Dyson is vooral bekend om zijn stofzuigers, maar introduceert nu met de WashG1 een elektrische dweil. Deze WashG1 kan nat en droog vuil in één keer opzuigen op harde vloeren van in totaal liefst 290 vierkante meter.

Zeg je Dyson, dan heb je het over innovatieve, opvallende, kwalitatief uitstekende en ook dure apparaten op huishoudelijk en luchtreinigingsgebied. Naast de bekende stofzuigers als de V11 Absolute (aanrader), luchtreinigers als de Dyson Pure Cool Me, de opvallende Dyson Zone luchtreinigende hoofdtelefoon en zelfs een Airstrait stijltang komt Dyson nu met een elektrische dweil: de WashG1. Al eerder bracht Dyson overigens met de Submarine een apparaat uit met een dweilopzetstuk, maar daar was ik niet zo enthousiast over. Voor Dyson was dit wel een goede testcase en ze hebben veel geleerd van de Submarine en de feedback hierop.

Dyson WashG1 In het kort
• De absorberende borstels van microvezel draaien tegen elkaar in om gemorst afval, vuil en opgedroogde vlekken in één keer te verwijderen.
• De nieuwe scheidingstechnologie van Dyson verdeelt nat en droog afval bij de bron, voor hygiënische afvoer en onderhoud.
• Schoonwatertank met een inhoud van 1 liter, geschikt voor vloeren tot 290 m2.
• De hydratatiepomp met pulsmodulatie regelt en past nauwkeurig de hoeveelheid water aan die naar de microvezelborstels wordt gevoerd, via 26 hydratatiepunten.

Dyson WashG1 verbetert
De WashG1 beschikt over twee borstels met microvezels die tegen en naar elkaar draaien. Tegelijkertijd verdeelt een pomp met pulsmodulatie het schone water gelijkmatig over 26 hydratatiepunten over de volledige breedte van elke borstel. Zo'n borstel bestaat uit een absorberende microvezel met in totaal liefst 64.800 vezels per vierkante cm. Deze combinatie van microvezels en toevoeging van schoon water moet ervoor zorgen dat gemorste vloeistoffen worden geabsorbeerd, terwijl droog vuil, afval, ingedroogde vlekken en haar worden omhuld door miljoenen vezels. De borstels bestrijken de volledige breedte van de vloerzuigmond, waardoor reinigen van rand tot rand, tot in de hoeken, mogelijk is. De Dyson WashG1 heeft twee motoren die in elke microvezelborstel zitten en in tegengestelde richtingen draaien, zodat ze in beide richtingen reinigen.
Door twee borstels aan de voor- en achterkant van de machine te plaatsen, kun je bovendien langere tijd op de vlek blijven staan zodat deze grondig wordt gedweild en dus wordt verwijderd.

Gebruik van Dyson WashG1
En lukt dat toch niet (gemakkelijk), dan heeft het apparaat een boost-modusknop op de WashG1. Deze voert extra water toe naar de borstels voor een optimaal resultaat. Overigens zijn er 3 verschillende modi om een harde vloer te dweilen: je kunt deze op basis van het type vuil, de vloer of persoonlijke voorkeur selecteren. De lage, gemiddelde en hoge modi werken elk continu zodra ze zijn geselecteerd, om respectievelijk een hoger hydratatieniveau te bieden. Elke modus beschikt ook over drie extra gevoeligheidsinstellingen, zodat eigenaren deze kunnen afstemmen op hun individuele schoonmaakbehoeften
In totaal kun je liefst 290 m2 harde vloer schoonmaken.
Je hebt dus veel schoon water nodig en daarom heeft de WashG1 een tank van 1 liter, terwijl dat bij de Submarine maar 300 milliliter was.

Vuil scheiden en verwijderen
Dyson heeft ook het scheiden van vuil verbeterd. Eerst wordt het vuil groter dan een halve millimeter gescheiden van het vuile water en opgevangen in de kop van de WashG1: vuil water wordt uit de borstels gehaald door middel van duurzame extractieplaten, terwijl secundaire borstelstangen met nylon borstelharen vuil van de microvezelborstels verwijderen en het rechtstreeks in een verwijderbare vuilbak werpen. Daarna gaat het vuile water dus in een separate tank van 0,8 liter: aangedreven door een extractiepomp wordt het vuile water onmiddellijk opgevangen in een vuilwatertank met een inhoud van 0,8 liter, zonder dat er groot vuil door de machine kan stromen.
Door het vuil in de kop van de machine te houden en het vuile water in een aparte tank, is een eenvoudige en hygiënische afvoer mogelijk: beide watertanks zijn ontworpen met grote openingen voor eenvoudig onderhoud en reiniging.
En nog een pluspunt: als je klaar bent met dweilen, zorgt de zelfreinigende modus ervoor dat de borstels worden schoongemaakt. Na gebruik spoelt de zelfreinigende modus namelijk beide borstels met schoon water op de hoogste booststand, waardoor het hele systeem wordt doorgespoeld ter voorbereiding op de volgende reiniging.

Prijs en beschikbaarheid
De Dyson WashG1 is verkrijgbaar vanaf augustus voor € 699,- via Dyson.nl

Dyson WashG1 vloer onder tafel online