Net als een auto of koelkast moet een tv heel veel jaren meegaan, dus wil je wel de juiste tv kopen. Met onze tv koopgids weet je waarop je moet letten bij de aanschaf hiervan en testen we bovendien een aantal tv’s.

Aad Munsterman en Rob Coenraads

Een tv is geen goedkoop apparaat en er zijn veel verschillen in bijvoorbeeld schermtechniek en functies. In dit artikel komen vragen aan bod als: ‘welke resolutie moet je tv hebben’, ‘hoe groot moet hij dan zijn’ en ‘heeft het nut om nu een 8K-tv te kopen’? Allereerst komen de verschillende tv-technieken LED, OLED en QLED aan bod.  

TV intro

LED: BETAALBAAR TV-KIJKEN 
Bij een LED-televisie bevinden zich diverse witte LED-lampen in de behuizing die het scherm vanachter verlichten. Elke afzonderlijke pixel neemt hierbij de juiste kleur aan, maar de pixels zelf fungeren niet als lichtbron fungeren. Aangezien alleen de witte LED-lampen kleurrijke beelden realiseren, zijn televisies met deze schermtechniek relatief goedkoop. 

Veel LED-televisies beschikken over een IPS-paneel (In Plane Switching) die bekendstaan om de levendige kleurweergave en de uitstekende kijkhoeken. Ook gaat een LED-televisie over het algemeen lang mee. 

Een belangrijk nadeel van LED-televisies is dat de zogeheten LED-backlightunit altijd is ingeschakeld en dat heeft gevolgen voor het contrastniveau. Inktzwarte beelddetails zijn bijvoorbeeld niet haalbaar, want de pixels laten altijd een beetje licht door. Hierdoor zijn ‘zwarte’ beelden feitelijk donkergrijs.

OLED: DIEPZWARTE CONTRASTEN
Veel televisiefabrikanten zoals Philips, Sony, Samsung, LG en Panasonic voorzien hun duurdere producten van een OLED-paneel (Organic Light Emitting Diode) die wel steeds goedkoper worden. Vergeleken met LED-televisies werken OLED-tv’sz niet met achtergrondverlichting: iedere pixel functioneert namelijk zelf als afzonderlijke lichtbron, waarbij de subpixels rood, groen en blauw zelfstandig kunnen oplichten. Gunstig is dat elke pixel zichzelf volledig kan uitschakelen, waardoor er diepzwarte beelden haalbaar zijn. Achtergrondverlichting is niet aanwezig, waardoor het scherm van OLED-televisies meestal slechts enkele millimeters dik is. 

Naast een groot contrastbereik staan OLED-panelen bekend om hun natuurgetrouwe kleurweergave en dat details ook bij snel wisselende beelden intact blijft.

Al heel lang kleeft aan OLED-tv’s het risico van inbranden: kijk je veel naar dezelfde zender, dan bestaat er een reële kans dat het logo van bijvoorbeeld NPO 1 of RTL 4 op den duur inbrandt. Gelukkig zijn hierin flinke stappen gemaakt en is het risico hierop kleiner.

QLED: TV-TECHNIEK VAN SAMSUNG 
Samsung ontwikkelt onder de naam QLED zijn eigen schermtechniek. Ook de merken Hisense en TLC fabriceren inmiddels behoorlijk wat QLED-televisies. Net als bij LED fungeren achtergrondlampen als lichtbron. Bij een QLED-televisie bevindt zich direct achter het LCD-scherm een folielaag met nanokristallen (quantum dots). Dat heeft een gunstig effect voor het kleurbereik, want een QLED-televisie kan zowel heldere als diepzwarte beelden weergeven. Het contrastbereik is nog niet zo groot als bij OLED-televisies, maar het komt zeker dicht in de buurt. Verder bestaat er bij QLED geen risico op inbranden en is er sprake van een lange levensduur.

RESOLUTIE
De resolutie is belangrijk voor de beeldkwaliteit. Zoek je voor de woonkamer een televisie van 55 inch of groter, dan verdient een 4K-televisie met 3840 × 2160 pixels de voorkeur. Streamingdiensten als Netflix, Disney+ en Amazon Prime Video stellen al flink wat films en series hierin beschikbaar. Voor een tv van minder dan 55 inch is de meerwaarde van 4K beperkt: alleen als je dichtbij zit, zie je het verschil in detaillering t.o.v. een full hd-tv met 1920 × 1080 pixels. Voor de slaapkamer kan  een kleinere (en goedkopere) full hd-tv prima. Ook zijn er al volop 8K-tv’s met een haarscherpe resolutie van 7680 × 4320 pixels, maar die (heel) duur en er is heel weinig videomateriaal in 8K beschikbaar en dat zal nog jaren duren.

CONNECTIVITEIT
Praktisch elke tv heeft een DVB-T2-, DVB-S2- en DVB-C-tuner aan boord, zodat het met elk tv-signaal uit de voeten kan. Handig is een CI+-ingang, zodat je met  een CI+-module van bijv. Ziggo een smartcard van deze provider direct in de behuizing plaatst en geen externe tv-ontvanger meer nodig hebt.

Controleer vooraf altijd hoeveel apparaten je via HDMI wilt verbinden, zodat je geen wellicht geen HDMI-poorten tekortkomt. Overigens kan een HDMI-hub hier uitkomst bieden. Overigens levert Samsung levert bij sommige tv’s de One Connect Box mee. Op dit kastje sluit je bijv. een soundbar, gameconsole en/of een tv-ontvanger aan en vanaf deze box loopt er alleen een transparante kabel naar de televisie. 

SLIMME TV’S 
Bijna alle nieuwe tv’s zijn smart, waarbij je tv bekabeld of via wifi internettoegang heeft. Samsung (Tizen) en LG (WebOS) hebben hun eigen besturingssysteem, Sony en Philips hebben Android TV/Google TV en alle populaire apps werken probleemloos onder deze platforms. Kijk bij kleinere televisiemerken welke Nederlandstalige toepassingen/apps beschikbaar zijn, dat wil soms nogal verschillen. 

DE TEST 
In deze test vind je tv’s van de populaire merken Samsung en Philips, in het volgende nummer bespreken we nog een aantal modellen/merken. De besproken tv’s hebben een groot formaat, waarbij de kleinere modellen veel goedkoper zijn. Ook zijn de voorgangers van deze modellen vaak flink in prijs verlaagd. Ben je dus op zoek naar een goed model waarvoor je niet te veel wilt betalen, dan zijn deze ‘oudere’ modellen dus zeker het overwegen waard.

TV's
-8808 75 85 RFT SC RGB 2   samsung 2

Philips The One 65PUS8808

Samsung S95C (2023)