De Samsung 65” OLED 4K Smart TV S95C (2023) heeft beeld op topniveau door verhoogde helderheid. Lees hier de review van de Samsung S95C 2023.

Aad Munsterman en Rob Coenraads

De nieuwe serie Samsung QD-OLED 4K-tv’s bestaat uit modellen van 55, 65 en 77 inch. We reviewen het 65inch model met de volgende afmetingen: 144,5 x 90 x 1cm. Het vraagt dus wel wat ruimte. Er wordt een voet meegeleverd en de tv kan ook, optioneel, aan de wand worden gemonteerd. Deze unit bestaat uit twee delen: het scherm en een unit met de elektronica, de One Connect-box. Ze worden verbonden met een enkele lichtgekleurde kabel, zodat het scherm dicht op de muur kan worden geplaatst.

samsung 2

OLED-scherm
Er wordt gebruikgemaakt van de tweede generatie QD-OLED. Vergeleken met het vorige model is de lichtintensiteit fors verhoogd tot circa 1400 nits bij een kleurweergave van 100% P3. De HDR-ondersteuning is HDR10, HDR10+ en de HLG-formaten, ondersteunding van Dolby Vision ontbreekt helaas. Het scherm is ook geschikt voor gamers met maximaal 4K/144Hz beeldverversing via de HDMI 2.1-aansluitingen. VRR (Variabele Refresh Rate) en ALLM (Auto Low Latency Mode) worden ook ondersteund.

Techniek
De One Connect-box bevat alle verwerkingskracht en software voor bediening en aansturing van het beeld en geluid. Het biedt met 4x HDMI 2.1, 3x usb, coax en CI-slot en Toslink-aansluiting alle wenselijke aansluitingen. Voor de gamer is FreeSync aanwezig. De tv-besturing is Samsung’s eigen Tizen. De intelligente upscaling werkt goed ,zodat lage resolutie beelden er goed uitzien.

Beeld en geluid
Het beeld van S95C is bijzonder goed: scherp met hoog contrast en helderheid en daarmee levensechte natuurlijke kleuren. Het is heerlijk om naar te kijken, zowel SDR (standaard TV) als HDR (veel streamingdiensten), en het is alsof je erbij bent, bijna 3D. Er zijn diverse instellingen mogelijk om het beeld eventueel aan eigen wens of gebruik aan te passen. Direct invallend licht in niet gewenst.

Het geluid komt van de achterzijde van het scherm en wordt gegenereerd door een 70watt-versterker die een 4.4.2 luidspreker-set aanstuurt en Dolby Atmos ondersteunt. Er is ook OTS+ (Object Tracking Sound) dat het geluid mee laat bewegen met wat er op het scherm gebeurt. De geluidskwaliteit is goed, maar mist wel wat dynamiek. Wil je meer surround-geluid, dan ben je aangewezen op een soundbar, al dan niet met subwoofer of nog intenser een multikanaals AV-versterker met losse luidsprekers om bioscoopgeluid te evenaren.

Afstandsbediening
De afstandsbediening is minimalistisch uitgevoerd en daardoor simpel te bedienen. Er zijn geen batterijen nodig: opladen kan via usb-c of het zonnepanaal aan de achterzijde. De bediening is volledig via het scherm, met spraakbediening als optie. De AB synchroniseert met de settopbox van de provider, zodat alles handig met één afstandsbediening werkt.

Conclusie
Samsung weet met dit toestel een high-end standaard neer te zetten met subliem beeld. De prijs kan een belemmering zijn. Concurrentie is er van de LG G3 en de Sony A95L.


Product: Samsung S95C (2023)PCA sterren 4 5 332

4 en half sterren

Adviesprijs: € 3599,-

Pluspunten
:
* subliem beeld
* gaming-faciliteiten
Minpunten:
* geen Dolby Vision en DTS Passthru
* geluid weinig dynamisch