Sony introduceert met ULT een nieuw submerk bestaande uit de ULT Field 7, ULT Field 1 en ULT Tower 10 luidsprekers en de draadloze ULT Wear koptelefoon. Is deze Sony ULT Wear koptelefoon een betere koop dan de beroemde en uitstekende Sony WH-1000XM hoofdtelefoons?

Sony maakt niet alleen heel mooie en goede tv's als de Bravia X90L, maar ook heel goede hoofdtelefoons zoals de noise cancelling koptelefoon WH-1000XM5. Net als veel premium hoofdtelefoons is deze echter niet goedkoop, overigens geldt dat voor de meeste Sony-producten: kwaliteit heeft zijn prijs. Met het introduceren van het submerk ULT wilt Sony daar nu verandering in brengen. Met ULT mikt Sony vooral op een jongere doelgroep en dat zie je ook terug in de naam ULT. ULT wordt namelijk door (vooral) gamers gebruikt als afkorting voor Ultimate oftewel Ultiem. Aangezien jongeren vaak (iets) minder te besteden hebben, kiest Sony voor een opvallende prijs-kwaliteitverhouding die de jongeren moet aanspreken. Met Sony ULT wilt Sony dus de concurrentie aangaan met JBL dat overigens ook niet altijd goedkope adviesprijzen heeft voor zijn producten, maar qua (online) winkelprijs wel weer interessant is. 

Sony ULT Power Sound
De ULT Power Sound-serie bestaat uit drie luidsprekers met de ULT Tower 10, ULT Field 7 en ULT Field 1 en dus de draadloze ULT Wear-koptelefoon. Alle modellen in de serie hebben de ULT-knop, die zorgt voor een opvallende geluidskwaliteit door de muziek te versterken met één of twee verschillende geluidsmodi. De 7bands equalizer is na de officiële introductie van dit ULT-model en update van de app beschikbaar, zodat je de EQ kunt aanpassen. Die zal uiterlijk in de week van 15 april beschikbaar zijn in de app-stores. Verder beschikt de ULT Wear over een Low Latency mode: de technologie die in de ULT Wear wordt gebruikt, is vergelijkbaar met die van Sony's 1000XM-serie en die hebben allen een Low Latency. Ook heeft deze ULT-hoofdtelefoon LDAC voor weergave van High Res Audio, maar geen aptX-adaptive.

Sony ULT Wear hoofdtelefoon
Hieronder lees je een aantal van de belangrijkste kenmerken van de ULT Wear:

• ULT Power Sound - Druk op de ULT-knop voor een goed geluid: ULT levert diepe lage tonen (meer bedoeld voor house en dance), terwijl ULT2 krachtige lage tonen levert die je meer voor rap kunt gebruiken.
• Goede processor – De ULT Wear beschikt over Sony's Integrated Processor V1, dezelfde processor die te vinden is in Sony's bekroonde koptelefoons uit de 1000X-serie. De driver-unit is ontworpen voor de ULT Power Sound-serie voor een goede resonerende bas en heldere details.
• Noise cancelling - Met de Dual Noise Sensor-technologie en de Integrated Processor V1 beschikt de ULT Wear over prima noise cancelling.
• Comfortabel ontwerp - De koptelefoon is comfortabel met zachte oorkussens en meer ruimte rond de oren. ULT Wear heeft een opvouwbaar ontwerp en wordt geleverd met een draagtas.
• Functioneel - Een sensor pauzeert je muziek als je de ULT Wear afdoet en begint opnieuw als je hem weer opzet. Bluetooth koppelt met twee apparaten tegelijk.

Test ULT Wear
Tijdens een exclusief Sony-evenement afgelopen maandag mocht ik zelf de ULT Wear opzetten om te horen hoe het geluid is. Nu is geluid vaak ook een persoonlijk ding, maar het geluid klonk prima en hij zit lekker. Zelf heb ik de Sony WH-1000XM3 waar ik erg tevreden over ben. Met het adviesprijskaartje van 199 euro voor de ULT Wear is deze ULT Wear een (flinke) concurrent voor zijn duurdere broer. Wel mist hij logischerwijs een aantal zaken die de WH-1000XM-serie wel heeft, zoals met je vingers op de schelpen een nummer 'vooruitspoelen' en de muziek harder en zachter zetten. Ik kijk er naar uit om deze hoofdtelefoon voor langere tijd te testen.

Prijs en beschikbaarheid
De ULT Wear-koptelefoon is verkrijgbaar in zwart, grijs en wit vanaf vandaag met een prijs van € 199,-.

ULT WEAR Offwhite Standard Large 1