Samsung gaat weer notebooks in Nederland verkopen. Lees hier de preview van de Samsung Galaxy Book2 Pro 360 met S Pen en de reguliere Samsung Galaxy Book2 Pro.

Doordat meer thuiswerken voor veel mensen bijna vanzelfsprekend is geworden, is er meer vraag naar notebooks. Reden genoeg voor Samsung om weer notebooks in Nederland te verkopen. Lees hier de preview van de Samsung Galaxy Book2 Pro 360 met S Pen en de Samsung Galaxy Book2 Pro, want PC-Active was erbij toen Samsung deze modellen toonde. Hierbij wel de aantekening dat het om preproductiemodellen ging, dus er kunnen nog veranderingen komen.
Samsung heeft ervoor gekozen twee versies uit te brengen van de nieuwe modellen: zowel de Galaxy Book2 Pro 360 met S Pen als de Samsung Galaxy Book2 Pro zijn verkrijgbaar in een 13,3inch- en 15,6inch-versie. Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen de modellen waarvan we de belangrijkste hier bespreken. De reguliere Samsung Galaxy Book2 Pro beschikt over een zogeheten clamshell-uitvoering, dat is de ‘normale’ uitvoering. Bij de Galaxy Book2 Pro 360 kun je het scherm helemaal omklappen (jawel, 360 graden) en heb je als het ware een tablet.

Design en ontwerp
Zoals bij veel notebooks tegenwoordig zien deze Samsung-notebooks er ook strak uit en wat vooral opvalt: heel dun en licht van gewicht. Zo is de Samsung Galaxy Book2 Pro met 13,3inch 1,12 cm. dun en 870 gram ‘zwaar’ en de 15,6inch-versie 1,32 cm ‘dik’ en weegt hij 1,17 kg. Ook de 360-versies zijn opvallend dun en niet zwaar met 1,15 cm. en 1,04 kg. (13,3inch) en 1,19 cm en 1,41 kg (15,6inch). De aluminium bovenkanten zijn toch wel wat vingerafdrukgevoelig, wellicht dat de juiste coating nog niet was aangebracht. Alleen de 360-modellen hebben overigens ook een aluminium onderkant.

Processor en geheugen
Alle nieuwe Galaxy Book2 Pro’s worden uitgerust met de nieuwste 12e generatie Intel Core i5 of i7-processors. Qua graphics worden ze voorzien van de Intel Iris Xe Graphics, terwijl de Pro 15,6inch ook Intel Arc Graphics bezit. Qua werkgeheugen heb je de keuze uit 8, 16 of 32 GB (LPDDR5) en qua ssd-opslaggeheugen kun je sowieso kiezen uit 256, 512 GB of maar liefst 1 TB. Bovendien zijn alle modellen voorzien van een micro-sd-slot, zodat je op die manier voor meer opslaggeheugen kunt kiezen.

Beeldscherm en S Pen
Alle modellen beschikken over een full-hd resolutie oftewel 1920 x 1080 pixels met 16:9-beeldformaat. Prima op zich, maar eigenlijk niet voor deze zogeheten Pro-modellen. De concurrentie komt op dit prijsniveau veelal met schermen met hogere resoluties zoals 2560 x 1440 (qhd) en daar zien we ook beeldformaten terug van 16:10 en 3:2. Samsung heeft voor deze modellen hier bewust voor gekozen, zodat ze niet veel stroom/batterij verbruiken. Toch vinden we dit een gemiste kans, maar omdat er later dit jaar meer nieuwe notebooks van Samsung verschijnen, verwachten we modellen die dit wel zullen hebben. En dan verwachten we eigenlijk ook een model dat tussen de 13,3- en 15,6inch versie in zit…
Die AMOLED-schermen zien er wel goed uit, waarbij de 360-modellen over SUPERAMOLED-schermen beschikken met touchscreen, waar ik zelf een liefhebber van ben. Hierbij kun je gebruikmaken van de S Pen, waarvoor overigens geen aparte ruimte in of op de laptop is gereserveerd om hem te bewaren, zoals wel bij de Galaxy S22 Ultra.

