Met de Galaxy S22 Ultra wil Samsung de kracht van de Note en de professionele camera en prestaties van de S-series combineren. In deze preview lees je o.a. over de S Pen, de Nightography- en videomogelijkheden en ook de verrassend lange veiligheids- en Android-updates.

Samsung introduceert vandaag de S22-serie, waarbij ik al eerder de toestellen in mijn handen kreeg tijdens de preview in het hoofdkantoor van Samsung. Binnenkort volgt de review de toestellen, waarbij je hier alles leest over de Galaxy S22 en Galaxy S22+. In dit artikel gaan we in op de Galaxy S22 Ultra waarin volgens Samsung het beste van de Note- en S-serie samenkomt: met een ingebouwde S Pen, de geavanceerde Nightography- en videomogelijkheden en een batterij die langer dan een dag meegaat, is de Galaxy S22 Ultra het krachtigste Ultra-apparaat dat Samsung heeft gemaakt. Veel info staat al in het eerder genoemde artikel over de Galaxy S22 en Galaxy S22+, want er zijn veel dezelfde functies. Verder vind je veel specificaties onderaan dit artikel, waar ik verder vooral inga op de verschillen tussen deze twee toestellen en de Galaxy S22 Ultra.

S Pen
Deze Ultra-versie moet de Samsung Note doen vergeten en dus is er een S Pen, voor het eerst bij de S-serie. Dat gebeurt meteen goed, want deze S Pen is de snelste en meest responsieve ooit. Met een 70% lagere inputvertraging schrijf en teken je op het scherm van de S22 Ultra net alsof je met een pen over papier glijdt, aldus Samsung.

Design en scherm
De geïntegreerde cameralenzen en het gestroomlijnde metalen frame, dat een spiegelend effect creëert, moeten de Galaxy S22 Ultra een premium look & feel geven. En ik moet zeggen, deze smartphone ziet er goed uit. Ook voorzien van Armor Aluminium (Samsungs sterkste aluminium), en een glazen voor- en achterkant. De S22 Ultra verschijnt in vier kleuren: Burgundy , Phantom Black, Phantom White en Green.
Het indrukwekkende 6,8inch Dynamic AMOLED 2X scherm heeft een helder scherm met een resolutie van 3088 X 1440 pixels en de piekhelderheid is 1.750 nits. Bovendien zorgt de technologie Vision Booster ervoor dat het intelligente scherm de helderheid in de loop van de dag aanpast, bijvoorbeeld in vol zonlicht.

Processor, geheugen en batterij
De Galaxy S22 Ultra is onderdeel van de eerste Galaxy S-serie met de nieuwe 4nm-processor, de Exynos 2200 die samen met 8 GB of 12 GB aan werkgeheugen voor een snel en betrouwbaar werkende smartphone moet zorgen. Ook qua opslaggeheugen zijn er meer smaken: zo is er een 8GB RAM-versie met 128GB opslag, een 12GB RAM-versie met 256GB opslag of met 512GB aan opslaggeheugen, terwijl de duurste versie over 1 TB aan opslaggeheugen en 12GB RAM beschikt en alleen te verkrijgen is in de e-store.
De smartphone heeft ook Wi-Fi 6E, wat tot twee keer sneller is dan Wi-Fi 6. De krachtige batterij van 5000 mAh gaat lekker lang mee, en mocht je die weer moeten opladen, dan kan dat met de optionele 45W snellader (€ 49,99) waarmee je al na 10 minuten voor meer dan 50 minuten schiet aan videomateriaal.

