Samsung legt de focus bij de Galaxy S22 en S22+ vooral op de opvallende camera's, maar de Armor Aluminium-behuizing, de nieuwe processor, Wi-Fi 6E en 4 jaar Android-updates springen er ook uit in deze preview.

De Samsung Galaxy S22-serie is de logische opvolger van de Galaxy S21 en bestaat uit de S22, de S22+ en de hier uitgebreid beschreven Galaxy S22 Ultra. Samsung legt de nadruk op de camera's met onder andere de nieuwe Nightography-functies. Wij vertellen in dit artikel de ins en outs van de Galaxy S22 en de Galaxy S22+ die ik zag tijdens de preview in het hoofdkantoor van Samsung, binnenkort volgt de review.

Design en behuizing Galaxy S22 en S22+
De Galaxy S22 en S22+ zien er mooi en strak uit mede door de randen (Samsung noemt dit het Contour Cut-ontwerp), de aluminiumbehuizing en de glazen voor- en achterkant. Het zijn de eerste modellen in de S-serie die zijn gemaakt van Armor Aluminium, Samsungs sterkste aluminiumbehuizing. Het zijn bovendien de eerste smartphones die zijn voorzien van het het nieuwe Corning Gorilla Glass Victus+ aan de voor- als achterkant, dus de kans op schade is een stuk kleiner geworden als je het toestel per ongeluk laat vallen. De S22 is 70.6 x 146.0 x 7.6 mm groot en weegt 168 gram, terwijl de S22+ 75.8 x 157.4 x 7.6 mm groot is en 196 gram weegt.
Aan de voorkant valt de selfiecamera van zowel de Galaxy S22 als de S22+ niet echt op, aan de achterkant vallen de camera's wel op, maar niet zoveel als bij de S22 Ultra. Overigens past de camerabehuizing goed bij de kleur van het slanke en symmetrische metalen frame. Zowel de Samsung Galaxy S22 als S22+ zijn beschikbaar in de kleuren Phantom Black, Phantom White, Green en Pink Gold. In de e-store zijn nog meer kleuren te verkrijgen: Gray, Cream, Violet en Light Blue.

Scherm Samsung Galaxy S22 en S22+
De Galaxy S22 heeft een 6,1inch scherm en de Galaxy S22 een 6,6inch scherm. Door de ronde hoeken houd je 0,2 inch minder over, terwijl natuurlijk de selfiecamera ook een beetje ruimte in beslag neemt. Beiden zijn uitgerust met een FHD+-scherm: het Dynamic AMOLED 2x adaptive 120Hz-scherm. Handig is de intelligente Vision booster-technologie die je scherm automatisch aanpast op de verlichting om je heen voor een optimaal kleurcontrast. Ook de schermhelderheid is opvallend goed: de S22 heeft een piekhelderheid van 1,300 nit en die van de S22+ zelfs 1,750 nit.

Processor, geheugen en batterij
De Galaxy S22 en S22+ zijn uitgerust met de eerste 4nm-processor op een Galaxy-smartphone ooit, de Exynos 2200. Samen met 8 GB aan werkgeheugen en Samsungs AI en ML staat dit garant voor een lekker snel toestel, zoals ik merkte tijdens de previewsessie. Bovendien is de S22(+) zo slim dat hij automatisch detecteert welke app je gebruikt en stuurt daar vervolgens de meeste energie naartoe. Qua opslaggeheugen kun je kiezen uit 128 GB of 256 GB.
De Galaxy S22 heeft een batterij van 3700 mAh, de S22+ van 4500 mAh. Optioneel kun je voor de S22 een 25W snellader kopen en voor de Galaxy S22+ een 45W snellader. Lees bij de alinea Opvallend hieronder over de lader en kanbel.

