Microsoft stopt binnenkort met de ondersteuning van Windows 8.1 en wel op 10 januari 2023. Lees hier wat dat precies inhoudt en welke opties je hebt mocht je nog Microsoft Windows 8.1 op een computer hebben.

Al eerder meldden we dat de werking van Whatsapp stopt op liefst 57 modellen smartphones. Dat geldt zowel voor iPhones als voor Android-telefoons, waaronder Samsung, LG, Huawei en Sony. Binnenkort stopt Microsoft met het ondersteunen van Windows 8.1 en wat dat precies inhoudt, lees je in dit artikel.

In 2013 verscheen Windows 8.1 als opvolger van het impopulaire Windows 8. In Windows 8 was namelijk de Start-knop uit het menu gehaald en dit besturingssysteem was ook gericht op aanraakbediening. Klaarblijkelijk zaten gebruikers daar niet op te wachten en die veranderingen werden dan ook grotendeels teruggedraaid in Windows 8.1.
Nu bijna 10 jaar later werken computers met Windows 8.1 nog steeds, maar vanaf 10 januari 2023 biedt Microsoft niet langer het volgende:
* Technische ondersteuning bij elk probleem
* Software-updates
* Beveiligingsupdates of oplossingen

Werkt mijn Windows 8.1-computer vanaf 10 januari 2023 nog?
Jazeker, alleen de ondersteuning voor Windows 8.1 wordt stopgezet, maar de software blijft werken. Na 10 januari 2023 ontvangt je computer met Windows 8.1 echter geen beveiligingsupdates meer. Bovendien is de klantenservice van Microsoft niet langer beschikbaar voor technische ondersteuning van Windows 8.1. Je computer loopt dus een groter risico op virussen en malware.

Welke opties heb ik?
Er zijn enkele opties voor het gebruik van een ondersteunde versie van Windows: 
* Het installeren van Windows 10 op je huidige pc: Windows 10 is nog steeds beschikbaar en wordt ondersteund tot 14 oktober 2025. Je kunt controleren of je huidige pc voldoet aan de minimale systeemvereisten voor Windows 10. Als dit het geval is, kun je een volledige versie van Windows 10 Home of Windows 10 Pro kopen en downloaden. Je kunt ook contact opnemen met retailers om te zien of ze nog steeds Windows 10 te koop aanbieden.
* Windows 11 installeren op je huidige pc: je kunt ook zien of je huidige pc voldoet aan de minimale systeemvereisten voor Windows 11. Pc's waarop Windows 8.1 wordt uitgevoerd, voldoen waarschijnlijk niet aan deze vereisten, maar als dat het geval is, kun je een volledige versie van Windows 11 Home of Windows 11 Pro kopen of kopen bij een detailhandelaar. Als je dit pad kiest, moet je je apps opnieuw installeren (in sommige gevallen is een nieuwere versie vereist) en stappen ondernemen om bestanden, gegevens en instellingen over te zetten, omdat de installatie de inhoud van je bestaande opslagstation overschrijft. Het is misschien eenvoudiger om eerst een upgrade uit te voeren naar Windows 10 (zie de vorige optie) en vervolgens een upgrade uit te voeren naar Windows 11.
* Nieuwe pc met Windows 11: Windows 11 is de meest recente versie van Windows. Als je een oudere pc hebt, kun je overstappen op Windows 11 door een nieuwe pc te kopen. Hardware en software zijn veel verbeterd sinds Windows 8.1 werd uitgebracht, en de computers van vandaag zijn sneller, krachtiger en veiliger.
* Overstappen op Linux, zoals je kunt lezen in deze workshop over Linux Mint.

Kan ik de apps en games blijven gebruiken die ik vanuit de Microsoft Store heb geïnstalleerd op mijn computer met Windows 8.1?
Je kunt tot 10 januari 2023 nieuwe apps en games installeren op een pc met Windows 8.1 vanuit de Microsoft Store en je kunt na die datum geïnstalleerde apps en games blijven gebruiken op een pc met Windows 8.1. Na 10 januari 2023 kun je geen nieuwe app-aankopen of in-app aankopen meer doen. Geïnstalleerde apps en games ontvangen uitgeversupdates tot en met 30 juni 2023 (of later als ondersteuning onafhankelijk van de ontwikkelaar wordt geboden). Nadat updates niet meer beschikbaar zijn, kunnen de kwaliteit en bruikbaarheid van de app afnemen. Gebruikers die overstappen op een Windows 10- of Windows 11-computer, kunnen eerder gekochte apps en games gebruiken en opnieuw installeren op hun nieuwe of bijgewerkte pc.

Meer info lees je hier

Windows 8.1 screenshot