Batterij en connectiviteit
Met de batterij moeten de verschillende laptops het al snel zo’n 21 uur kunnen volhouden; de 13,3inch modellen beschikken over een 63Wh-batterij en de 15,6inch over een 68Wh-batterij. Mooi is de universele usb-c-snellader van 65 watt die niet alleen dit Galaxy-apparaat supersnel oplaadt, maar ook alle mobiele Galaxy-apparaten. Handig voor thuis, maar nog meer als je onderweg bent. hebben als je onderweg bent. De reguliere Pro’s beschikken over een koptelefoon-, Thunderbolt- en usb-c-aansluiting en ook over een usb-a-aansluiting, terwijl de 360’s 2 usb-c-poorten hebben. Overigens heeft de Pro 15,6inch ook een hdmi-aansluiting.
Net als bij de nieuwe Samsung Galaxy S22's beschikken deze notebooks over Wi-Fi 6E, de nieuwe ‘standaard’ (hoewel men het ook al over Wi-Fi 7 heeft). Verder zien we Bluetooth 5.1 en ondersteunt de 15,6inch uitvoering van de gewone Galaxy Book 2 Pro ook 5G.

Webcam en geluid
Zoals in het begin gemeld, wordt er veel meer thuisgewerkt en daar mikt Samsung op met deze modellen. Daarom is er een betere webcam voor het videobellen. Al deze Galaxy Book 2 Pro (360)’s zijn uitgerust met 1080p-webcam die nu een gezichtsveld van 87 graden heeft, terwijl zijn voorganger ‘slechts’ 77 graden had. Samsung heeft ook flink wat softwarematige verbeteringen: zo is er binnen Studio Mode de nieuwe functie Auto Framing waardoor je altijd centraal in beeld ben, of je nu naar links of rechts beweegt. Door andere verbeteringen is de achtergrond niet storend, kun je deze achtergrond ook blurren en met Face Effect zie je er altijd op je best uit.
Voor een betere communicatie blokkeert de tweezijdige ruisonderdrukking achtergrondgeluiden van zowel jou als je collega’s. Verder ben je met de Max 5W output Smart Amp verzekerd van een uitgebalanceerd geluid, ook als het hard staat, en ondersteunt de Galaxy Book2 Pro-serie geluidstechnologie van AKG en Dolby Atmos.

Software
Natuurlijk zijn deze nieuwe modellen uitgerust met Windows 11, maar de samenwerking met Microsoft gaat veel verder. Volgens Microsoft maken de beste Microsoft-apps en -services nu deel uit van het Galaxy-ecosysteem en beschikt de Galaxy Book2 Pro-serie als eerste consumentennotebooks over het Microsofts secured-core PC-keurmerk. Consumenten moeten thuis of onderweg precies dezelfde beveiliging als op kantoor, aldus Microsoft. Naast een tpm 2.0-module zijn er ook diverse softwarematige functies aanwezig, zoals virtualization-based security (VBS) en Windows Hypervisor Code Integrity-service (HVCI).
Veder kun je met de Galaxy Book Smart Switch eenvoudig data en instellingen overzetten naar een nieuw toestel. Eenmaal overgezet moet de Galaxy Book2 Pro-serie redelijk vertrouwd overkomen, omdat je werkt op de intuïtieve One Book UI 4.0 diee je al kent van andere Galaxy-toestellen: dezelfde gebruikersinterface, zelfde apps, zelfde menu’s. Ten slotte hoef je met Single Sign-On slechts één keer in te loggen op je Samsung-account voor toegang tot je Galaxy-apps.

Prijs, kleuren en beschikbaarheid
De Galaxy Book2 Pro komt op 1 april beschikbaar in de kleuren Graphite en Silver voor een adviesprijs vanaf € 1.449,- (13inch, i7, 16GB RAM en 512GB opslag). De Galaxy Book2 Pro 360 komt daarnaast ook uit in Burgundy voor een verkoopadviesprijs vanaf € 1.549,- (13inch, i7, 16GB RAM en 512GB opslag).

Samsung Galaxy Book2 Pro