WhatsApp is continu bezig om de privacy van haar gebruikers beter te beschermen. Zo wordt gewerkt aan een functie die voorkomt dat mensen schermafbeeldingen van je profielfoto kunnen maken.

Bram Veldt

Meta is het moederbedrijf van Whatsapp en gaat waarschijnlijk een nieuwe privacy-update uitbrengen. Met deze update willen ze voorkomen dat er een schermafbeelding (screenshot) van iemands profielfoto kan worden gemaakt. Al vaker bracht WhatsApp privacy-updates uit: zo kun je je spraakberichten nu beveiligen, zodat ze maar een keer beluisterd kunnen worden. Ook bracht WhatsApp een nieuwe functie uit voor chatvergrendeling. Door deze updates maakt deze popualire apphet gebruik van de app en de privacy van de gebruiker steeds wat veiliger.

Beperking
Deze aankomende functie is ontdekt in de nieuwste WhatsApp-bèta op Android door WABetaInfo. Volgens Tom's Guide zal deze functie worden toegevoegd in het Privacy-gedeelte van het Instellingen-menu. Tijdens het testen van de blokkeertool probeerden ze een screenshot van een profielfoto te maken, maar dit werd hen niet toegestaan. Onderaan het scherm kregen ze een melding waarin stond dat het maken van een screenshot niet mogelijk was vanwege app-beperkingen.

Redenen
Vijf jaar geleden introduceerde WhatsApp de optie om te voorkomen dat gebruikers profielfoto's van anderen opslaan. Deze functie was bedoeld om te voorkomen dat kwaadwillende personen afbeeldingen zouden delen zonder toestemming van de eigenaar, maar het maken van screenshots omzeilt deze beveiliging. WABetaInfo suggereert dat het direct blokkeren van de mogelijkheid om screenshots te maken WhatsApp in staat stelt het concept van gebruikersprivacy en toestemming verder te versterken. Het lijkt erop dat deze maatregel bedoeld is om te voorkomen dat afbeeldingen worden misbruikt voor oplichting, identiteitsnabootsing of intimidatie.