Vele miljoenen oudere smartphones hebben vanaf 1 januari 2023 geen werkende Whatsapp meer. Dat geldt zowel voor iPhones als voor Android-telefoons, waaronder Samsung, LG, Huawei en Sony. Lees hier om welke smartphones het gaat.

Net als bijvoorbeeld voor 2021 kondigt Whatsapp nu aan welke smartphones geen werkzame Whatsapp voor 2023 meer zullen hebben. Dat doet deze populaire app mede omdat: "Apparaten en software veranderen vaak, dus we bekijken regelmatig welke besturingssystemen we ondersteunen en voeren updates uit. Deze apparaten hebben mogelijk ook niet de laatste beveiligingsupdates, of missen mogelijk de functionaliteit die nodig is om WhatsApp te draaien.”
Vanaf 1 januari 2023 werkt Whatsapp op liefst 47 modellen van Android- en iOS-smartphones niet meer.

Upgraden
Door te stoppen met het ondersteunen van oudere besturingssystemen, kan Whatsapp zich beter focussen op de ondersteuning van de nieuwste systemen: "omdat technologie steeds geavanceerder wordt, stoppen we regelmatig met de ondersteuning van oudere besturingssystemen, zodat we ons kunnen toewijden aan de nieuwste versies ervan. Als we de ondersteuning van je besturingssysteem stoppen, ontvang je een bericht en meerdere herinneringen om je apparaat te upgraden om WhatsApp te kunnen blijven gebruiken. We werken deze pagina ook regelmatig bij zodat de nieuwste ondersteunde Android-versie hier te vinden is."

Waarschuwing en oplossing
Heb je een smartphone die Whatsapp niet meer ondersteunt vanaf 1 januari, dan krijg je dus gelukkig eerst een bericht/waarschuwing voordat de app stopt met werken. Hopelijk kun je je toestel nog updaten naar een nieuwere versie van het besturingssysteem (via Instellingen oftewel het tandwieltje). Anders wordt het een nieuwe(re) telefoon aanschaffen. Meer informatie vind je ook op deze pagina van Whatsapp.

Android en iPhones
Vanaf 1 januari 2023 werkt Whatsapp niet meer op de iPhone 5 en 5C, omdat deze smartphones van Apple als besturingssysteem 'maar' iOS 12.1 hebben. Op relatief veel LG-smartphones zal Whatsapp ook niet meer werken en ook niet op een aantal smartphones van onder andere Samsung, Sony en Huawei, omdat deze toestellen niet beschikken over Android 4.1 (ook wel Jelly Bean genoemd) van Google. De volledige lijst:

- Apple iPhone 5
- Apple iPhone 5c
- Archos 53 Platinum
- Grand S Flex ZTE
- Grand X Quad V987 ZTE
- HTC Desire 500
- Huawei Ascend D
- Huawei Ascend D1
- Huawei Ascend D2
- Huawei Ascend G740
- Huawei Ascend Mate
- Huawei Ascend P1
- Huawei Ascend Quad XL
- Lenovo A820
- LG Enact
- LG Lucid 2
- LG Optimus 4X HD
- LG Optimus F3
- LG Optimus F3Q
- LG Optimus F5
- LG Optimus F6
- LG Optimus F7
- LG Optimus L2 II
- LG Optimus L3 II
- LG Optimus L3 II Dual
- LG Optimus L4 II
- LG Optimus L4 II Dual
- LG Optimus L5
- LG Optimus L5 Dual
- LG Optimus L5 II
- LG Optimus L7
- LG Optimus L7 II
- LG Optimus L7 II Dual
- LG Optimus Nitro HD
- Memo ZTE V956
- Samsung Galaxy Ace 2
- Samsung Galaxy Core
- Samsung Galaxy S2
- Samsung Galaxy S3 mini
- Samsung Galaxy Trend II
- Samsung Galaxy Trend Lite
- Samsung Galaxy Xcover 2
- Sony Xperia Arc S
- Sony Xperia miro
- Sony Xperia Neo L
- Wiko Cink Five
- Wiko Darknight ZT

whatsapp 2105015 1920