Microsoft heeft Windows 11 aangekondigd tijdens zijn ‘What's next for Windows’-event. Lees hier over het vernieuwde uiterlijk, Startmenu en Taakbalk, de prominente plek van Teams, de integratie van Android-apps en wanneer het verschijnt.

Op donderdag 24 juni heeft Microsoft zijn nieuwste (en gratis) Windows-versie aangekondigd: Windows 11. Al eerder las je hier over het uitgelekte Startmenu en Taakbalk, inmiddels is er natuurlijk veel meer bekend. We kijken hier naar het nieuwe Startmenu, Snap Layouts, Snap Groups, de Taakbalk, de prominente plek van Teams, de integratie van Android-apps en wanneer het verschijnt. Ben je benieuwd of jouw computer geschikt is voor Windows 11, lees dan dit artikel over systeemeisen voor Windows 11.

1920 interface

Windows 11 Startmenu
Het Startmenu van Windows 11 kent behoorlijk wat wijzigingen: zo zijn de tegeltjes verdwenen en het Startmenu verschijnt nu in het midden van het scherm en ook (veel) groter dan in voorgaande versies. Dat kan omdat het Startmenu nu in het midden onderaan in de Taakbalk zit. Ook worden er nu meer programma's weergegeven alsmede een deel daarvan die je veel gebruikt, althans daar gaan wij vanuit. In Windows 10 heet het Meest gebruikt, in de Windows 11-schermafbeeldingen zien we Recommended staan. Die staan nu overigens onder je apps in plaats van erboven zoals in Windows 10.
Wil je liever de oude positie van het Startmenu terug en dus linksonder, dan kun je dit via Instellingen aanpassen. Opvallend zijn ook de afgeronde hoeken van het Startmenu die je overigens ook op meerdere plaatsen ziet, zoals bij contextmenu's. Verder kent Windows 11 een Donkere modus.

Start en zoek beeld

Windows 11 Taakbalk
We schreven het al: wat meteen het meeste opvalt aan de nieuwe Taakbalk, is dat de iconen van de Taakbalk in het midden zitten en niet links zoals nu. Mac-gebruikers en -kenners zullen dit herkennen van macOS, terwijl ook ChromeOS-gebruikers hiermee bekend zijn. Verder ziet de Zoekfunctie er anders uit.

Teams afbeelding

Windows 11 Microsoft Teams
We zagen het al aankomen: Teams heeft een prominente plek gekregen. In dit coronatijdperk zijn veel meer mensen Microsoft Teams gaan gebruiken en Microsoft wil dit natuurlijk stimuleren. Hierdoor zal Skype verdwijnen. Je ziet het nieuwe pictogram voor Teams in het midden hierboven.

Windows 11 Snap Layouts
Met Snap Layouts kun je kiezen uit zes verschillende mogelijkheden om vensters over het scherm te verdelen. Bovendien kun je nu meer dan twee vensters naast elkaar krijgen, namelijk 3 of 4. Klik je op een bepaalde layout, dan verschuift het venster waarvoor je de verschillende layouts opvraagt naar een bepaalde plek. Vervolgens kun je voor elk ander deel van het scherm een andere app kiezen.

Windows 11 Snap Groups
Via Snap Groups wordt bovendien onthouden waar alle vensters staan. Dat is zeker handig, want zo hoef je niet te zoeken als je bijvoorbeeld alles verkleint om iets anders groot te zien of als even geen gebruikmaakt van je computer. Zo kun je een groep maken met apps voor Werk en een andere groep met Privé, allebei met een andere achtergrond en eigen thema. Door de positie van Snap Groups op de Taakbalk kun je hiertussen lekker snel wisselen.

Android apps in Windows 11 te downloaden via de Amazon app Store

Windows 11 Android-apps
Eindelijk zullen Android-apps dadelijk goed te gebruiken zijn binnen Windows. Android-apps krijgen hun eigen opstarticonen in de Taakbalk en je kunt ze ook openen via snelkoppelingen op je bureaublad. Je kunt ze downloaden via de Amazon App Store.

Microsoft Store is vernieuwd inclusief nieuw icoon

Microsoft Store
Zoals je hierboven kunt zien, is de Microsoft Store ook vernieuwd inclusief een nieuw icoon voor Microsoft Store.

Windows 11 verschijningsdatum
Het blijft nog gissen wanneer Windows 11 echt verschijnt, waarschijnlijk in oktober. Windows Insiders kunnen al eerder kennismaken met Windows 11: 28 juni zal de eerste officiële bèta verschijnen. Deze is echter zeker nog niet compleet, er zullen nog meer functies worden toegevoegd.