Op donderdag 24 juni kondigt Microsoft de nieuwste Windows-versie aan, namelijk Windows 11. Natuurlijk wil Microsoft zelf alles over deze Windows 11 onthullen, maar informatie over het nieuwe Startmenu en Taakbalk zijn al bekend via een uitgelekte proefversie. Ook vind je hier via welke website je de aankondiging van Windows 11 kunt volgen.

UPDATE:Inmiddels heeft Microsoft Windows 11 officieel aangekondigd. Lees in dit Windows 11-artikel over onder andere het nieuwe Startmenu, Android-apps, verschijningsdatum, Teams en Taakbalk en lees het Systeemeisen-artikel als je wilt nagaan of jouw computer geschikt is voor Windows 11.

Al jaren zijn veel Windows-gebruikers bekend met Windows 10, dat volgens Microsoft ook de laatste Windows-versie zou worden maar wel met halfjaarlijkse (soms grote) updates. Dan is het heel verrassend als morgen Windows 11 wordt aangekondigd, althans die kans is wel heel groot zeker nadat bekend werd gemaakt dat de ondersteuning voor Windows 10 in 2025 zal stoppen. CEO Satya Nadella van Microsoft vertelde ook recentelijk dat "een van de belangrijkste updates van Windows van het afgelopen decennium" eraan zat te komen. Bovendien hintte Microsoft zelf ook over Windows 11, dus de kans is heel klein dat Windows 12 wordt aangekondigd. Die kans bestaat echter wel, ook omdat Windows 9 is overgeslagen.
Hoewel natuurlijk Microsoft vanzelfsprekend zelf alle informatie over Windows 11 wil presenteren, is inmiddels de eerste proefversie uitgelekt. Daarbij valt het op dat de basis hiervan erg veel lijkt op Windows 10X, Microsofts systeemsoftware voor apparaten met twee schermen zoals de Surface Neo en Surface Duo. Onlangs trok Microsoft echter de stekker uit de ontwikkeling van Windows 10X.
Lees hier informatie over het nieuwe Startmenu en de Taakbalk van Windows 11.

Windows 11 Startmenu
Het Startmenu kent een aantal wijzigingen: zo zijn de tegeltjes verdwenen en in plaats daarvan is er een relatief eenvoudig raster met programma-iconen. Opvallend zijn ook de afgeronde hoeken van het Startmenu en die je ook op meerdere plaatsen ziet, zoals bij contextmenu's. Wel worden nog zowel alle programma's weergegeven alsmede een deel daarvan, namelijk die je veel gebruikt en daarbij bovenin staan.

Windows 11 Taakbalk
Wat waarschijnlijk meteen het meeste opvalt aan de nieuwe Taakbalk, is dat de iconen van de Taakbalk in het midden zitten en niet links zoals nu. Mac-gebruikers en -kenners zullen dit herkennen van macOS, terwijl ook ChromeOS-gebruikers hiermee bekend zijn. Verder ziet de Zoekfunctie er anders uit en is de Widget-app (met gepersonaliseerde info over o.a. nieuws en weer) verplaatst. Ten slotte is de Xbox-app geïntegreerd in Windows 11 voor een snelle(re) toegang tot games.

Windows 11 aankondiging live volgen
Dit is in het kort informatie over Windows 11, morgen wordt er meer bekendgemaakt zoals de verschijningsdatum. Wel gaan we ervan uit men via het Windows Insiders programma (heel) snel toegang heeft tot Windows 11 en dat Windows 11 gratis is. Ben je net als wij ook geïnteresseerd in het nieuwe Windows 11? Volg dan de live stream van het Windows 11-event via deze link.

Microsoft Windows Event Watch the June 24 LIVE stream