de S23 Ultra beschikt over een S Pen. Wel nog een opvallend nieuwtje bij de S23 Ultra: de S Pen zit niet rechts, maar links. Extern lijkt het of hij intern net reikt tot de onderste camera, wellicht heeft Samsung wat ruimte gevonden nu het camera-eiland is verdwenen.

Software, updates, verbindingen, beveiliging, IP68
De Galaxy S23-serie is uitgerust met Android 13 en de Samsung-schil One UI 5.1. Over deze laatste: er zijn meer widgets, duidelijkere letters en op je lockscreen kun je ook weer video’s draaien, een coole optie. Verder garandeert Samsung liefst 4 jaar Android-updates en 5 jaar (maandelijkse) veiligheidsupdates, die laatste krijg je daarna eens in de 3 maanden. Natuurlijk is dit een 5G-model en beschikt hij verder over Wi-Fi 6E en bluetooth 5.3. De Galaxy S23-serie wordt beveiligd met Samsung Knox en Samsung Knox Vault. Ten slotte krijgt hij een water- en stofclassificatie mee van IP68: waterbestendig tot 1,5 meter zoet water gedurende maximaal 30 minuten en beschermd tegen stof, vuil en zand. Niet aanbevolen voor gebruik op het strand of in het zwembad, aldus Samsung.

Prijs en beschikbaarheid
Samsung vraagt voor de Galaxy S23 Ultra veel geld. Zij classificeren een smartphone boven de 1000 euro als superpremium flagship, een segment overigens dat vanaf 2020 een groei kent van 25%. Voor het model met 256 GB opslaggeheugen is de adviesprijs 1399 euro, ga je voor de 512 GB aan opslaggeheugen, dan kost ie 1579 euro en het model met 1 TB aan opslag kost 1819 euro. Overigens zijn er bij de pre-order mooie cashback-acties, dus let daar op. Je krijgt geen extra apparaat, maar je krijgt de dubbel hoeveelheid geheugen voor dezelfde prijs (geldt niet voor het model met 1 TB lijkt me).

Samsung Galaxy S23 serie online

Links de Galaxy S23, in het midden de S23+ en rechts de S23 Ultra. Geen camera-eiland meer en verder zie je het verschil in de afgeronde hoeken bij de verschillende modellen: de S23 Ultra heeft veel minder afgeronde hoeken dan de S23 en S23+