Camera's Samsung Galaxy S22 en S22+
Samsung zet flink in op de camera's, een van de belangrijkste koopargumenten bij consumenten als ze een smartphone kopen. Met de nieuwe Nightography-functies van de Galaxy S22-serie, zoals de 23% grotere sensor dan de S21 en S21+ en de Adaptive Pixel-technologie, is de camera ontworpen om meer licht binnen te laten, details naar voren te brengen en kleuren vast te leggen waardoor je content er beter uitspringt, zelfs in het donker . Beide modellen hebben een krachtige 50 MP hoofdcamera, 10 MP telelens en 12 MP ultragroothoeklens. Wanneer je video’s van je vrienden maakt, past de handige Auto Framing-functie automatisch de focus van je camera aan, zodat je tot 10 mensen prima in beeld krijgt. Zowel de Galaxy S22 als S22+ zijn uitgerust met VDIS-technologie die trillingen minimaliseert, waardoor je zelfs onderweg scherp en steady beeldmateriaal maakt.
Verder zijn de Galaxy S22 en S22+ uitgerust met Samsungs nieuwste AI-technologie. Zo maakt de AI Stereo Depth Map het heel eenvoudig om prima portretfoto’s te maken en dankzij een geavanceerd AI-algoritme zien je onderwerpen er beter uit. Hetzelfde geldt als je je hond of kat wilt fotograferen: de nieuwe portretmodus van de Galaxy S22/S22+ helpt te voorkomen dat de vacht van je huisdier in de achtergrond verdwijnt.

Beveiliging
De Galaxy S22-serie is beveiligd met Samsungs Knox Vault. Dit beveiligingsplatform heeft een veilige processor en geheugen dat gevoelige gegevens, zoals je wachtwoorden, biometrische gegevens of Blockchain-sleutels, isoleert van het hoofdbesturingssysteem van de telefoon. Met One UI's privacy dashboard en Indicator is het eenvoudig om te zien welke apps toegang willen tot je gegevens en camera, en jij bepaalt per app of je dat toestaat of weigert. De Galaxy S22-serie introduceert ook verschillende nieuwe beveiligingsfuncties, zoals ARM micro architecture, die cyberaanvallen op je besturingssysteem en geheugen helpt te voorkomen.

Opvallend: geen oplader, wel Wi-Fi 6E en meer updates
Samsung heeft ervoor gekozen geen oplader en oplaadkabel mee te leveren, vooral uit milieutechnische overwegingen en omdat ze al sinds 2017 dit meeleveren aldus Samsung. Natuurlijk spelen kostentechnische redenen hier ook een rol: ze kosten nu eenmaal geld en de verpakking kan ook kleiner en dat scheelt aanzienlijk in de logistieke kosten.
Positief is het feit dat de toestellen zijn uitgerust met Wi-Fi 6E, de nieuwste wifistandaard. Goed, je zult wel een modemrouter moeten hebben wil je hier optimaal van kunnen profiteren, maar die zul je in de toekomst waarschijnlijk wel hebben,
De Galaxy S22-serie is uitgerust met Android 12, dat is niet opvallend. Wel dat Samsung met de S22-serie, de Tab S8 en nog een aantal toestellen liefst 4 jaar Android-updates garandeert. En 5 jaar veiligheidsupdates. Welke andere fabrikant van een Android-smartphone volgt? Dat zie ik toch een aantal Chinese fabrikanten niet snel doen...

Beschikbaarheid en verkoopadviesprijzen
Vanaf 11 maart zijn de Galaxy S22 en Galaxy S22+ beschikbaar. De modellen verschijnen in de volgende kleuren en geheugenopties:

● Galaxy S22: Phantom Black, Phantom White, Green en Pink Gold voor verkoopadviesprijzen van € 849,- (128 GB) en € 899,- (256GB) – beide modellen met 8GB RAM
● Galaxy S22+: Phantom Black, Phantom White, Green en Pink Gold voor verkoopadviesprijzen van € 1049,- (128 GB) en € 1.099,- (256 GB) – beide modellen met 8GB RAM

Samsung Care+ , een speciale productondersteuningsservice voor onopzettelijke schade, reparaties en meer, zal beschikbaar zijn voor de Galaxy S22-serie.

IMG20220208112801