De Sony X90L beschikt over verfijnde XR-techniek die deze Full Array led-tv accuraat en helder beeld geeft, maar wat biedt hij nog meer?

Aad Munsterman

Sony X90L FA LED 2

Introductie
De Sony X90L 4K-televisie is onderdeel van de Bravia XR-lijn en zit qua prijs in het  middenklassesegment. Om daarin uit te komen, wordt gebruikgemaakt van de Full Array led-technologie dat tussen standaard-lcd en Mini-LED/OLED inzit. Bij een Full Array led-tv zitten de led’s, verdeeld in zones, achter het beeldpaneel. Hierdoor is de belichting preciezer aan te sturen (local dimming) met als resultaat een hoger contrast en dus een levendiger beeld.

Uitvoering
Dit model is beschikbaar in 55, 65, 75, 85 en zelfs 98 inch, wij testen het 65inch model. Hij is geschikt voor wand- en voetmontage. De voeten zijn in hoogte verstelbaar voor plaatsing van een soundbar. De langwerpige slanke voeten kunnen aan de buitenkant of iets naar binnen worden geplaatst. Het lichtglanzende scherm ziet er strak uit met een zeer smalle aluminium rand. Alle aansluitingen bevinden zich aan de achterzijde, midden onder 2 knopjes voor directe bediening. Er worden een smalle minimalistische afstandsbediening meegeleverd zonder integratie met een eventuele tv-box.

Achter zien we 4x HDMI, waarvan 2 met HDMI 2.1 en 1 met eARC, verder aansluitingen voor netwerk, kabel, tv-box, DBC, SPDIF, 3,5mm audio en 2x usb.

Beeld
Een Cognitieve Processor XR met de Contrast Booster bedient de achtergrondverlichting van de Full Array led-zones voor contrast in heldere en donkere omgevingen. De helderheid is hoog en dit is met name zichtbaar in HDR-modus. De maximale beeldverversing van 4K met 120 Hz, een zeer snelle responsetijd, de beschikbaarheid van G-sync/VRR en van een apart gaming-menu is heel aantrekkelijk voor gamers.

SDR, ofwel de standaard tv-zenders, geeft ook prima helder en scherp beeld, maar mist de HDR-sprankeling. We missen ook het inktzwarte van de OLED-tv en je moet rekening houden met de kijkhoek voor optimaal beeld. De upscaling naar 4K werkt uitstekend. Er zijn veel (voor)instellingen om het beeld aan te passen, de out-of-the-box instellingen geven echter al een prima resultaat. De geïntegreerde mediaserver voor directe weergave via usb, nas ed. is wat traag en onstabiel, die functie werkt wel goed via VLC, Kodi, Plex ed.

Geluid en Android TV
Het geluid is helder en goed verstaanbaar, het ontbreekt wel aan een diepe bas. Veel ruimtelijke versies zoals DTS en Dolby worden ondersteund, maar komen pas goed tot zijn recht met een soundbar of AV-versterker.

Android TV versie 10 is aanwezig en kan met stembediening werken. Apps kunnen worden geïnstalleerd vanuit de Google App-store. De bediening verloopt vlot. Er is ook ondersteuning voor Airplay en Homekit.

Conclusie
Complete en prima middenklasse allround-tv met scherp accuraat beeld en hoge helderheid vooral bij HDR-beelden. SDR wordt ook goed weergegeven, maar mist de HDR-voordelen. De verfijnde XR-techniek geef natuurlijke en stabiele beelden. De adviesprijs is hoog, maar de straatprijs is onder druk van de concurrentie inmiddels gezakt naar een aantrekkelijk niveau.

.


Product: Sony Bravia XR Model XR-65X90L

 

4 sterren

Adviesprijs: € 2000,- 

Pluspunten:
* hoog niveau HDR-beeld
* natuurlijke en stabiele weergave

 Minpunten:
* 2x HDMI2.1 4K/120
* beperkte optimale kijkhoek