Camera's
Samsung zet vooral in op de camera's: door de geavanceerde Nightography-functies moet je dag en nacht scherpe en heldere video’s maken en dat hebben we helaas nog niet kunnen testen. De S22 Ultra is gebouwd met een 2,4 um-pixelsensor, Samsungs grootste pixelsensor ooit. Daardoor leggen de cameralenzen meer licht en gegevens vast en worden de verlichting en details van je videoclips geoptimaliseerd. Dankzij de geavanceerde Super Clear Glass-lens worden je nachtopnames niet verpest door het licht van een flits. Verder leg je met Auto Framing altijd precies vast wat je wilt.
Met zoommogelijkheden die je 100x dichterbij de actie brengt, is de Galaxy S22 Ultra niet alleen Samsungs krachtigste camera, maar ook de slimste dankzij nieuwe AI-ondersteunde functies, zoals de portretmodus.
Net als de Galaxy S22 en S22+ biedt de Galaxy S22 Ultra exclusieve toegang tot de app Expert RAW. Met een serie ingebouwde bewerkingstools lijkt het bijna of je een spiegelreflexcamera in je handen hebt. Zo kun je foto’s in RAW-formaat tot 16-bit opslaan en heb je meer controle over je bewerkingen met meer gegevens van je afbeeldingen. Net als op een DSLR-camera maak je je foto’s lichter of donkerder met ISO-instellingen en sluitertijd. Ook pas je de witbalans aan om je foto warmer of koeler te maken. Of je stelt handmatig scherp op het gewenste onderwerp om je foto’s precies zo te maken als jij dat voor ogen hebt.

Beveiliging
De Galaxy S22-serie wordt beveiligd met Samsung Knox Vault. Dit beveiligingsplatform heeft een veilige processor en geheugen dat gevoelige gegevens, zoals je wachtwoorden, biometrische gegevens of Blockchain-sleutels, isoleert van het hoofdbesturingssysteem van de smartphone. Met One UI's privacy dashboard is het eenvoudig om te zien welke apps toegang willen tot je gegevens en camera. Jij bepaalt per app of je die toegang verleent of weigert. De Galaxy S22-serie introduceert ook een aantal nieuwe beveiligingsfuncties, zoals ARM-micro-architectuur, die cyberaanvallen gericht op je besturingssysteem en geheugen helpt te voorkomen.

Opvallend: geen oplader, wel Wi-Fi 6E en meer updates
Samsung heeft ervoor gekozen geen oplader en oplaadkabel mee te leveren, vooral uit milieutechnische overwegingen en omdat ze al sinds 2017 dit meeleveren aldus Samsung. Natuurlijk spelen kostentechnische redenen hier ook een rol: ze kosten nu eenmaal geld en de verpakking kan ook kleiner en dat scheelt aanzienlijk in de logistieke kosten.
Positief is het feit dat de toestellen zijn uitgerust met Wi-Fi 6E, de nieuwste wifistandaard. Goed, je zult wel een modemrouter moeten hebben wil je hier optimaal van kunnen profiteren, maar die zul je in de toekomst waarschijnlijk wel hebben,
De Galaxy S22-serie is uitgerust met Android 12, dat is niet opvallend. Wel dat Samsung met de S22-serie, de Tab S8 en nog een aantal toestellen waarover binnenkort meer, liefst 4 jaar Android-updates garandeert. En 5 jaar veiligheidsupdates. Welke andere fabrikant van een Android-smartphone volgt? Dat zie ik toch een aantal Chinese fabrikanten niet snel doen...

Beschikbaarheid en adviesprijzen
Vanaf 25 februari is de Galaxy S22 Ultra beschikbaar. Het toestel verschijnt in de kleuren Burgundy, Phantom Black, Phantom White en Green voor een verkoopadviesprijs van respectievelijk € 1.249,- (8GB RAM en 128 GB opslag), € 1.349,- (256 GB met 12GB RAM), € 1.449,- (512 GB met 12GB RAM) en € 1649 (1 TB opslag met 12GB RAM – alleen beschikbaar in de e-store).

Samsung Care+ , een speciale productondersteuningsservice voor onopzettelijke schade, reparaties en meer, zal beschikbaar zijn voor de Galaxy S22-serie.

InfographicGalaxyS22Ultra