Hoewel Windows 11 pas later dit jaar verschijnt, kun je nu al zien of jouw computer geschikt is voor het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Kijk hier of jouw computer de juiste systeemeisen heeft voor Windows 11, waarbij ook voor bepaalde functies specifieke hardware is vereist.

Wil je weten wat er veranderd met Windows 11, zoals het nieuwe Startmenu, Taakbalk, Android-apps en Teams, lees dan dit artikel over Windows 11. Om je alvast voor te bereiden op het nieuwste besturingssysteem van Microsoft, kun je al nagaan of jouw computer geschikt is voor de gratis upgrade naar Windows 11.

Compatibiliteit controleren
Gebruik de PC Health Check-app om te zien of je huidige computer voldoet aan de vereisten voor Windows 11. Als dat zo is, kun je een gratis upgrade krijgen zodra deze wordt uitgerold.

Minimale systeemvereisten
Liever geen app downloaden? Kijk dan hier naar de minimale systeemeisen:

Processor                1 gigahertz (GHz) of sneller met 2 of meer cores op een compatibele 64-bits processor of systeem op een chip (SoC)
Geheugen                4 GB RAM
Opslag                    64 GB of groter opslagapparaat
Grafische kaart        DirectX 12-compatibele grafische kaart / WDDM 2.x
Beeldscherm           Groter dan 9inch met HD-resolutie (720p)
Internetverbinding     Microsoft-account en internetverbinding vereist voor installatie van Windows 11 Home

Voor bepaalde functies is specifieke hardware vereist:
* Voor 5G-ondersteuning is een voor 5G geschikt modem vereist.
* Voor Auto HDR is een HDR-monitor vereist.
* Voor BitLocker to Go is een USB-station vereist (beschikbaar in Windows Pro en latere edities).
* Voor Client Hyper-V is een processor vereist met mogelijkheden voor adresomzetting op het tweede niveau (SLAT) (beschikbaar in Windows Pro en latere edities).
* Cortana vereist een microfoon en luidspreker en is momenteel beschikbaar op Windows 11 voor Australië, Brazilië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, India, Italië, Japan, Mexico, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
* Voor DirectStorage is 1 TB of meer NVMe SSD nodig om games op te slaan en uit te voeren die het stuurprogramma "Standard NVM Express Controller" en een DirectX 12 Ultimate GPU gebruiken.
* DirectX 12 Ultimate is beschikbaar met ondersteunde games en grafische chips.
* Voor Presence is een sensor vereist die de afstand van mensen tot het apparaat of de intentie om met het apparaat te communiceren, kan detecteren.
* Voor intelligente videoconferenties zijn een videocamera, microfoon en luidspreker vereist (audio-uitgang).
* Multiple Voice Assistant (MVA) vereist een microfoon en luidspreker.
* Voor indelingen met drie kolommen in Snap is een scherm vereist met een breedte van 1920 effectieve pixels of meer.
* Voor dempen/dempen opheffen vanaf taakbalk zijn een videocamera, microfoon en luidspreker (audio-uitgang) vereist. De app moet compatibel zijn met de functie om globaal dempen/dempen opheffen in te schakelen.
* Voor ruimtelijk geluid is ondersteunende hardware en software vereist.
* Teams vereist een videocamera, microfoon en luidspreker (audio-uitgang).
* Aanraking vereist een scherm of monitor die multi-aanraking ondersteunt.
* Voor tweestapsverificatie is een pincode, biometrische sensor (vingerafdruklezer of infraroodcamera) of een telefoon met Wi-Fi of Bluetooth vereist.
* Voor de dicteerfunctie is een pc met een microfoon vereist.
* Voor stemactivering zijn een modern stand-bymodel en microfoon vereist.
* Voor Wi-Fi 6E zijn nieuwe WLAN IHV-hardware en -stuurprogramma en een voor Wi-Fi 6E geschikte AP/router vereist.
* Windows Hello vereist een camera die is geconfigureerd voor infrarood (IR)-replicatie of een vingerafdruklezer voor biometrische authenticatie. Apparaten zonder biometrische sensoren kunnen Windows Hello gebruiken met een pincode of draagbare beveiligingssleutel die compatibel is met Microsoft.
* Voor Windows Projectie zijn een beeldschermadapter met ondersteuning voor Windows Display Driver Model (WDDM) 2.0 en een Wi-Fi-adapter met ondersteuning voor Wi-Fi Direct vereist.
*Voor de Xbox(-app) is een Xbox Live-account vereist. Dit is niet in alle regio‘s beschikbaar. Zie Xbox Live Landen en -regio's voor de meest actuele informatie over beschikbaarheid. Voor sommige functies in de Xbox-app is een actief Xbox Game Pass-abonnement vereist.